Akademiska sjukhuset

33 kvinnor fick livmodern bortopererad efter felaktig diagnos

Dela

Akademiska sjukhuset har vid en uppföljande granskning hittat 33 fall under 2023 och 2024 där kvinnor på felaktiga grunder har fått sin livmoder bortopererad. Kvinnorna hade efter provtagning fått besked om att de hade cellförändringar som är ett förstadium till livmodercancer, och därför rekommenderats operation. Men diagnosen visade sig i efterhand vara felaktig. Någon operation hade inte behövts.

– Vi beklagar djupt det som hänt. Att ta bort livmodern är ett stort ingrepp, med stora och oåterkalleliga konsekvenser. Det borde inte kunna hända, och ändå hände det och vi ber om ursäkt till de kvinnor som drabbats av detta. De har vårt fulla stöd, säger Johan Lugnegård, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset.

De patienter som har fått felaktiga diagnoser har kontaktats via telefon och brev. De kommer att erbjudas återbesök och informeras om möjligheterna att söka ekonomisk ersättning genom patientförsäkringen.

Kvinnorna hade diagnostiserats med EIN, Endometrial intraepithelial neoplasi, som är ett förstadium till livmodercancer. Den rekommenderade behandlingen är hysterektomi, att livmodern, och i många fall även äggstockarna, opereras bort. Det har nu visat sig att den diagnos som ställdes utifrån vävnadsprov var felaktig.

Sjukhuset tog initiativ till en egen granskning efter att kvinnosjukvården hade noterat en oförklarad ökning av antalet EIN-diagnoser. Man hade också uppmärksammat enstaka fall där livmodern som togs ut vid operationen inte hade sådana förändringar att ett ingrepp var motiverat.

Med hjälp av specialister från andra laboratorier har Akademiska sjukhuset på nytt tittat på och bedömt de prov som legat till grund för beslut om operation. Utredningen visar att det har skett en systematisk överdiagnostisering. Under perioden 2023 till och med april 2024 har 33 kvinnor från Uppsala län i åldrarna 38-85 år på felaktig grund fått sin livmoder bortopererad.

– Det handlar ytterst om subjektiva bedömningar men Akademiska sjukhuset sticker ut i en nationell jämförelse. Vi har varit för strikta i våra bedömningar, oftare fällt än friat, vilket har lett till en överdiagnostik. Så här stora skillnader ska det inte vara och det är en brist i vår kvalitetssäkring, säger Tommie Olofsson, verksamhetschef vid Akademiska laboratoriet.

Akademiska sjukhusets bedömning är att avvikelsen endast har funnits under perioden 2023 till april 2024 och att prov som tagits tidigare eller senare har bedömts på ett korrekt sätt och enligt samma kriterier som i övriga Sverige.

För att säkerställa diagnostiken kommer Akademiska även att följa upp prover från tidigare år. Om man hittar något avvikande kommer patienter att kontaktas.

– Vi förstår att det här väcker oro inte bara hos de drabbade patienterna, utan även hos andra som tidigare fått EIN-diagnos och undrar om samma sak kan ha hänt dem, att de opererats på felaktiga grunder. De är välkomna att höra av sig till oss med sina frågor, säger Gudlaug Sverrisdottir, verksamhetschef för kvinnosjukvården.

Akademiska sjukhuset förbereder en anmälan Lex Maria-anmälan om det inträffade. Åtgärder har också vidtagits för att ett liknande fel inte ska kunna uppstå. Sjukhuset har säkerställt sin medverkan i det nationella nätverk, där patologer från olika laboratorier jämför olika fall i syfte att få en enhetlig bedömning.

Kvinnosjukvården kommer fram till den 25 oktober att bemanna en särskild telefon för patienter som har frågor med anledning av det inträffade. Telefonen nås via Region Uppsalas växel, tel 018-611 00 00

Nyckelord

Kontakter

Johan Lugnegård, chefsläkare; johan.lugnegard@akademiska.se

Tommie Olofsson, verksamhetschef Akademiska laboratoriet; tommie.olofsson@akademiska.se

Gudlaug Sverrisdottir, verksamhetschef kvinnosjukvården; gudlaug.sverrisdottir@akademiska.se

Mediekontakter hänvisas till: press@regionuppsala.se

Bilder

Chefsläkare Akademiska sjukhuset
Chefsläkare Akademiska sjukhuset
Staffan Claesson Bilden får endast användas i media.
Ladda ned bild
Gudlaug Sverrisdottir, verksamhetschef kvinnosjukvård, Akademiska sjukhuset
Gudlaug Sverrisdottir, verksamhetschef kvinnosjukvård, Akademiska sjukhuset
Staffan Claesson Bilden får användas i media.
Ladda ned bild
Tommie Olofsson, verksamhetschef Akademiska laboratoriet, Akademiska sjukhuset
Tommie Olofsson, verksamhetschef Akademiska laboratoriet, Akademiska sjukhuset
Staffan Claesson Bilden får användas i media.
Ladda ned bild

Om Akademiska sjukhuset

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Ny cyklotron lyfts in på Akademiska15.10.2024 12:16:38 CEST | Pressmeddelande

Positronemissionstomografi (PET) blir allt viktigare för diagnostik och uppföljning av olika behandlingar, inte minst inom cancerområdet, men även för avancerad forskning. Tekniken förutsätter tillgång till radioaktiva spårämnen med kort halveringstid. Idag lyfts en ny cyklotron (partikelaccelerator) in på Akademiska sjukhuset; ett led i moderniseringen av PET-centrum. De nya lokalerna inrymmer även ett renrum för tillverkning av spårämnen och verksamheten startar i juni nästa år.

Tidig operation av prostatacancer förlängde livet10.10.2024 08:38:54 CEST | Nyheter

Överlevnaden för män som drabbats av prostatacancer och fått hela prostatakörteln bortopererad direkt efter att tumören upptäckts, ökade med 17 procentenheter jämfört med dem som behandlades först när tumören gav symptom. Dessutom levde männen i genomsnitt drygt två år längre. Det framkommer i slutresultaten av en 30 år lång skandinavisk studie ledd från Uppsala universitet, som publiceras i New England Journal of Medicine.

Akademiska utsett till årets strokeenhet för andra året i rad4.10.2024 11:47:58 CEST | Pressmeddelande

För andra året i rad utnämns Akademiska sjukhuset till Årets strokeenhet, tillsammans med tre andra sjukhus. Priset för 2023 delas ut av det nationella kvalitetsregistret Riksstroke och baseras på indikatorer och målnivåer från Socialstyrelsens nationella riktlinjer för strokevård. I Sverige finns idag 71 sjukhus med akut strokesjukvård. Akademiska är det enda större sjukhuset och det enda av universitetssjukhusen som får utmärkelsen.

Livräddande shuntbehandling allt vanligare vid skrumplever20.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Allt fler svenskar drabbas av skrumplever (levercirros) och andra leversjukdomar. I Sverige genomgår cirka 150-200 personer per år TIPS, en ofta livräddande behandling som innebär att man lägger en shunt genom levern för att minska risken för blödningar från åderbråck i matstrupe och magsäck. Akademiska sjukhuset har mer än 20 års erfarenhet av TIPS och är ett av fyra universitetssjukhus som ansvarar för behandlingen inom ramen för Nationell högspecialiserad vård (NHV).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye