Einar Mattsson använder KTH Dig-IT Lab som testmiljö
Byggnader står för cirka 40% av den globala energianvändningen och 30% av koldioxidutsläppen. Därför har fastighetsbranschen krav på sig att bygga smartare, mer resurssnålt och få ner byggnaders energiåtgång. Därför behöver fastighetsägare testa inställningar på energilösningar, flöden och lära av andra som redan testat, för att kunna nå klimatmålen snabbare.
KTH Dig-IT Lab är datadelnings-hubben
På KTH Campus står tre huskroppar med 305 studentlägenheter som Einar Mattsson projekterat och byggt. Här finns också en fullskalig fysisk testmiljö för forskningsprojekt som en del av KTH Live-In Lab. Där pågår ett stort antal forskningsprojekt kring hållbarhet, energieffektivisering och smarta styrsystem vars data behöver hanteras. Och data delas med andra.
– De smarta styrsystemen kan modelleras och testas inom KTH Dig-IT Lab som därmed blir test-hubben för all data från forskningen. Att koncernen samarbetar, lär och delar data med andra fastighetsägare som redan implementerat ny teknik och funktionalitet, kan Einar Mattsson spara ännu mer tid och pengar. Med ny kunskap kan vi renovera smartare och nå våra klimatmål snabbare, berättar Mikael Dimadis, projektledare för forskning och utveckling på Einar Mattsson AB.
Digitala tvillingar ger simuleringsmöjligheter
Einar Mattsson är Stockholms största privata hyresbostadsfastighetsägare och äger idag 102 fastigheter och nya tillkommer varje år. Koncernen genomför renoveringar löpande i de äldre fastigheterna. De flesta fastigheter är befintliga fastigheter från olika tidsperioder med olika tekniska förutsättningar. Här är det ofta långt ifrån självklart hur man får in dagens lösningar för energi, vatten och energi.
Det ideala är att på förhand få veta vilken lösning som passar bäst i den specifika fastigheten. Med en digital tvilling kan vi nu simulera åtgången av energi, ventilationsflöden, VVS-system, el och annat. Det är en riskfri, resurs- och tidseffektiv metod när vi ska framtidsanpassa olika typer av äldre byggnader.
Ny standard för datadelning
De forskningsprojekt som samverkar behöver hitta en gemensam standard för att kunna dela data med varandra. I det arbetet samverkar Einar Mattsson med sin lösning i programmet Proptech OS, Schneider Electrics har sitt EBO, Siemens har Building X med flera. Här arbetas nu den gemensamma standarden fram, för att simuleringarna ska kunna ske utifrån samma förutsättningar direkt och inte behöva översättas mellan de företagsspecifika programmen.
Kontakter
Ewelina HolmPress- och kommunikationschef (presskontakt)
Tel:0765-42 67 20ewelina.holm@einarmattsson.seLänkar
Om Einar Mattsson AB
Einar Mattsson AB är moderbolag i en familjeägd bolagsgrupp som varit verksam på Storstockholms fastighets- och byggmarknad sedan 1935. Idag är Einar Mattsson-sfären Stockholms största privata ägare av hyresbostadsfastigheter. Koncernen är bland de mest aktiva projektutvecklarna av nya bostäder i regionen. Koncernens förvaltningsbolag förvaltar drygt 14 000 bostäder åt en bred kundkrets av etablerade fastighetsägare. Bolagsgruppen omfattar även en verksamhet som arbetar med investeringar utanför kärninnehaven.
Läs mer om oss på www.einarmattsson.se och Facebook
Följ Einar Mattsson
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson
Skandia Fastigheter AB förnyar avtal med Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB23.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Skandia Fastigheter AB, en av Sveriges största fastighetsägare, har förnyat sitt avtal för fastighetsdriften i Storstockholm med Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB. Det nya avtalet träder i kraft 1 januari 2025. Syftet är ett moderniserat avtal i syfte att spegla de senaste årens utveckling av Skandias fastigheter i Stockholm bättre.
Kvarteret Sommaren lyser upp vintern17.12.2024 05:42:00 CET | Pressmeddelande
På östra Södermalm ligger Hovings malmgård som har genomgått en välbehövlig ansiktslyftning. Einar Mattsson har fått bygglov och tillåtelse av Stockholm stad att genomföra ett antal välbehövliga åtgärder på tak och fasad. Huset är byggt mellan 1770 och 1790 men renoverat och ombyggt under seklerna. Åtgärderna är utförda för att efterlikna hur huset såg ut runt sekelskiftet vid 1900. Materialval och metoder har tagits fram och utförts i nära samarbete med en välrenommerad byggnadsvårdsantikvarie.
”Tillsammans för Sverige” får Einar Mattssons julgåva 202416.12.2024 09:53:32 CET | Nyheter
Varje år vid luciatid donerar Einar Mattsson en gåva till en verksamhet som gör viktiga insatser. I år skänker Einar Mattsson pengar till ”Tillsammans för Sverige”, en verksamhet inom ramen för Fryshuset som arbetar för att visa unga hur religion och tro kan vara en väg till integration och skapa växtkraft för fred och förståelse.
Einar Mattssons projekt med KTH Dig-IT Lab kan ge smartare digitala tvillingar12.12.2024 05:40:00 CET | Nyheter
KTH Live-In Lab är viktigt för att sprida kunskap inom samhällsbyggnad och till myndigheter som exempelvis Boverket i samband med översynen av de svenska byggreglerna (BBR). Den tekniska infrastrukturen i KTH Live-In Lab och Einar Mattssons studentbostäder har gjort det möjligt att genomföra flera nya forskningsprojekt, och inrymmer idag också KTH Dig-IT Lab.
”Mixen mellan kundkontakten och alla administrativa arbetsuppgifter fascinerar mig” — fredagsporträttet med Gunilla Eriksson29.11.2024 10:00:00 CET | Blogginlägg
Hon drar paralleller om sig själv till tjuren Ferdinand, gillar att klura ut oklarheter och njuter bäst på Ekerö. Vem är det vi pratar om? Jo, hyresadministratören Gunilla Eriksson. Över henne ligger ett lugn, även när hyresgäster stressar på om missade inbetalningar. Lär känna Gunilla i dagens fredagsporträtt från Einar Mattsson:
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum