TMF om höjt bolånetak och lättade amorteringskrav
En lättnad av amorteringskraven och höjning av bolånetaket kan ge långtgående effekter - det kapital som frias upp kan leda till ökad rörlighet och att fler vågar realisera sina renoveringsdrömmar eller köpa sin drömbostad. Det menar Simon Imner, näringspolitisk expert hos Trä- och Möbelföretagen efter regeringens utredning som presenterades imorse.
- Bolånetaket är ett tufft hinder för debutanter på bostadsmarknaden som främst drabbar unga vuxna som inte hunnit spara ihop till den egna insatsen. För unga bostadsköpare utan välbärgade föräldrar är kommiténs förslag att höja bolånetaket välkommet. Förslaget innebär i praktiken att kontantinsatsen för en bostad som kostar 3 miljoner kronor kan sänkas från 450 000 till 300 000 kr, kommenterar Simon Imner.
TMF har länge varit kritiska mot kreditrestriktionerna och den oberoende utredningens slutsatser med förslag på ett avskaffande välkomnas.
- Det här är ett bra första steg mot ett stabilare normalläge. En sund amorteringskultur är en självklar del av en fungerande bostadsmarknad, men den kravens stelbenta utformning har blivit väldigt kännbara i de senaste årens situation med höga räntor och fortsatt höga utgifter för många hushåll. Förslaget innebär att hushållen får större kontroll över den egna ekonomin i takt med att livet förändras, till exempel om familjen växt ur bostaden eller vill genomföra en större renovering. Det är väldigt positivt för Trä- och Möbelföretagens medlemmar, konstaterar Simon Imner.
Nyckelord
Kontakter
Simon ImnerNäringspolitisk expertTrä- och Möbelföretagen, TMF
Tel:072-454 69 66simon.imner@tmf.seJohan OrebäckPress- och KommunikationsstrategTrä- och Möbelföretagen
Tel:072 156 06 71johan.oreback@tmf.seTrä- och Möbelföretagen (TMF) Trä- och Möbelföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i den träförädlande industrin. Bland de cirka 650 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. Industrin omsätter 80 miljarder kronor och har knappt 30 000 personer anställda.
Följ Trä- och Möbelföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Trä- och Möbelföretagen
TMF om industrifackens krav: "Inte i paritet med den verklighet våra medlemsföretag vittnar om"4.11.2024 14:09:45 CET | Pressmeddelande
Facken inom industrin har presenterat sina krav inför kommande avtalsrörelse. Tillsammans kräver man 4,2 procent i löneökningar beräknat på ett ettårsavtal. I ett läge där många företag i träindustrin tvingats varsla efter flera år av minskade orderingångar är det synnerligen kontraproduktivt av facken att kräva de nivåerna, konstaterar Trä- och Möbelföretagen.
Konjunkturen ikapp bygginredningsbranschen24.10.2024 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
Det ekonomiska läget fortsätter att påverka trä- och möbelindustrin – det visar färsk halvårsstatistik från TMF, Trä- och Möbelföretagen. Den lågkonjunktur som initialt drabbade husbyggare har nu spridit sig vidare till bygginredningsbranschen och det är hög tid för regeringen att få bukt med bostadsbyggandets strukturella sårbarhet, menar branschen.
”Den hållbara trädgårdsstaden” - TMF lanserar idétävling för arkitektstudenter24.9.2024 11:29:48 CEST | Pressmeddelande
Idétävlingen ”Den hållbara trädgårdsstaden” är öppen för arkitektstudenter - syftet är att få fram konkreta förslag på framtidens trädgårdsstäder med fokus på hållbarhet och urbanisering. Tävlingen pågår till sommaren 2025 och görs i samarbete med flera svenska kommuner och lärosäten.
TMF om budgeten: "Små spadtag gör inget bostadshäv"19.9.2024 08:38:06 CEST | Pressmeddelande
Även om intentioner till ett ökat byggande kan skymtas lyser de stora satsningarna i regeringens budget med sin frånvaro. Det konstaterar TMF när regeringen nu släpper sin höstbudget.
Trähusbarometern: Höjd småhusprognos 202518.9.2024 10:05:00 CEST | Pressmeddelande
TMF:s prognos för 2024 är fortsatt 4 500 påbörjade småhus men samtidigt sätts prognosen för nästa år till 5 300. Det innebär en ökning med 800 småhus - nästan 18 procent jämfört med 2024. Sammantaget är byggandet på en nästan halverad nivå jämfört med före byggkrisen, men prognosen kan tolkas som tecken på en viss vändning samt att botten av krisen nås under 2024.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum