Miljardsatsning på Malmöregionens elnät ger effekt
I söndags slog Svenska kraftnät på strömbrytaren för den nya kraftledningen mellan Söderåsen och Barsebäck. Det innebär samtidigt att de tre stamnätsledningar som försörjer Malmöregionen med el nu förnyats.
– De här satsningarna möjliggör nya anslutningar som ungefär motsvarar Malmös effektbehov en kall vinterdag, säger Alexandra Ringdahl projektledare på Svenska kraftnät.
Den första stolpen på ledningen mellan Söderåsen i Bjuvs kommun till Barsebäck i Kävlinge kommun restes i slutet på juli. I söndags, 127 stolpar senare, driftsattes den.
– Det är en 42 kilometer lång ledning så vi har gjort ett riktigt maratonlopp när vi nu går i mål och driftsätter den. Vi har bytt ut den gamla ledningen och ersatt den med en modern, så nu har de boende och företagen en ledning de kan lita på för framtiden, säger Alexandra Ringdahl.
Bygget har gått på cirka 500 miljoner och när det nu är klart har de tre stamnätsledningarna som förser Malmöregionen med el förnyats. Det är:
- Hurva–Sege (2021)
- Barsebäck–Sege (2023)
- Söderåsen–Barsebäck (2024)
– Satsningen på de här tre ledningarna har kostat 1,8 miljarder kronor. Jämfört med 2020 kan vi nu öka effektuttaget med 40 procent. Det är en ökning med 600 MW, säger Alexandra Ringdahl.
Men Svenska kraftnät är inte i mål. För bara någon vecka sedan fattade Svenska kraftnäts styrelse ett beslut om tre åtgärdspaket i södra Sverige som planeras utföras i etapper, huvudsakligen under tidsperioden 2036-2045. Totalt omfattar planen cirka 36 mil ledningsnät i stamnätet.
– Stolpe för stolpe rustar Svenska kraftnät Skånes elsystem för framtiden. För att människor och företag ska ha ett elnät de kan lita på och för att regionen ska kunna fortsätta växa och elektrifieras, säger Alexandra Ringdahl.
Fakta Söderåsen Barsebäck
Antal stolpar: 127
Längd: 42 kilometer
Kostnad: cirka 500 miljoner
Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk med uppgift att förvalta Sveriges stamnät för el, som omfattar cirka 16 000 kilometer ledningar för 400 kV och 220 kV med stationer och utlandsförbindelser. Svenska kraftnät ser till att det alltid är balans mellan förbrukning och produktion i Sverige och affärsverket är även ansvarig myndighet för den svenska elberedskapen och stärker landets elförsörjning för att klara kritiska situationer.
Svenska kraftnät har flera olika verksamhetsområden. Centralt är att underhålla och utveckla det svenska transmissionsnätet för el. På transmissionsnätets kraftledningar transporteras el från vind-, vatten- och kärnkraftverk till regionala och lokala nät som för elen vidare till elanvändarna via lokalnäten.
Svenska kraftnät bildades 1992. Verksamheten finansieras framför allt genom de avgifter som regionnät och stora elproducenter betalar för att nyttja stamnätet. Regeringen har fastställt en instruktion och regleringsbrev och riksdagen anger ramarna för investerings- och finansieringsverksamheten. Svenska kraftnät har drygt 1340 anställda.
Mer information finns på www.svk.se.
Följ Svenska kraftnät
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kraftnät
Ketchupeffekt - som ger Stockholmregionen kraft att växa25.11.2024 10:01:29 CET | Pressmeddelande
Nu slår Svenska kraftnät på strömbrytaren på sträckan Hall i Södertälje till Hammarby sjöstad i Stockholm. En satsning på cirka tre miljarder. -Vi driftsätter flera ledningar och stationer. Det är lite av en ketchupeffekt i vår historiska satsning för att ge stockholmsregionen kraft att växa, säger Kathrin Sonesson, huvudprogramledare på Svenska kraftnät.
Nu inleds samråd för den nya kraftledningen13.11.2024 10:25:14 CET | Pressmeddelande
Mellan den 11 november och 20 december bjuder Svenska kraftnät in till samråd och öppet hus gällande förnyelse av kraftledningen mellan Ramsele och Kilforsen i Sollefteå kommun.
Nu inleds samråd för de nya kraftledningarna13.11.2024 09:43:50 CET | Pressmeddelande
Mellan den 11 november och 20 december bjuder Svenska kraftnät in till samråd och öppet hus gällande nya kraftledningar mellan Krångede och Stadsforsen, samt mellan Krångede och Gammelänge, i Ragunda kommun.
Förhandsbesked om el till gröna industriprojekt i Sundsvall/Timrå29.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Svenska kraftnät lämnar positivt förhandsbesked om utökad kapacitet till omfattande gröna industrietableringar i Sundsvall och Timrå. I ett första skede handlar det om en ökning från dagens 385 MW till 625 MW, och på längre sikt upp till totalt 1500 MW.
Testkörningen visar på både vinnare och förlorare10.10.2024 14:04:26 CEST | Pressmeddelande
Testkörning av den nya flödesbaserade metoden för att beräkna hur mycket el som kan överföras i elnäten har haft både vinnare och förlorare. I norra och mellersta Sverige har elpriset ökat medan det i södra Sverige har minskat.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum