Lika vanligt bland flickor som pojkar att ha varit delaktiga i brott
Drygt hälften av alla elever i årskurs 9 uppger att de har varit delaktiga i något brott under senaste tolv månaderna, och andelen är lika hög för både pojkar och flickor. Lite färre än hälften av eleverna uppger att de själva blev utsatta för brott under samma period. Utsattheten för fysiska sexualbrott är på den lägsta nivån sedan 2015. Det visar Skolundersökningen om brott som Brå publicerar idag.
– För första gången sedan mätningarna startade 2015 är det lika många flickor som pojkar som uppger att de begått något brott under det senaste året. Det är dock vanligare att pojkar har varit delaktiga i skadegörelse och våldsbrott, men när det gäller stölder är det en något högre andel flickor som uppger att de varit delaktiga. Andelen pojkar som begått något våldsbrott har också minskat de senaste åren, säger Aravella Lejonstad, utredare på Brå.
Totalt är det ungefär lika hög andel elever som uppger att de begått något brott under de senaste 12 månaderna, jämfört med tidigare undersökningar.
Resultaten från undersökningen visar att 45,3 procent av eleverna uppger att de blivit utsatta för stöld, misshandel, hot, rån eller sexualbrott minst en gång under de senaste tolv månaderna. Andelen utsatta är på ungefär samma nivå som 2021. Utsattheten för sexualbrott är 2023 på den lägsta nivån sedan 2015 (12,5 %), då jämförelseperioden startar.
– Det är färre unga som uppger att de blivit utsatta för fysiska sexuella kränkningar eller att de blivit tvingade till sexuella handlingar jämfört med tidigare undersökningar. Samtidigt uppger fler än fyra av tio flickor att de fått bilder med sexuellt innehåll skickade till sig, utan att de själva bett om det, säger Aravella Lejonstad.
Andelen unga som uppger att blivit utsatta för kränkande kommentarer på nätet har ökat avsevärt de senaste åren. Det gäller särskilt bland flickor där 37,2 procent uppgav att de blivit utsatta under 2023, jämfört med 25–30 procent åren 2015–2021. Bland pojkar har andelen ökat från runt 20 procent till 25,2 procent.
I årets skolundersökning har eleverna för första gången svarat på frågor om vilken relation de haft till gärningspersonen, i de fall de blivit utsatta för brott. När det kommer till misshandel är det allra vanligast bland både pojkar och flickor att ha utsatts av en vän eller bekant. När det gäller fysiska sexuella kränkningar skiljer sig fördelningen åt mellan flickor och pojkar.
– För en majoritet av pojkarna som blivit utsatta för sexuella kränkningar var gärningspersonen en vän, bekant eller en annan elev, medan det bland flickor är vanligast att gärningspersonen är någon man inte känner. Lite färre än var femte flicka som blivit utsatt har blivit det av någon de har eller har haft en kärleksrelation med, säger Aravella Lejonstad.
Om Skolundersökningen om brott
Skolundersökningen om brott genomförs vartannat år bland elever i årskurs 9. I årets undersökning har 4 228 elever svarat på frågor om utsatthet för och delaktighet i brott under de senaste tolv månaderna. Det övergripande syftet med undersökningen är att beskriva utvecklingen av självrapporterad utsatthet för brott och delaktighet i brott över tid. Undersökningen har genomförts totalt 13 gånger sedan 1995. Jämförelseperioden för årets undersökning startar 2015, eftersom det då genomfördes en större metodändring.
Hela rapporten Skolundersökningen om brott 2023 (2024:10) finns på bra.se
Kontakter
Aravella JejonstadUtredare
Tel:08-527 58 517aravella.lejonstad@bra.sePresstjänsten
Tel:072-99 58 500press@bra.seBilder
Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se
Följ Brå
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Brå
Så klarar kommunerna det brottsförebyggande arbetet21.11.2024 10:32:46 CET | Pressmeddelande
För lite mer än ett år sedan blev det lagstadgat att Sveriges kommuner måste arbeta brottsförebyggande. Nu publicerar Brå lägesbeskrivningar om hur det har gått hittills. Även ny statistik om brott och otrygghet för respektive kommun finns publicerad.
Bostadsinbrotten har halverats, men fler brott behöver klaras upp20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Antalet anmälda bostadsinbrott har minskat kraftigt de senaste åren. Sedan år 2017 har inbrotten i princip halverats. Samtidigt klarar polisen endast upp fyra procent av de anmälda bostadsinbrotten. Det visar en ny rapport som Brå publicerar idag.
Kraftig personaltillväxt inom polisen – men andelen uppklarade grova brott har inte ökat17.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sedan 2017 har regeringens anslag till Polismyndigheten ökat med 80 procent och personalstyrkan har vuxit kraftigt. Men andelen grova brott som klaras upp har inte förändrats, och uppklaringen av brott mot särskilt utsatta brottsoffer har bara ökat marginellt under samma period. Det visar en ny utvärdering från Brå som publiceras idag.
Utsatthet för sexualbrott har minskat16.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Andelen som uppger att de utsatts för sexualbrott har minskat och utsatthet för försäljningsbedrägeri har ökat. Det syns en minskning i andelen otrygga vid utevistelse, men otryggheten skiljer sig mellan olika grupper. Det visar den Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2024, som Brå publicerar idag.
Behandling med Virtual Reality för våldsbrottslingar prisas15.10.2024 13:46:55 CEST | Pressmeddelande
Personer dömda för våldsbrott har fått testa en ny behandling där man använder VR-teknik för att hantera aggressioner i syfte att minska återfall i brott. Metoden har testats och utvärderats i projektet Behandling av våldsbrottsdömda kriminalvårdsklienter med stöd av Virtual Reality, som nu vinner den svenska deltävlingen av ECPA, European Crime Prevention Award.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum