Stångåstaden

Lambohofs säteri får nytt liv i Anders Lundins podd Folkets Historia

Dela

Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter äger sedan 2015 Lambohofs säteri söder om Linköping - en unik 1700-talsmiljö i rokokostil. Som besökare kan du redan idag ta del av utemiljöerna men nu kan du, genom att lyssna på podden Folkets Historia, höra mer om livet på Lambohof. I första avsnittet som har släppts hör du programledaren Anders Lundin och historikern Mats Hayen ta sig an historien om familjen Sinclair.

Lambohofs säteri, en 1700-tals gård strax söder om Linköping.
Lambohofs säteri, en 1700-tals gård strax söder om Linköping.

Det var i våras som Kulturfastigheter fick en förfrågan från podden Folkets Historia. Dom var nyfikna på Lambohofs säteri och ville gärna lyfta dess historia i podden.

 - Vi blev väldigt glada och överraskade när vi fick frågan från Folkets Historia. Vi ser det som en möjlighet för oss att tillgängliggöra delar av Lambohofs historia för en bred publik. Nu kan du gå i parken och samtidigt lyssna på hur livet på säteriet tedde sig under 1700-talet, säger Theresé Lindh, vd för Kulturfastigheter.

Efter ett gediget förarbete samt inspelning av såväl poddavsnitt och film på Lambohofs säteri så har det första avsnittet nu släppts och det innehåller även inslag av nyskrivet drama. Manus är skrivet av Magdalena In de Betou, känd både som skådespelare och manusförfattare och i rollen som Fredrik Sinclair hör vi skådespelaren Ivan Mathias Petterson.

 - Det har varit en fantastisk resa att få ta del av och levandegöra Lambohofs unika historia, en skatt för oss alla. Jag ser fram emot att göra en utflykt till Lambohofs säteri och ha picknick i sann rokokostil, säger Magdalena In de Betou.

Det första avsnittet hittar du här, det andra avsnittet släpps onsdag den 30 november.

Mer information om Lambohofs säteri och arbetet som pågår där finns på webben: stangastaden.se/lambohofs-sateri  

För att se det här innehållet från www.youtube.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.
Podden Folkets Historia och tillhörande rörligt material är en produktion av Hildurs i samarbete med Stångåstaden Kulturfastigheter.

Kontakter

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter.

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

IMD är rättvist och bra för miljön15.10.2024 13:18:03 CEST | Blogginlägg

Vi på Stångåstaden strävar alltid efter sätt att minska vår klimatpåverkan och skapa förutsättningar för en mer hållbar livsstil för våra hyresgäster. Därför har vi tagit beslutet att införa individuell debitering av varmvatten i vårt bestånd. Införandet innebär att varje hyresgäst betalar för sin egen förbrukning och ger en rättvis fördelning av kostnaden. Vi har givetvis samverkat och förhandlat med Hyresgästföreningen i frågan.

Gröna investeringar: Så skapar vi hållbar tillväxt och värde för framtiden27.9.2024 10:07:42 CEST | Blogginlägg

Stångåstaden är en stor aktör som har möjlighet att vara normbildare inom många områden. Vi ser det som en viktig del i vårt uppdrag i att göra Linköping till en bättre stad att bo och leva i. Vi investerar mycket i dagsläget och har som ambition att hålla en hög investeringstakt oavsett konjunkturläge. När vi investerar så behöver vi säkerställa att vi finansierar våra projekt på bästa möjliga sätt. I vår kapitalanskaffning så försöker vi alltid hitta en så optimal och låg finansieringskostnad som möjligt. Vi jobbar främst med certifikat, obligationer och KI-lån. Obligationerna vi emitterar är i princip alltid gröna. Genom att emittera gröna obligationer så kan vi både säkerställa låga marginaler och även se till att kapital på marknaden styrs mot gröna investeringar.

Nu måste vi tänka nytt!5.9.2024 08:50:24 CEST | Blogginlägg

I dag släpper Sveriges Allmännyttas byggherreråd ”Byggagendan 2024”. Byggagendan innehåller såväl uppmaningar till riksdag och regering som förslag till kommunerna och löften från allmännyttan som vi är övertygade om skulle åstadkomma bättre förutsättningar för byggandet i Sverige. Som ordförande i Byggherrerådet har jag varit djupt involverad i framtagandet av Byggagendan och vill därför i det här blogginlägget dela med mig av mitt förord till rapporten.

Fortsatt grönt ljus för studenter som vill flytta till Linköping30.8.2024 12:58:34 CEST | Nyheter

Linköping behåller grönt ljus i Sveriges förenade studentkårers, SFS, årliga bostadsrapport. Grönt ljus innebär att studenter kan erbjudas ett boende inom en månad. Studentbostäder, Stångåstadens dotterbolag är hyresvärd till ungefär 25 % av Linköpings studenter och jobbar hårt för att tillgängliggöra fler bostäder för stadens studenter och har i år startat två byggprojekt av närmare 300 nya studentbostäder som blir klara för inflyttning under 2026.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye