Tekniska verken i LinköpingTekniska verken i Linköping

MSE inför resurseffektiva drönare istället för helikoptrar vid besiktningar

Dela

Nu ska eldrivna drönare utrustade med kamera inspektera de 45 kilometer långa, luftburna elnäten i Mjölby. Utfasningen av helikoptrar i besiktningsarbetet ger stora miljövinster och ökar säkerheten för elnätsmontörerna. Djur som betar i hagar längs elnäten störs heller inte av de starka ljud som helikopterbesiktningar medför.

Drönarpilot genomför elnätsbesiktning från marken istället för att flyga med helikopter.
Drönarpilot genomför elnätsbesiktning från marken istället för att flyga med helikopter.

Tekniska verken-koncernen, som står bakom satsningen, har efter tester och utvärderingar tagit beslut om att börja införandet av drönare i Mjölby. Mjölby-Svartådalen Energi (MSE), på uppdrag av Mjölby Kraftnät AB (MKN), blir därmed först ut inom koncernen med det nya arbetssättet. Testerna visar att det finns flera användningsområden inom felavhjälpning och förebyggande underhåll av elnätet där drönarförmåga är ett komplement som kan bidra till högre resurseffektivitet, en säkrare arbetsmiljö och minskad miljöpåverkan

– Elnäten utsätts hela tiden för väder, vind och växtlighet. Därför behöver vi inspektera dem regelbundet för att se om vi behöver genomföra ett underhållsarbete eller åtgärda någon defekt som kan orsaka strömavbrott. Det kan exempelvis vara ett träd eller grenar som riskerar att blåsa omkull på kraftledningen, säger Jesper Hagbom, vd Mjölby Kraftnät AB.

Mindre utsläpp av växthusgaser

Traditionellt sett genomförs besiktningarna ofta med hjälp av helikoptrar. Att flyga med drönare är dock bättre ur miljösynpunkt, då miljöpåverkan blir mindre; drönare minskar koldioxidavtrycket eftersom de drivs med el.

– Tack vare att vi ersätter helikoptrarna med drönare i besiktningen av elnät, genererar vi klart mindre koldioxid med den här nya tekniken. Drönare är också tysta och riskerar inte att skrämma hästar, kor och får som betar i hagar längs våra elnät på samma sätt, säger Charlotte Billgren, hållbarhetschef inom Tekniska verken-koncernen.

Funktioner med AI

Drönarna är utrustade med en AI-teknik med värmekamera som generar foto och film för att förebygga och minimera skador på elnätet.

– Drönaranvändning blir effektiv med hjälp av autonom flygning, det vill säga att den flyger själv. Detta tillsammans med effektiv zoomfunktion gör att vi både kan få skarpa närbilder och bilder på långa avstånd. Vi använder också AI-algoritmer när vi analyserar drönarbilderna vilket ger oss klart bättre förutsättningar för att ta fram underlag för framtida underhållsarbeten. Algoritmerna kombinerar och tolkar data som gör att drönarna kan förstå sin omgivning, identifiera hinder och analysera objekt, säger Jesper Hagbom.

Tekniska verken-koncernens målsättning är att på sikt använda drönare istället för helikoptrar även vid besiktningar av de luftburna elnäten i Linköping och Katrineholm. Införandet sker successivt.

För mer information, kontakta gärna:

Jesper Hagbom, vd Mjölby Kraftnät AB
Telefon: 013-30 86 60
E-post: jesper.svensson@tekniskaverken.se


Charlotte Billgren, hållbarhetschef, Tekniska verken i Linköping
Telefon: 013-20 94 02
E-post: charlotte.billgren@tekniskaverken.se

Nyckelord

Om oss

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som bidrar till en enkel och hållbar vardag för våra 211 000 privat- och företagskunder. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. Välkommen att läsa mer på vår webbplats

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Ny kamera filmar och artbestämmer fiskarna i Stångån3.10.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu kan alla som vill följa Stångåns fiskar online. Tack vare fiskvägen vid Nykvarnsholmen i centrala Linköping tar sig varje dag många fiskar och andra vattenlevande arter förbi Tekniska verkens vattenkraftverk och den damm som utgör vandringshinder. För att ta reda på hur många och vilka arter som passerar, har en ny AI-undervattenskamera installerats i fiskvägens övre del. Kameran med livedata filmar fiskarna online för att följa upp den biologiska mångfalden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye