Över en miljon registrerade benbrott i frakturregistret
Svenska frakturregistret startade i Göteborg 2011 och har som mål att förbättra vården av patienter som drabbas av frakturer, det vill säga benbrott av olika slag. I dag registrerades den miljonte frakturen i det nationella kvalitetsregistret.
– En miljon registrerade frakturer är en hisnande siffra. Genom insamlande av data och registrering bidrar ortopedläkarna i Sverige till att utvärdera och förbättra vården, säger Olof Wolf, docent och ortopedöverläkare på Akademiska sjukhuset.
Han är sedan 2024 ansvarig för kvalitetsregistret som är unikt i världen i sitt slag. Den elektroniska plattformen finns hos Registercentrum i Västra Götaland.
Frakturregistret omfattar hela Sverige och samtliga ortopedkliniker är anslutna. Behandlande läkare registrerar uppgifter kring olycksfallet, frakturtyp och behandling. Patienterna får fylla i enkäter elektroniskt där man kan följa effekten av olika behandlingar, oavsett om frakturen opereras eller inte.
Det finns drygt 80 publicerade vetenskapliga artiklar baserade på kvalitetsregistret, som även används för så kallade registerbaserade, randomiserade studier som väckt stor internationell uppmärksamhet.
– Internationellt ligger Sverige långt fram i den ortopediska forskningen, mycket tack vare våra kvalitetsregister. Med hjälp av Frakturregistret kan vi systematiskt följa upp våra behandlingar och förbättra dem, säger Olof Wolf.
Registret kan också användas för att analysera hur frakturerna uppstår. Ett aktuellt exempel med data från registret är en uppmärksammad studie om elsparkcykelolyckor. Det är en ny typ av skademekanism som är svår att studera utan ett register. Det går också att jämföra hur behandlingsmetoder varierar över landet, vilket på sikt kan leda till en mer jämlik vård. Nya vårdprogram kopplas enkelt till registreringsplattformen för att hjälpa läkarna att använda de senaste riktlinjerna.
– Vi arbetar nu för att införa scanning av streckkoder på de plattor, skruvar och spikar som vi använder under operationerna för att kunna följa och utvärdera de olika implantaten, berättar Olof Wolf.
Korta fakta: Svenska frakturregistret
- Varje dag registreras 250-300 frakturer i registret
- Den vanligaste frakturtypen är höftfraktur, följt av handledsfraktur.
- Det vanligaste sätter att skada sig är fall i samma plan, men cykelolyckor är vanliga i vissa städer.
Nyckelord
Kontakter
Olof Wolf, överläkare inom ortopedi och handkirurgi, Akademiska sjukhuset
Registerhållare för Svenska frakturregistret
0709-728284
olof.wolf@akademiska.se
Bilder
Om Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Ortopedchefen på Akademiska: Nu är det dags att ta fram broddarna!20.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kung Bore har kopplat greppet om landet. Enligt väderprognosen blir det ett kraftigt snöfall i Uppland onsdag-torsdag samtidigt som vinden blir hård. Därefter väntas temperaturen sjunka till flera minusgrader. Med snö och halka ökar risken för fall och benbrott. På akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset brukar antalet olycksfall öka vilket vissa dagar kan leda till mycket långa väntetider. Ortopedchefens rekommendation är att inte ha bråttom och gärna använda skor med broddar.
Ny studie: Förstärkt CAR T-cellsbehandling prövas vid svårbehandlade lymfom15.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Immunterapi ses alltmer som den fjärde hörnstenen i arsenalen av cancerbehandlingar vid sidan av strålning, kirurgi och cytostatika. 2014 fick den första patienten i Europa CAR T-celler som behandling på Akademiska sjukhuset. Nu har en klinisk prövning startats där forskarna använder förstärkta CAR T-celler, ett nytt läkemedel som utvecklats på Uppsala universitet. Målgruppen är patienter med lymfom som inte kan behandlas med redan godkända CAR-T celler riktade mot proteinet CD19 eller som fått återfall efter sådan behandling.
Diabetesvården i Uppsala rankad bäst i landet för tredje året i rad14.11.2024 12:29:29 CET | Pressmeddelande
För tredje året i rad rankas diabetesvården i Region Uppsala som bäst i Sverige. Det framgår av Diabetesbarometern från Svenska Diabetesförbundet, som utgår från en patientenkät och behandlingsresultat från Nationella diabetesregistret för de allra viktigaste delarna av vården.
Kortare syretillförsel vid svår KOL räcker för att förlänga överlevnaden14.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Vissa patienter med KOL har återkommande problem med sjunkande syrehalt som påverkar syremättnaden i blodet, så kallad hypoxemi. Långvarig syretillförsel i minst 15 timmar per dag förlänger överlevnaden hos dem med svår, kronisk hypoxemi. Däremot leder inte en förlängd behandling i ett dygn eller mer till lägre risk för sjukhusvistelse eller död inom ett år, enligt en nationell studie där Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet medverkat. Studien uppmärksammas med anledning av internationella KOL-dagen 18 november.
Forskning på långvarig smärta internationellt prisad11.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Den som har smärta varje dag i minst tre till sex månader har långvarig smärta, ett tillstånd som är mycket vanligt. Numera finns en ny smärttyp, nociplastisk smärta, som innebär att nervsystemet fungerar som en förstärkare av smärtsignaler. I år tilldelas Eva Kosek, överläkare på Smärtcentrum vid Akademiska sjukhuset, det prestigefulla internationella priset Ronald Melzack lecture award, för sin forskning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum