E.ON Sverige AB

E.ON bygger ny transformatorstation och höjer elnätskapaciteten i Landskrona

Dela

E.ON investerar totalt 150 miljoner kronor i en ny transformatorstation för att höja kapaciteten i östra Landskrona. Projektet möter både befintliga och framtida kunders behov av el i området.

Den nya transformatorstationen på företagsområdet Kronan är viktig, både för att öka elnätets kapacitet i Landskrona och för att säkerställa tillgången på el för hushåll och företag. Samtidigt är den avgörande för att i framtiden kunna ansluta mer förnybar elproduktion i västra Skåne, vilket är nödvändigt för att möta kapacitetsutmaningarna i elområde 4.
Den nya transformatorstationen på företagsområdet Kronan är viktig, både för att öka elnätets kapacitet i Landskrona och för att säkerställa tillgången på el för hushåll och företag. Samtidigt är den avgörande för att i framtiden kunna ansluta mer förnybar elproduktion i västra Skåne, vilket är nödvändigt för att möta kapacitetsutmaningarna i elområde 4. Foto: Christian Andersson, Apelöga

– Med den nya transformatorstationen på företagsområdet Kronan kan vi säkra områdets fortsatta expansion.  Det blir nu möjligt för nya företag att starta verksamhet i Landskrona. Högre kapacitet i elnätet är avgörande för fortsatt tillväxt i näringslivet och nya arbetstillfällen i Landskrona, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

Den nya transformatorstationen är viktig, både för att öka elnätets kapacitet i Landskrona och för att säkerställa tillgången på el för hushåll och företag. Samtidigt är den avgörande för att i framtiden kunna ansluta mer förnybar elproduktion i västra Skåne, vilket är nödvändigt för att möta kapacitetsutmaningarna i elområde 4.

– Uppförandet skapar nya förutsättningar för stadsutveckling och industriell expansion i regionen. Stationen möjliggör energiomställning, med allt fler solcellsanläggningar, laddinfrastruktur och nya bostads- och företagsetableringar. Framöver ska den nya stationen kunna hantera stora volymer av både konsumtion och produktion, säger Peter Hjalmar, regionchef på E.ON.

Den nya transformatorstationen blir en toppmodern inomhusanläggning som via ett nytt ställverk omvandlar 130 kilovolt till 20 kilovolt, vilket möjliggör anslutning av nya kunder i Landskrona och det nya industriområdet. Projektet omfattar även modifiering av befintliga transformatorstationer i Vadesjö och Dösjebro, vilket förbättrar regionnätets tillgänglighet och säkerställer tillförlitlig elförsörjning i området.

Bygget av transformatorstationen förväntas starta efter den pågående upphandlingen, med målet att anläggningen ska vara i drift i början av 2027.

Under det senaste decenniet har E.ON investerat cirka 30 miljarder kronor i att förbättra elnäten. Under den nuvarande regleringsperioden, från 2024 till 2027, planerar bolaget att satsa 23 miljarder kronor på elnätet – E.ONs största investeringsprogram hittills.

Vad är en transformatorstation?

Transformatorstationer omvandlar el från höga spänningsnivåer till lägre och fördelar elströmmen vidare via mindre ledningar. Dessa stationer finns på många platser i elnätet och är nödvändiga för att förse städer med el.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

"Med den nya transformatorstationen på företagsområdet Kronan kan vi säkra områdets fortsatta expansion.  Det blir nu möjligt för nya företag att starta verksamhet i Landskrona. Högre kapacitet i elnätet är avgörande för fortsatt tillväxt i näringslivet och nya arbetstillfällen i Landskrona," säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.
"Med den nya transformatorstationen på företagsområdet Kronan kan vi säkra områdets fortsatta expansion. Det blir nu möjligt för nya företag att starta verksamhet i Landskrona. Högre kapacitet i elnätet är avgörande för fortsatt tillväxt i näringslivet och nya arbetstillfällen i Landskrona," säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.
Foto: Oskar Fäldt
Ladda ned bild
"Stationen möjliggör energiomställning, med allt fler solcellsanläggningar, laddinfrastruktur och nya bostads- och företagsetableringar," säger Peter Hjalmar, regionchef på E.ON.
"Stationen möjliggör energiomställning, med allt fler solcellsanläggningar, laddinfrastruktur och nya bostads- och företagsetableringar," säger Peter Hjalmar, regionchef på E.ON.
Foto: Christian Andersson, Apelöga
Ladda ned bild

Om oss

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

E.ON inviger nya laddpunkter vid Vetenskapshuset i Markaryd – satsning på fossilfri energi och innovation8.11.2024 11:39:51 CET | Pressmeddelande

Idag invigdes två toppmoderna ultrasnabbladdare och två AC-laddare, med totalt åtta laddpunkter, vid Vetenskapshuset i Markaryd, strategiskt placerat nära E4. Ceremonin förrättades av Vetenskapshusets verksamhetschef Maria Berglund, E.ON Drive Infrastructure Swedens vd Marie Feuk, E.ONs regionchef syd Peter Hjalmar, Fredrik Erlandsson, kommunikationschef Nibe Industrier och Svend-Erik Dahlström, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Markaryds kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye