22 procent saknar granne att be om hjälp
Mer än en av fem kan inte svara på om de har en granne att be om hjälp om något händer. Det visar en ny Sifoundersökning gjord av Kantar Media på uppdrag av Svenska Postkodlotteriet. Samtidigt är ofrivillig ensamhet en växande utmaning. Men en del av lösningen kan finnas en dörr bort.
– Medmänskligt stöd är en viktig måbra-faktor för de flesta människor. Undersökningen påminner om det självklara – att vi människor är sociala varelser – och att vi genom att såväl ge som att ta emot stöd bidrar till välmående och ett tryggare samhälle, säger Rickard Bracken, Generalsekreterare på Mind om undersökningen som presenteras på Grannens dag.
Resultaten visar att det bästa med att ha en granne är känslan av trygghet som det ger att veta att någon annan är nära. Det svarade 65 procent i Sifoundersökningen. Näst bäst med grannar är, enligt de svarande i undersökningen, att kunna få hjälp att se efter något när man är borta, som exempelvis post, husdjur eller växter.
Men alla har inte nära till trygghet och hjälp via grannarna. 22 procent, eller mer än en av fem, kunde inte svara att de har en granne de kan be om hjälp om något skulle hända. 14 procent svarade “Nej” och 8 procent “Vet ej”.
Samtidigt pekar andra siffror på att ofrivillig ensamhet är en växande samhällsutmaning.
– Ungefär var tredje man och var fjärde kvinna känner sig besvärade av ensamhet. Bland dina grannar kommer det garanterat att finnas någon som upplever en besvärande ensamhet, säger Rickard Bracken.
En aspekt som syntes i undersökningen är att äldre personer verkar värdesätta sociala relationer med grannarna högre än yngre.
Bara 14 procent i åldersgruppen 18 till 29 svarade att “Nära till sällskap/social kontakt” är särskilt bra med att ha en granne. Jämfört med 35,5 procent i åldrarna 70 till 79. Och däremellan fördelar sig svaren i princip linjärt. Ju äldre åldersgrupp, desto fler som tycker att närhet till sällskap och social kontakt är bra med att ha grannar.
Även för svarsalternativet “Att kunna prata med om vad som sker i området där man bor” syns en tydlig ålderseffekt. Äldre svarande värderar detta högre än yngre.
– Det tror jag är ett resultat av livserfarenhet – de äldre har i större utsträckning förstått att sociala relationer är värdefulla i sig själva och därmed viktiga att vårda och underhålla, säger Rickard Bracken.
Undersökningen genomfördes under perioden 15 till 26 augusti i Kantar Medias Sifopanel. Drygt 200 intervjuer per län, totalt 4 365 intervjuer, med allmänheten 18 till 79 år.
Fler insikter om grannar från Sifoundersökningen hittar du här.
Se länstabellerna och fler resultat här.
Rickard Brackens tre tips till den som vill sträcka ut en hand till sin granne:
-
Håll det enkelt.
-
Ställ öppna frågor. Alltså frågor som du inte enkelt kan svara ja eller nej på, för att leda samtalet framåt.
-
Återkoppla. Tacka för det du fått höra.
Om Grannens dag - 31 oktober
Grannens dag uppfanns år 2000 av Kenneth Eneroth på tidningen Bärgslagsbladet. Många år firades Grannens dag med utmärkelsen "Årets Granne," där läsarna fick nominera grannar som utmärkt sig genom sina goda handlingar och omtanke. Sedan 2010 har tävlingen legat vilande. Svenska Postkodlotteriet är lotteriet där du vinner tillsammans med dina grannar. Därför fortsätter vi traditionen att hylla goda grannar på Grannens dag med vinster, kunskap och inspiration.
Nyckelord
Kontakter
Liv SanderPresschef
Tel:+46 73 087 13 42Liv.Sander@postkodlotteriet.seBilder
Svenska Postkodlotteriet är Sveriges största lotteri där du vinner tillsammans med dina grannar, samtidigt som du bidrar till en bättre värld. Nästan en miljon kunder har varje dag chans till nya vinster. Tack vare alla som är med i lotteriet har vi sedan starten 2005 genererat drygt 15,5 miljarder kronor till ideella organisationer. Det gör Postkodlotteriet till Sveriges största privata givare till ideell sektor.
Följ Svenska Postkodlotteriet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska Postkodlotteriet
25 nya miljonärer i Linköping när 119 miljoner delades ut15.10.2024 21:53:20 CEST | Pressmeddelande
119 miljoner delades ut under Postkodlotteriets Grannyra i Linköping på tisdagen. På det vinnande postnumret 586 62 fanns 129 vinnare och 25 av dessa blev miljonärer. Mest tur hade Marie-Louise som vann över 10 miljoner kronor.
119 miljoner till grannar i Linköping3.10.2024 19:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det är snart dags för Svenska Postkodlotteriets Grannyra, en vinst med extra mycket pengar i potten. Nu står det klart att det är lottköparna i postnummer 586 62 i Linköping som får dela på vinsten på 119 miljoner kronor. Den 15 oktober firas vinnarna när de får ta emot sina vinstcheckar vid ett event med TV-inspelning.
Benny Marcel till Svenska Postkodlotteriets Stiftelse16.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
I dag den 16 september, tillträder Benny Marcel som ny styrelseledamot hos Svenska Postkodlotteriets Stiftelse. Benny Marcel har en av landets mest välfyllda meritlistor inom konst- och kultursektorn, och en lång erfarenhet av internationellt arbete inom bistånd och mänskliga rättigheter.
11 nya miljonärer i Vara när 48 miljoner delades ut18.6.2024 22:48:50 CEST | Pressmeddelande
I dag hölls Postkodlotteriets Sommaryra vid Stora torget och 48 miljoner kronor delades ut till vinnare i postnummer 534 91 i Vara. Totalt blev 11 personer miljonärer. En av de största vinstcheckarna gick till Anders, 46, som vann över 5 miljoner kronor.
Postkodstiftelsen blir Svenska Postkodlotteriets Stiftelse14.6.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande
Svenska Postkodstiftelsen har bytt namn till Svenska Postkodlotteriets Stiftelse, men verksamheten är oförändrad och uppdraget är detsamma – att förmedla projektstöd till projekt som utmanar, inspirerar och förändrar. Med namnbytet tillkommer även en ny logga.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum