Forskarnas upptäckt har potential att bromsa nästa pandemi
En nässpray som botar och minskar smittspridningen av virus som corona och influensa. Om två år kan en medicinteknisk produkt finnas på marknaden tror Hazem Khalaf och Torbjörn Bengtsson, forskare och innovatörer bakom bolaget Virenc AB.
– Vi tror att den här produkten har en enorm potential.
För tio år sedan upptäckte Hazem Khalaf, docent i cellulär mikrobiologi vid Örebro universitet, en peptid hos mjölksyrabakterier med väldigt speciella egenskaper. Den kunde nämligen angripa sjukdomsframkallande bakterier.
Tillsammans med Torbjörn Bengtsson, professor emeritus i biomedicin, började Hazem Khalaf undersöka vilka bakterier peptiden fungerade mot och hur processen fungerade. När de upptäckte att peptiden verkade genom att spränga sönder bakteriernas lipidmembran – alltså fetthölje – slogs de av en spännande tanke:
Det är inte bara bakterier som har fetthöljen. Många virus – som till exempel influensavirus, coronavirus och mygg- och fästingburna virus – har också ett fetthölje.
Behandlingen effektiv mot virus
– Mekanismen hos peptiden är så pass unik att den borde kunna angripa virus på samma sätt som mot bakterier. Därför började vi testa på olika virustyper, och i samband med pandemin kunde vi med hjälp av en virolog i Linköping även testa på corona- och influensavirus, säger Hazem Khalaf.
Testerna blev en stor framgång. De visade att peptiden faktiskt var ännu mer effektiv mot virus än bakterier och både dödade och minskade spridningen av viruset.
Både Hazem och Torbjörn insåg snabbt vilken potential deras upptäckt hade.
– Vissa virus har vi vaccin mot. Det är jättebra i preventivt syfte, men hjälper inte den som blir sjuk i dag. Och för ungefär 90 procent av alla virus finns det inga läkemedel alls. Ett antiviralt läkemedel med vår peptid skulle kunna slå mot alla virus som har ett fetthölje, det skulle fungera ungefär som vid behandling med bredspektrum-antibiotika mot svåra bakterieinfektioner, säger Torbjörn Bengtsson.
Antiviralt läkemedel biter även om viruset muterar
Även om peptiden verkar mot alla virus som har ett fetthölje, har forskarna valt att börja inrikta sig mot virus som drabbar luftvägarna. Anledningen är att dessa infektioner enkelt kan behandlas med antingen en nässpray eller inhalator.
– Vi försöker inte konkurrera med vaccin, det här är ett komplement. En av nackdelarna med vaccin är att virus bildar resistens mot dem. Det kan virus inte göra mot vårt antivirala läkemedel, säger Hazem Khalaf och lägger till:
– Vaccin måste hela tiden uppdateras eftersom viruset muterar. Det behöver vi inte göra med vårt antivirala läkemedel, eftersom viruset inte kan förändra sitt membranhölje.
– Under pandemin tog det ett år innan vi fick ett vaccin. Under den tiden hann massor av människor både insjukna och även dö av viruset. Om vi hade haft ett antiviralt läkemedel på plats hade vi kunnat gå in i ett tidigt skede och behandla sjukdomen och också motverka spridningen, säger Torbjörn Bengtsson.
”Svårt att starta life science-bolag”
Torbjörn och Hazem tog kontakt med Örebro universitet Holding AB och fick bland annat hjälp med finansiering för att söka svenskt patent. När bolaget Virenc hade bildats gick Holdingbolaget in som delägare. Nu har Virenc fått innovationsbidrag från Region Örebro län, initierat ett viktigt samarbete med Karlstadsbolaget Aurena Laboratories, som producerar medicintekniska produkter, och ansökt om internationella patent.
– Det är svårt att starta ett life science-bolag. Dels kostar det mycket pengar att utveckla ett läkemedel eller en medicinteknisk produkt, dels krävs det väldigt många och noggranna tester. Holdingbolaget har varit till stor hjälp med både kunskap, kontakter och kapital, säger Hazem Khalaf.
– Vi tror att den här produkten – ett läkemedel som slår mot de flesta virus – har en enorm potential. Det kan hindra mänskligt lidande, bli väldigt lönsamt för samhället och vara ett viktigt verktyg nästa gång vi drabbas av en viruspandemi. Nu lägger vi grunden genom att säkra patent och den grundläggande teknologin, säger Torbjörn Bengtsson.
Antivirala läkemedel – viktigt redskap vid nästa pandemi
Nu väntar fler tester och verifieringar för att säkerställa att behandlingen fungerar, är säker att använda, inte har några biverkningar och är effektiv. Innan produkten kan komma ut på marknaden, behöver Virenc också säkra mer kapital.
Om allt går som det ska är det inte omöjligt att produkten kan släppas inom ett par år.
– Om jag blickar framåt så hoppas att jag våra produkter kommer att användas och komma till nytta, speciellt i tredje världen där tillgången på vacciner och läkemedel är låg. Om vi kan nå dem med en produkt som hämmar smittspridning och botar virussjukdomar så har vi kommit mycket långt, säger Hazem Khalaf.
– Vi lever i ett samhälle där vi blir fler och fler på jorden. Spridningen av både gamla och nya virus kommer att bli ett allt större problem att hantera. Det är bara en tidsfråga innan nästa pandemi kommer. Då är det viktigt att sådana här redskap finns, säger Torbjörn Bengtsson.
Nyckelord
Kontakter
För mer information kontakta:
Hazem Khalaf, hazem.khalaf@oru.se, 019-30 10 93
Torbjörn Bengtsson, torbjorn.bengtsson@oru.se, 019-30 21 59
Jesper ErikssonKommunikatör
Tel:019-30 21 28Tel:070-324 65 67jesper.eriksson@oru.seBilder
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
VR-teknik lindrar fantomsmärtor efter amputation2.1.2025 07:44:46 CET | Pressmeddelande
Virtual reality kan hjälpa amputerade patienter till mindre smärta och bättre livskvalitet, enligt ny studie. – Vi har fått svar på hur personerna påverkas i sin vardag och sett att det har en mycket större betydelse för livskvaliteten än vi trodde, säger Kajsa Lidström-Holmqvist, docent i arbetsterapi vid Örebro universitet.
Mer PFAS i arktisk nederbörd vid solsken19.12.2024 08:30:43 CET | Pressmeddelande
Snö som faller på Svalbard har högre andel PFAS under månaderna med sol jämfört med de mörka vintermånaderna. Det visar forskning från Örebro universitet som mätte upp till 71 gånger högre halter av kemikalierna under ögruppens ljusaste period. – Solens ljus skapar kemiska reaktioner i atmosfären som omvandlar och för med sig PFAS i snön under den arktiska sommaren, säger kemisten William Hartz.
En app kan bryta social isolering för personer med Parkinsons sjukdom19.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Personer som lever med Parkinsons sjukdom löper hög risk att drabbas av social isolering och ensamhet. Nu har Örebroforskaren Gomathi Thangavel utvecklat en app som kan hjälpa dem att upprätthålla sociala kontakter – både online och i verkliga livet.
Folkmusik i stället för black metal – så sprider högerextrema sin ideologi18.12.2024 07:41:58 CET | Pressmeddelande
Från black metal och nazi-punk till rap, EDM och folkmusik. Sam de Boise, forskare i musikvetenskap, har analyserat hur företrädare för den högerextrema Alt-Right-rörelsen använder musik för att anpassa sina budskap till fler. – Musik väcker positiva känslor hos många och blir ett sätt att tona ner den radikala politiken, säger han
Här är Örebro universitets nya alumner till Wall of Inspiration11.12.2024 15:11:15 CET | Pressmeddelande
Jens Ericsson, Joanna Hedqvist, Kalle Norwald, Johanna Gillberg och Henrik Löwdahl. Idag avtäcktes fem nya porträtt av alumner som hyllas i Örebro universitets jubileumsutställning Wall of Inspiration. – Det känns väldigt hedrande, säger sexologen Kalle Norwald som gick Socionomprogrammet vid Örebro universitet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum