Läkare Utan Gränser

Sjukvårdsattacker ökar – Läkare Utan Gränsers insatser hårt drabbade

Dela

Attacker mot sjukvårdsinrättningar ökar i krig och konflikter världen över. Nu släpper Läkare Utan Gränser statistik kring organisationens säkerhetsincidenter, och lanserar samtidigt en namninsamling för att få stopp på attackerna.

En förstörd sjukhussäng i ett lila sjukhusrum.
Ett totalförstört sjukhus i staden Lyman i östra Ukraina. Colin Delfosse

– Våra kollegor, som trotsar krigets fasor för att rädda liv och lindra nöd, har blivit måltavlor, säger Ylva Jonsson Strömberg, generalsekreterare på Läkare Utan Gränser. Det som sker i dag är inte bara en fråga om liv och död för våra anställda. Det är en fråga om humanitära insatser i krig och konflikter överhuvudtaget är möjliga.

Sammanställningar från både världshälsoorganisationen WHO och initiativet Safeguarding health in conflict coalition (SHCC) vittnar om att attackerna mot sjukvården har nått rekordnivåer, trots politiska löften och FN-resolutioner om att värna den humanitära rätten.

Läkare Utan Gränsers insatser i skottlinjen

Enbart i Läkare Utan Gränsers projekt har 796 säkerhetsincidenter inträffat 2024, varav 304 var allvarliga eller mycket allvarliga*. Årets siffror följer situationen för 2023, då organisationens projekt drabbades av totalt 894 säkerhetsincidenter, varav 340 var allvarliga eller mycket allvarliga.

Jämför man statistiken för de senaste fem åren är det tydligt att framför allt de mycket allvarliga säkerhetsincidenterna har ökat under 2023 och 2024 jämfört med tidigare år (se fullständig tabell längst ned som bilaga). 

Intensifieringen av konflikterna i Sudan, Palestina och Ukraina har haft en stor inverkan på säkerhetssituationen i Läkare Utan Gränsers insatser de senaste två åren. Men det är inte de enda platserna där sjukvården är under attack – bland de länder där flest säkerhetsincidenter inträffat under 2023 och 2024 finns Haiti, Kongo-Kinshasa, Sydsudan, Centralafrikanska republiken, Bangladesh, Etiopien, Tchad, Afghanistan och Jemen.

– För oss är det viktigt att påminna allmänheten i Sverige om hur allvarlig situationen är även i konflikter som inte får lika mycket utrymme i media, säger Ylva Jonsson Strömberg.

Namninsamling kräver att regeringen ska agera kraftigare mot attacker

Läkare Utan Gränser lanserar i dag en namninsamling där organisationen riktar en rad krav till Sveriges regering för att de ska agera mer kraftfullt för att få stopp på sjukvårdsattacker.

– Sverige var som icke-permanent medlem av FN:s säkerhetsråd för snart tio år sedan ett av de drivande länderna för att få igenom resolution 2286 mot sjukvårdsattacker, säger Ylva Jonsson Strömberg. Vad har egentligen hänt sedan dess? Hur kan vi befinna oss i ett läge där attackerna är fler än någonsin, och där Sverige inte ens fördömer alla attacker som sker?

För att säkerställa att humanitära organisationer även fortsättningsvis ska kunna bistå med vård i väpnade konflikter kräver Läkare Utan Gränser att regeringen:

  • Tydligt fördömer samtliga inträffade sjukvårdsattacker
    Attacker mot civila mål som sjukvårdsinrättningar får aldrig bli normaliserade i krigföring runtom i världen.
  • Verkar för att de som utför attacker ska ställas inför rätta
    En attack mot sjukvården är ett brott mot internationell humanitär rätt – trots det går de som utför attackerna ofta fria. Det måste finnas tydligare ansvarsutkrävande.
  • Se till att frågan om sjukvårdsattacker får högsta prioritet internationellt
    Sätt frågan på agendan inom EU och FN och arbeta tillsammans med andra länder för att stärka insatserna för att stoppa attacker.

Namninsamlingen kommer att pågå i minst sju månader. Läkare Utan Gränser har en rad intervjupersoner, både i Sverige och runt om i världen, som kan berätta mer om konsekvenserna av attacker mot sjukvården och om situationen i olika kontexter.

*Förklaring av statistiken

Statistiken är hämtad ur Läkare Utan Gränsers säkerhetssystem. För 2024 avses incidenter som inträffat mellan 1 januari och 15 oktober. Incidenter i systemet definieras som: händelser som är en följd av en våldsam miljö, orsakade av människor och begångna med uppsåt (till exempel rån, hot, kidnappningar).

En mindre allvarlig incident innebär vanligtvis liten eller ingen påverkan på personal och andra individer, samt minimal påverkan på ekonomi och verksamhet (till exempel ett rån på natten där enbart material stals).

En allvarlig incident innebär mer betydande konsekvenser: någon skadades måttligt eller att den ekonomiska påverkan var mellan 10 000 och 100 000 euro.

En mycket allvarlig incident omfattar något som orsakade betydande skada för människor (att personal kidnappas, skadas allvarligt eller dör), för ekonomin (över 100 000 euro) eller för verksamheten (Läkare Utan Gränser tvingas att helt avsluta projektet).

Bilaga 1 - tabell över antal säkerhetsincidenter i Läkare Utan Gränsers verksamhet:

null

Bilaga 2 - stapeldiagram över säkerhetsincidenter i Läkare Utan Gränsers verksamhet per land:

null

Nyckelord

Kontakter

Presstelefon

Kontakta oss gärna på vår presstelefon, gäller även kvällar och helger (ej sms).

Tel:+46708337740

Länkar

Läkare Utan Gränser är en internationell medicinsk humanitär organisation som ger sjukvård och stöd till människor oavsett etnicitet, reigion eller politiska åsikter. Om du vill komma i kontakt med vår utsända personal eller ämnesexperter så kontakta oss på kommunikationsavdelningen - så hjälper vi dig efter bästa förmåga.

Följ Läkare Utan Gränser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkare Utan Gränser

Alarmerande siffror av sexuellt våld i Kongo-Kinshasa visar ny rapport30.9.2024 07:10:00 CEST | Pressmeddelande

Förra året vårdade Läkare Utan Gränsers team i Kongo-Kinshasa i snitt fler än två personer som hade utsatts för sexuellt våld varje timme. En dyster trend som dessvärre fortsatte öka under de första månaderna av 2024. Det framkommer i Läkare Utan Gränsers nya rapport "We are calling for help". Nu uppmanar organisationen alla aktörer att omedelbart vidta förebyggande åtgärder och förbättra vården för de överlevande.

Ny rapport: Chockerande antal gravida och barn dör i södra Darfur25.9.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

En av de allvarligaste kriserna för mödrar och barn i världen pågår just nu i södra Darfur i Sudan. Det visar en ny rapport från Läkare Utan Gränser. I det konfliktdrabbade området dör nu barn och gravida, födande och nyblivna mammor av tillstånd som kan förebyggas. Läkare Utan Gränser är på plats, men vårdbehoven överstiger vida vad organisationen har möjlighet att hantera.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye