Stockholms stad

Stockholms stad och Stockholm Exergi går i täten för klimatet – tecknar avsiktsförklaring om minusutsläpp

Dela

Stockholms kommunala bolag har tillsammans med Stockholm Exergi undertecknat en avsiktsförklaring om att köpa och leverera minusutsläpp – en åtgärd som stärker Stockholms roll som en ledande kraft i klimatarbetet både i Stockholm, Sverige och internationellt. Avsiktsförklaringen understryker kommunens position som en nyckelaktör inom klimatarbetet.

– Tack vare vår ambitiösa klimatpolitik har Stockholm etablerat sig som en ledare i klimatarbetet, både i Sverige och globalt. Våra bolag har satt ribban högt, och vi är fast beslutna att fortsätta driva utvecklingen framåt, omställningen måste ta fart på allvar. Stockholm Exergis satsning på bio-CCS är avgörande, inte bara för våra egna bolags klimatmål, utan också för hela regionens framtid och för alla som menar allvar med sina nettonoll-åtaganden, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd.

Infångningen av koldioxid kommer att ske vid Stockholms Exergis bio-CCS-anläggning som planeras vara i drift år 2028. Anläggningen fångar in koldioxid från atmosfären för permanent lagring i berggrunden. Avsikten är att teckna ett avtal som årligen omfattar 50 000 ton minusutsläpp över 15 år.
Enligt FN:s klimatpanel IPCC behöver världen år 2030 ta bort 320 miljoner ton koldioxid årligen – och hela 3 miljarder ton årligen år 2050 – för att hålla temperaturökningen under 1,5 grader. För att nå nettonollutsläpp krävs att ledande aktörer tar initiativ och banar väg för fler att investera i hållbara lösningar.

– Stockholm jobbar hårt för att pressa ner utsläppen och redan år 2040 ska Stockholm vara fossilfritt. Därutöver går det att bidra ytterligare till minskad mängd koldioxid i atmosfären genom att fånga in och lagra koldioxid. Med våra bolags köp av minusutsläpp möjliggörs Stockholm Exergis satsning på bio-CCS. Det tar oss närmre målet att bli klimatpositiva inom stadens område redan år 2030. Vi som kan har ett ansvar att göra allt i vår makt för att hejda klimatförändringarna, säger Åsa Lindhagen (MP), miljö- och klimatborgarråd.

Stockholms satsning på permanenta minusutsläpp markerar kommunens ambition att inte bara nå sina egna klimatmål, utan också spela en aktiv roll i att driva den globala omställningen framåt. Stockholm tar med detta initiativ ett tydligt steg för att befästa sin roll som ledande aktör inom klimatområdet. Parallellt pågår ett ambitiöst arbete för att minska utsläppen i Stockholms stad.

Kontaktpersoner

För finansborgarrådet Karin Wanngård: Kajsa Loord
Telefon: 076-122 92 47
E-post: kajsa.loord@stockholm.se

För miljö- och klimatborgarrådet Åsa Lindhagen: Yrsa Lindberg
Telefon: 076-122 96 21
E-post: yrsa.lindberg@stockholm.se

För Stadshus AB: Ömer Oguz
Telefon: 08-508 29 770
E-post: omer.oguz@stockholm.se 

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye