IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Vinnovas förslag på strategiska tekniker är utmärkt

Dela

IKEM välkomnar Vinnovas förslag till strategiska tekniker för Sverige. Nu behöver regeringen säkerställa att områdena prioriteras i den kommande forsknings- och innovationspropositionen.

Lena Svendsen, expert forsknings- och innovationspolitik, IKEM
Lena Svendsen, expert forsknings- och innovationspolitik, IKEM Foto: Bengt Säll

Vinnova har idag publicerat rapporten Strategiska tekniker för Sverige – ett underlag för nationella prioriteringar. Rapporten ska fungera som ett kunskapsunderlag till regeringen och kunna användas för en strategisk inriktning för framtida insatser som ska stärka Sveriges konkurrenskraft och näringslivets investeringar i forskning och utveckling.

Vinnova föreslår följande strategiska områden:

  • Artificiell intelligens och autonoma system för samhällsomställning
  • Avancerad digital teknik för produktivitet och säkerhet
  • Kvantteknik för säkerhet och industriella tillämpningar
  • Energiteknik för fossilfri elektrifiering
  • Material- och produktionsteknik för omställning
  • Bioteknik för hälsa och klimatomställning


– Det är ett utmärkt förslag! Om Sverige ska kunna stå sig i den internationella konkurrensen så behövs satsningar på de områden där vi kan bli globalt ledande. Jag tycker att Vinnova har gjort ett bra jobb i sina prioriteringar, säger Lena Svendsen, expert på forskning och innovation, IKEM.

Särskilt välkommet är förslaget om att prioritera bioteknik, anser IKEM.

– Bioteknik är en avgörande strategisk teknik för att förbättra global hälsa och stärka Sveriges konkurrenskraft. Satsningar på bioteknik möjliggör framsteg inom precisionsmedicin och hållbar produktion av läkemedel, livsmedel och material – områden där Sverige har en stark innovationskraft och där tekniska genombrott som CRISPR och mRNA redan har öppnat dörren för framtida tillämpningar, säger Lena Svendsen, expert på forskning och innovation, IKEM.

– Det är nu viktigt att regeringen tar säkerställer att de identifierade teknikerna också prioriteras i den kommande forsknings- och innovationspropositionen, säger Lena Svendsen, expert på forskning och innovation, IKEM.

Exempel på viktiga biotekniska satsningar
Bara under de senaste åren har flera betydelsefulla biotekniska investeringar gjorts runt om i Sverige.

  • I Örnsköldsvik görs stora investeringar för att med bioteknik ta fram kemikalier ur skogsrester som tidigare producerades med olja.
  • I Gävle samarbetar kemiindustrin med lokala sågverk för att med ny teknik omvandla rester från skogen till råvaror som ersätter fossil olja.
  • I Södertälje invigdes i slutet av 2021 en ny toppmodern tillverkningsanläggning för nästa generations biologiska läkemedel som ska vara mer effektiva och innebära färre biverkningar.
  • I södra Sverige görs investeringar i vad som väntas bli världens största anläggning för att göra produkter av koldioxid i stället för av fossil råvara och att omvandla avfall till ersättare för fossila produkter. 

Nyckelord

Kontakter

Om oss

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation som företräder 1.250 svenska och utlandsägda företag med cirka 70.000 medarbetare. Företagen arbetar med kemi i vid bemärkelse och står för en fjärdedel av industrins exportvärde och för en femtedel av industrins förädlingsvärde.

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye