Sida

Utökat stöd till Världsbanksfonden Problue för ett friskare världshav

Dela

Under det pågående 16:e toppmötet för Konventionen om biologisk mångfald (COP16) ger Sverige, genom Sida, ett utökat stöd på 300 miljoner kronor till Världsbankens fond Problue fram till år 2030. Fonden bidrar till hållbar utveckling i världshaven och kustsamhällen. Hittills har fonden stöttat mer än 247 insatser i 100 länder.

Sida förnyar sitt stöd till fonden Probluesom arbetar med bland annat hantering och förebyggande av hot mot havens hälsa som marina föroreningar, inklusive skräp och plast.
Sida förnyar sitt stöd till fonden Probluesom arbetar med bland annat hantering och förebyggande av hot mot havens hälsa som marina föroreningar, inklusive skräp och plast. Foto: Ivan Bandura, Unsplash

– Haven är en livlina för miljarder människor runt om i världen och huserar en stor del av den globala biologiska mångfalden. Problue är Världsbankens ”havsaccelerator”, som stödjer länder att öka havens förmågor att bidra till hållbar utveckling, bekämpa klimatkrisen och skydda naturen. Sveriges ytterligare stöd kommer att göra det möjligt för fler länder att dra nytta av Problue, och hjälpa fler länder att genomföra sina åtaganden under konventionen för biologisk mångfald, säger Valerie Hickey, Världsbankens globala miljöchef.

Haven täcker 70 procent av jorden och över tre miljarder människor är beroende av den marina och kustnära biologiska mångfalden för sin försörjning. Den blå ekonomin omfattar en lång rad verksamheter som utgår från havet, som fiske, vattenbruk, turism, fiskodling, energi och sjötransporter. Problue:s arbete går i linje med Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling och särskilt mål 14: Bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt för en hållbar utveckling.

Blå ekonomi för minskad fattigdom 

Sida är en av tolv givare till Problue som hittills har bidragit till ökad kunskap och kapacitet inom den blå ekonomin, förbättrade investeringar från både Världsbanken och statliga motparter, förbättrade planer, regelverk och regleringar samt ett mer effektivt globalt samarbete.

Problue stödjer också låg- och medelinkomstländer att bygga upp sin kapacitet så att de kan genomföra FN:s havsrättskonvention för att skydda och använda haven på ett hållbart sätt, särskilt i områden som ligger utanför nationella gränser. 

– Förvaltningen av hav och marina resurser är avgörande för mänskligheten som helhet då haven balanserar klimatförändringarna och är en viktig källa för livsmedelssäkerhet, energiförsörjning, mineraler och sjöfart. Vi måste skydda våra hav, restaurera marina ekosystem och nyttja dem hållbart för att säkerställa en hållbar och inkluderande blå ekonomi som kommer alla till del, därför fortsätter Sida att stödja Problue, säger Jakob Granit, generaldirektör, Sida.

Bidrar med ytterligare 300 miljoner fram till 2030

Sida har sedan 2018 stöttat Problue med 300 miljoner kronor och nu utökar vi stödet med ytterligare 300 miljoner kronor fram till 2030. Problues arbete under de kommande åren förväntas resultera i investeringar som skapar tryggad livsmedelsförsörjning, fler jobb och försörjningsmöjligheter för människor som lever i fattigdom och utsatthet, samt förbättrad biodiversitet i kust­ och marina ekosystem.

Problue utgår från fyra teman:

  • Hållbar förvaltning av fiske och vattenbruk.
  • Hantering och förebyggande av hot mot havens hälsa som marina föroreningar, inklusive skräp och plast.
  • Stödja en hållbar utveckling av viktiga havssektorer som kustturism, sjötransporter och förnybar energi till havs.
  • Bistå regeringar att bygga upp sin kapacitet att förvalta sina havs- och kustresurser på ett integrerat sätt för att ge länder och samhällen fler och långvariga lösningar.

Exempel på program och projekt hittills:

  • Stöttat Ukraina och andra länder runt Svarta havet och deras ambitioner att minska föroreningarna från läckage av näringsämnen, kemikalier och plaster.
  • Stöttat Albaniens arbete med att minska plastföroreningar och på regional nivå. 
  • Stöttat Kambodjas arbete med att stärka sin lagstiftning och institutionella kapacitet för att ta itu med avfalls­och plasthantering och även stärkt privatsektorengagemanget i sektorn. 
  • Samarbetat med ASEAN kring ett gränsöverskridande initiativ som har minskat plastföroreningar i regionen. 
  • Bidragit till att införa en mer cirkulär ekonomi i Bangladesh där fonden även har bidragit till minskat olagligt, orapporterat och oreglerat fiske (IUU) och lagt grundstenarna för införandet av en omfattande nationell havsplan.

Om Problue:
Problue är en del av Världsbankens övergripande program för blå ekonomi, som arbetar för att säkerställa skydd och hållbar användning av marina och kustnära resurser. Problue är en paraplyfond med flera givare som administreras av Världsbanken och är utformad för att hjälpa länder för att nå en blå ekonomi. I dag stöds Problue av Australien, Kanada, Danmark, Europeiska kommissionen, Frankrike, Tyskland, Island, Irland, Norge, Sverige, Storbritannien och USA.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sidas generaldirektör Jakob Granit och Världsbankens globala miljöchef Valerie Hickey signerar en förlängning av avtalet för hållbar utveckling i världshaven och kustsamhällen.
Sidas generaldirektör Jakob Granit och Världsbankens globala miljöchef Valerie Hickey signerar en förlängning av avtalet för hållbar utveckling i världshaven och kustsamhällen.
Foto: Sida
Ladda ned bild

Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen. I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Sverige stödjer insatser för att förhindra spridningen av mpox21.10.2024 10:09:55 CEST | Pressmeddelande

Världshälsoorganisationen (WHO) har förklarat det växande utbrottet av mpox som ett internationellt hot mot folkhälsan. Utbrottet av mpox-viruset har sitt ursprung i Demokratiska republiken Kongo och sprider sig snabbt över Centralafrika. Sverige genom Sida har därför beslutat om 10,9 miljoner kronor i akut humanitärt stöd till flera insatser för att minska smittspridningen i Kongo, Uganda, Burundi och Centralafrikanska republiken. Stöden riktar in sig på sårbara grupper som redan har akuta behov, till exempel flyktingar.

Nytt projekt på västra Balkan ska minska kompetensgapet och skapa jobbmöjligheter för kvinnor och ungdomar28.6.2024 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Ungdomsarbetslösheten är hög i länderna på västra Balkan samtidigt som det råder en stor brist på mekaniker och lastbilschaufförer. För att bidra till en lösning ska Sverige genom Sida, tillsammans med Helvetas och Volvo Group, samarbeta kring yrkesutbildning baserad på fordonsindustrins behov. Stor vikt ska läggas på att få in unga kvinnor och ungdomar på arbetsmarknaden och i transportsektorn. Projektet ska fokusera på hållbara och miljövänliga lösningar, med betoning på de färdigheter som krävs för att hantera den gröna tekniken i dagens lastbilar.

Mer humanitära stöd till världens svåraste kriser27.6.2024 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Fler krig, konflikter och naturkatastrofer driver på de allt svårare situationerna i många länder och allt fler människor behöver humanitärt stöd. Allt fler barn riskerar undernäring och ett stort antal människor lever på flykt. Sverige genom Sida bidrar nu ytterligare med 200 miljoner till svårt drabbade i åtta länder – Sudan, Myanmar, Bangladesh, Nigeria, Colombia, Burkina Faso, DR Kongo och Zambia - för att bidra med stöd till de allra värst drabbade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye