Ödesval i Georgien – demokrati och mänskliga rättigheter på spel
På söndag 26 oktober hålls ett av de mest avgörande parlamentsvalen i Georgien sedan självständigheten för mer än 30 år sedan. Valet kommer att avgöra om landet närmar sig västvärlden eller faller tillbaka under ryskt inflytande. Civil Rights Defenders har länge arbetat nära civilsamhället i landet och kan kommentera läget utifrån ett människorättsperspektiv.
– De människor i Georgien som vi möter i vårt arbete med demokrati och mänskliga rättigheter är oroliga. Läget för mänskliga rättigheter riskerar att förvärras ytterligare efter valet, säger Helen Rask, chef för Eurasienavdelningen på Civil Rights Defenders.
Georgien är uppdelat i två läger, det högernationalistiska regeringspartiet, Georgiska drömmen, som vill närma sig Ryssland och oppositionen som vill närma sig väst. Situationen i Georgien är extra spänd efter den senaste politiska turbulensen som utlöstes av den kontroversiella ”ryska lagen”, även kallad Foreign agents-lagen", där civilsamhällesorganisationer och medier tvingas att registrera sig som ”utländska agenter” om de får finansiering från utlandet. Lagen används runt om i världen för att komma åt regimkritiker. Trots att presidenten lade in sitt veto mot lagen drevs den igenom, vilket ledde till omfattande protester och väckte oro kring Georgiens EU-integration.
– Många människor i Georgien tror på demokrati och frihet, och vågar ännu kämpa för det. Men Georgiska drömmen slår hårt mot fria medier och civilsamhället i landet och gör det allt svårare att bedriva opposition i landet, säger Helen Rask, chef för Eurasienavdelningen på Civil Rights Defenders.
Läget för mänskliga rättigheter har gått kraftigt bakåt
Sedan Georgiska drömmen tog makten i landet har utvecklingen för mänskliga rättigheter backat. Nyligen infördes en restriktiv hbtqi-lag som ger rätt att förbjuda Pride-evenemang, att offentligt visa regnbågsflaggan samt möjliggör censur av filmer och böcker med hbtqi-innehåll. Partiet vill även förbjuda landets största oppositionsparti.
Vi kan kommentera inför och efter valet
Civil Rights Defenders har länge arbetat i Georgien och fram till tidigare i år haft lokalkontor i landet. Vi har tät kontakt med representanter för demokratirörelsen och civilsamhället i landet och kan kommentera på utvecklingen.
Kontakta oss på:
076 576 27 62 (vardagar 08.00-17.00).
Nyckelord
Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.
Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.
Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.
Följ Civil Rights Defenders
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders
De riskerar sina liv för mänskliga rättigheter – imorgon kommer de till Stockholm28.10.2024 11:29:17 CET | Pressmeddelande
Den 29–31 oktober kommer närmare 150 människorättsaktivister till Defenders’ Days i Stockholm. Bland dem finns anhöriga till personer som försvunnit och avrättats i Syrien, en venezuelansk människorättsaktivist som utsatts för regimens förtryck efter valet och en affärsjurist från Ukraina som sadlat om för att kartlägga krigsbrott. De har alla en sak gemensamt – de utför ett av världens viktigaste, och farligaste, arbeten.
Tolkavgifter i Blekinge stoppas – vi kan kommentera18.10.2024 16:41:09 CEST | Pressmeddelande
Idag kom domen från Förvaltningsrätten i Växjö som upphäver Region Blekinges beslut från tidigare i år att införa tolkavgifter i vården, efter att Civil Rights Defenders överklagade beslutet i mars.
De riskerar sina liv för mänskliga rättigheter – nu kommer de till Stockholm17.10.2024 15:05:39 CEST | Pressmeddelande
Den 29–31 oktober kommer närmare 150 människorättsaktivister till Defenders’ Days i Stockholm. Bland dem finns anhöriga till personer som försvunnit och avrättats i Syrien, en venezuelansk människorättsaktivist som utsatts för regimens förtryck efter valet och en affärsjurist från Ukraina som sadlat om för att kartlägga krigsbrott. De har alla en sak gemensamt – de utför ett av världens viktigaste, och farligaste, arbeten.
Nationellt tiggeriförbud - kränker yttrandefriheten och rätten till privatliv30.9.2024 17:19:00 CEST | Pressmeddelande
Under eftermiddagen den 30 september presenterade regeringen ett direktiv till en utredning om ett nationellt tiggeriförbud. Civil Rights Defenders ställer sig mycket kritiska till ett eventuellt tiggeriförbud. – Ett nationellt tiggeriförbud kan inte stå i proportion till de inskränkningar av yttrandefriheten och rätten till privatliv som det medför. Därför kränker ett sådant förbud mänskliga rättigheter, säger Aida Samani, tillförordnad chefsjurist på Civil Rights Defenders.
Efter hot och hat – nu blir det sagostund med dragartister i riksdagen23.9.2024 11:49:02 CEST | Pressmeddelande
Sagostunder med dragshowartister har under de senaste åren blivit en het politisk fråga såväl internationellt som i Sverige. Föreställningarna lockar stor publik och är populära bland både barn och vuxna. Samtidigt utsätts artisterna för stora mängder hat och hot, vilket är en del av en eskalerande hotbild mot inte bara hbtqi-personer utan även mot hela det fria kulturlivet. Nyligen polisanmälde Bland drakar och dragqueens 106 personer, varav 5 SD-politiker, som har uttryckt sig hatiskt på sociala medier och i debatter och motioner för hatbrott.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum