33 kvinnor fick livmodern bortopererad efter felaktig diagnos
Akademiska sjukhuset har vid en uppföljande granskning hittat 33 fall under 2023 och 2024 där kvinnor på felaktiga grunder har fått sin livmoder bortopererad. Kvinnorna hade efter provtagning fått besked om att de hade cellförändringar som är ett förstadium till livmodercancer, och därför rekommenderats operation. Men diagnosen visade sig i efterhand vara felaktig. Någon operation hade inte behövts.
– Vi beklagar djupt det som hänt. Att ta bort livmodern är ett stort ingrepp, med stora och oåterkalleliga konsekvenser. Det borde inte kunna hända, och ändå hände det och vi ber om ursäkt till de kvinnor som drabbats av detta. De har vårt fulla stöd, säger Johan Lugnegård, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset.
De patienter som har fått felaktiga diagnoser har kontaktats via telefon och brev. De kommer att erbjudas återbesök och informeras om möjligheterna att söka ekonomisk ersättning genom patientförsäkringen.
Kvinnorna hade diagnostiserats med EIN, Endometrial intraepithelial neoplasi, som är ett förstadium till livmodercancer. Den rekommenderade behandlingen är hysterektomi, att livmodern, och i många fall även äggstockarna, opereras bort. Det har nu visat sig att den diagnos som ställdes utifrån vävnadsprov var felaktig.
Sjukhuset tog initiativ till en egen granskning efter att kvinnosjukvården hade noterat en oförklarad ökning av antalet EIN-diagnoser. Man hade också uppmärksammat enstaka fall där livmodern som togs ut vid operationen inte hade sådana förändringar att ett ingrepp var motiverat.
Med hjälp av specialister från andra laboratorier har Akademiska sjukhuset på nytt tittat på och bedömt de prov som legat till grund för beslut om operation. Utredningen visar att det har skett en systematisk överdiagnostisering. Under perioden 2023 till och med april 2024 har 33 kvinnor från Uppsala län i åldrarna 38-85 år på felaktig grund fått sin livmoder bortopererad.
– Det handlar ytterst om subjektiva bedömningar men Akademiska sjukhuset sticker ut i en nationell jämförelse. Vi har varit för strikta i våra bedömningar, oftare fällt än friat, vilket har lett till en överdiagnostik. Så här stora skillnader ska det inte vara och det är en brist i vår kvalitetssäkring, säger Tommie Olofsson, verksamhetschef vid Akademiska laboratoriet.
Akademiska sjukhusets bedömning är att avvikelsen endast har funnits under perioden 2023 till april 2024 och att prov som tagits tidigare eller senare har bedömts på ett korrekt sätt och enligt samma kriterier som i övriga Sverige.
För att säkerställa diagnostiken kommer Akademiska även att följa upp prover från tidigare år. Om man hittar något avvikande kommer patienter att kontaktas.
– Vi förstår att det här väcker oro inte bara hos de drabbade patienterna, utan även hos andra som tidigare fått EIN-diagnos och undrar om samma sak kan ha hänt dem, att de opererats på felaktiga grunder. De är välkomna att höra av sig till oss med sina frågor, säger Gudlaug Sverrisdottir, verksamhetschef för kvinnosjukvården.
Akademiska sjukhuset förbereder en anmälan Lex Maria-anmälan om det inträffade. Åtgärder har också vidtagits för att ett liknande fel inte ska kunna uppstå. Sjukhuset har säkerställt sin medverkan i det nationella nätverk, där patologer från olika laboratorier jämför olika fall i syfte att få en enhetlig bedömning.
Kvinnosjukvården kommer fram till den 25 oktober att bemanna en särskild telefon för patienter som har frågor med anledning av det inträffade. Telefonen nås via Region Uppsalas växel, tel 018-611 00 00
Nyckelord
Kontakter
Johan Lugnegård, chefsläkare; johan.lugnegard@akademiska.se
Tommie Olofsson, verksamhetschef Akademiska laboratoriet; tommie.olofsson@akademiska.se
Gudlaug Sverrisdottir, verksamhetschef kvinnosjukvården; gudlaug.sverrisdottir@akademiska.se
Mediekontakter hänvisas till: press@regionuppsala.se
Bilder



Om Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.
Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.
Akademiska fortsatt rankat som ett av världens 100 bästa sjukhus27.2.2025 11:50:29 CET | Nyheter
Akademiska sjukhuset klättrar på den internationella tidskriften Newsweeks rankning World's Best Smart Hospitals 2025, från plats 54 till 53. Rankningen speglar hur sjukhusen ligger till med digitalisering och implementering av ny medicinsk teknologi. I en annan rankning över världens bästa sjukhus hamnar Akademiska på plats 82. Endast tre svenska sjukhus placerar sig bland de 100 främsta i världen enligt undersökningen.
Rapport om Gränbyprojektet: Patienterna uppskattar cancervård i köpcentrum och kostnaden per behandling har halverats19.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Gränbyprojektet är ett utvecklingsprojekt där Akademiska sjukhuset, tillsammans med läkemedelsföretag och vårdutvecklingsföretag, skapat en behandlingsavdelning i Gränby köpcentrum för patienter med blod- och tumörsjukdomar där patienterna bland annat får blodtransfusion, enklare cytostatikabehandling och immunterapi. En ny rapport visar att patienterna uppskattar den lugna och lättillgängliga miljön och att kostnaden per behandling är cirka 50 procent lägre i Gränby jämfört med på sjukhuset.
Akademiska sjukhuset lex-Maria-anmäler felaktiga livmoderoperationer13.2.2025 14:00:00 CET | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset har vid en uppföljande granskning hittat ytterligare 12 fall under 2022 där kvinnor har feldiagnosticerats. Akademiska sjukhuset har nu utrett händelsen och upprättat en lex Maria-anmälan. Anmälan omfattar nu sammanlagt 45 fall som inträffat under perioden 2022 till april 2024.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum