Hinder i upphandlingar begränsar techbranschens innovationskraft och bidrag till samhällsnytta
En ny rapport från Almega, som brutits ut på TechSveriges medlemmars svar, pekar på vad som behöver ske för att fler techföretag ska kunna bidra till samhällsutvecklingen. Fokus på lägsta pris, tidskrävande formalia och för många och irrelevanta krav listas som några av de största hindren.

Den offentliga sektorn i Sverige står inför betydande utmaningar. Behovet av offentlig service ökar i takt med en växande och åldrande befolkning, samtidigt som medborgarna ställer högre krav på kvalitet. Digitaliseringen har en nyckelroll i att möta dessa utmaningar.
– För att klara den hållbara omställningen och säkerställa en stark välfärd måste digitaliseringen accelerera. Ett nära samarbete mellan offentlig och privat sektor är avgörande för att ta vara på marknadens lösningar, säger Frida Faxborn, näringspolitisk expert på TechSverige.
Resultatet från undersökningen visar att problematiken kring offentlig upphandling fortsatt består, trots reformer och regeländringar. Totalt svarade 130 av TechSveriges medlemsföretag, och resultaten pekar på flera hinder för att delta i offentlig sektors inköp.
Ökat missnöje med prisfokus och krångliga processer
Undersökningen visar att 70 procent av företagen har deltagit i offentlig upphandling de senaste fyra åren. De vanligaste skälen till att avstå är tidskrävande formalia (57 procent), irrelevanta krav (35 procent) och ett överdrivet fokus på lägsta pris (24 procent). Trots en viss minskning av klagomål på irrelevanta krav, har missnöjet med prisfokus ökat – 73 procent undviker upphandlingar som styrs av pris, jämfört med 66 procent år 2020.
60 procent av de svarande tycker att upphandlingsprocesserna är krångliga, och 58 procent ser ingen förbättring trots nya regler från 2022.
– Det signalerar behovet av ytterligare förenklingar och bättre vägledning från offentlig sektor, säger Frida Faxborn.
Dialog uppskattas, men är för sällsynt
Dialog mellan upphandlare och leverantörer är efterfrågad. Endast 1 procent upplever att dialogen alltid fungerar bra, och mer än hälften anser att den nästan aldrig sker. Detta hindrar både kund och leverantör från att förstå varandras behov och marknadens förutsättningar.
– Den offentliga sektorn missar stora möjligheter att dra nytta av techbranschens innovationskraft och leveransförmåga. Särskilt för mindre företag blir de omfattande kraven och resursbegränsningarna ett hinder, säger Frida Faxborn.
Till rapporten: https://www.techsverige.se/2024/10/hinder-i-upphandlingar-begransar-techbranschens-innovationskraft-och-bidrag-till-samhallsnytta
Kontakter
Nicole ViannaKommunikationschef
Tel:072 147 74 40nicole.vianna@techsverige.seBilder
Om oss
TechSverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation för alla företag inom techsektorn. Tillsammans med våra medlemmar driver och utvecklar vi marknaden för tech. Vi är idag cirka 1 400 medlemsföretag som tillsammans har närmare 100 000 medarbetare.
Följ TechSverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från TechSverige
TechSverige har tecknat nytt kollektivavtal med Seko för Telekombranschen5.4.2025 14:00:11 CEST | Pressmeddelande
TechSverige har tecknat ett nytt kollektivavtal med Seko för medarbetare inom Telekom-avtalet. Avtalet innebär bland annat förändringar som undantag från nattarbetsförbudet, höjt tak för återföring till övertidsutrymmet samt förenklade MBL-processer för mindre företag utan facklig klubb.
TechSverige har tecknat nytt kollektivavtal för Telekombranschen4.4.2025 09:01:24 CEST | Pressmeddelande
TechSverige har enats om ett nytt kollektivavtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer, Ledarna och Akavia för medarbetare inom Telekom-avtalet. Det nya kollektivavtalet sträcker sig över 24 månader.
TechSverige har träffat nytt kollektivavtal för IT/Tech3.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
TechSverige har idag tecknat kollektivavtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Akavia för medarbetare inom IT/Tech-avtalet. Det nya kollektivavtalet sträcker sig över 24 månader.
Ny rapport: Stockholm och Porto bäst 5G-nät i Europa4.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Stockholm är den stad i Europa som erbjuder högst upplevd kvalité i sina 5G-nät, tillsammans med Porto, enligt en ny rapport. Under en prisutdelning på MWC25 i Barcelona tog civilminister Erik Slottner, tillsammans med de svenska mobiloperatörerna, emot utmärkelsen Best 5G Experience Award som delades ut av MedUX. TechSverige var med på plats under prisutdelningen.
TechSverige inleder avtalsförhandlingar för en konkurrenskraftig techbransch14.1.2025 17:17:30 CET | Pressmeddelande
TechSverige, Sveriges ledande bransch- och arbetsgivarorganisation för techföretag, har idag växlat krav med de berörda fackförbunden inför avtalsförhandlingarna för it-, tech- och telekombranschens avtal. Målet är att skapa moderna avtal som är konkurrenskraftiga, hållbara och anpassade till företagens förutsättningar för att stärka både medarbetare och arbetsgivare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum