Akademiska sjukhuset

Över en miljon registrerade benbrott i frakturregistret

Dela

Svenska frakturregistret startade i Göteborg 2011 och har som mål att förbättra vården av patienter som drabbas av frakturer, det vill säga benbrott av olika slag. I dag registrerades den miljonte frakturen i det nationella kvalitetsregistret.

Svenska frakturregistret startade i Göteborg 2011 och har som mål att förbättra vården av patienter som drabbas av frakturer, det vill säga benbrott av olika slag. I dag registrerades den miljonte frakturen i det nationella kvalitetsregistret.
Svenska frakturregistret startade i Göteborg 2011 och har som mål att förbättra vården av patienter som drabbas av frakturer, det vill säga benbrott av olika slag. I dag registrerades den miljonte frakturen i det nationella kvalitetsregistret. Johnér bildbyrå

– En miljon registrerade frakturer är en hisnande siffra. Genom insamlande av data och registrering bidrar ortopedläkarna i Sverige till att utvärdera och förbättra vården, säger Olof Wolf, docent och ortopedöverläkare på Akademiska sjukhuset.

Han är sedan 2024 ansvarig för kvalitetsregistret som är unikt i världen i sitt slag. Den elektroniska plattformen finns hos Registercentrum i Västra Götaland.

Frakturregistret omfattar hela Sverige och samtliga ortopedkliniker är anslutna. Behandlande läkare registrerar uppgifter kring olycksfallet, frakturtyp och behandling. Patienterna får fylla i enkäter elektroniskt där man kan följa effekten av olika behandlingar, oavsett om frakturen opereras eller inte.

Det finns drygt 80 publicerade vetenskapliga artiklar baserade på kvalitetsregistret, som även används för så kallade registerbaserade, randomiserade studier som väckt stor internationell uppmärksamhet.

– Internationellt ligger Sverige långt fram i den ortopediska forskningen, mycket tack vare våra kvalitetsregister. Med hjälp av Frakturregistret kan vi systematiskt följa upp våra behandlingar och förbättra dem, säger Olof Wolf.

Registret kan också användas för att analysera hur frakturerna uppstår. Ett aktuellt exempel med data från registret är en uppmärksammad studie om elsparkcykelolyckor. Det är en ny typ av skademekanism som är svår att studera utan ett register. Det går också att jämföra hur behandlingsmetoder varierar över landet, vilket på sikt kan leda till en mer jämlik vård. Nya vårdprogram kopplas enkelt till registreringsplattformen för att hjälpa läkarna att använda de senaste riktlinjerna.

– Vi arbetar nu för att införa scanning av streckkoder på de plattor, skruvar och spikar som vi använder under operationerna för att kunna följa och utvärdera de olika implantaten, berättar Olof Wolf.

Korta fakta: Svenska frakturregistret

  • Varje dag registreras 250-300 frakturer i registret
  • Den vanligaste frakturtypen är höftfraktur, följt av handledsfraktur.
  • Det vanligaste sätter att skada sig är fall i samma plan, men cykelolyckor är vanliga i vissa städer.

Nyckelord

Kontakter

Olof Wolf, överläkare inom ortopedi och handkirurgi, Akademiska sjukhuset
Registerhållare för Svenska frakturregistret
0709-728284
olof.wolf@akademiska.se

Bilder

Olof Wolf, överläkare i ortopedi, Akademiska sjukhuset
Olof Wolf, överläkare i ortopedi, Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild

Om Akademiska sjukhuset

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.

Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande

Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.

Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.

Akademiska fortsatt rankat som ett av världens 100 bästa sjukhus27.2.2025 11:50:29 CET | Nyheter

Akademiska sjukhuset klättrar på den internationella tidskriften Newsweeks rankning World's Best Smart Hospitals 2025, från plats 54 till 53. Rankningen speglar hur sjukhusen ligger till med digitalisering och implementering av ny medicinsk teknologi. I en annan rankning över världens bästa sjukhus hamnar Akademiska på plats 82. Endast tre svenska sjukhus placerar sig bland de 100 främsta i världen enligt undersökningen.

Rapport om Gränbyprojektet: Patienterna uppskattar cancervård i köpcentrum och kostnaden per behandling har halverats19.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Gränbyprojektet är ett utvecklingsprojekt där Akademiska sjukhuset, tillsammans med läkemedelsföretag och vårdutvecklingsföretag, skapat en behandlingsavdelning i Gränby köpcentrum för patienter med blod- och tumörsjukdomar där patienterna bland annat får blodtransfusion, enklare cytostatikabehandling och immunterapi. En ny rapport visar att patienterna uppskattar den lugna och lättillgängliga miljön och att kostnaden per behandling är cirka 50 procent lägre i Gränby jämfört med på sjukhuset.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye