Precisionsdiagnostik banar väg för ny kunskap och nya internationella barncancersamarbeten
En ny preliminär uppföljning av de nu över 500 barn med solida tumörer som genomgått så kallad helgenomsekvensering bekräftar den nytta som tidigare studier visat men också att andelen barn som fått en reviderad diagnos har ökat. Förutom direkt nytta för patienterna är GMS Barncancer också ett projekt som öppnar dörren för ny forskning och nya internationella samarbeten.
David Gisselsson Nord, professor i molekylär patologi vid Lunds universitet och överläkare vid Klinisk patologi i Region Skåne, har projektlett projektet GMS Barncancer sedan starten. Nu kan han konstatera att förutom att analysen visar diagnostisk nytta för de drabbade barnen så börjar nu det insamlade materialet i form av genetiska data också bidra till att forskningen kring precisionsbehandlingar kan accelerera.
– Vi ser nu hur det startar ett antal projekt i Sverige som bygger på det material vi har i form av både analyserade tumörer och barnens övriga arvsmassa. Vi har också etablerat ett samarbete med University of Cambridge i Storbritannien tack vare vårt unika material. Så projektet fortsätter gynna barnen direkt men också barncancervården på lång sikt då nya forskningsprojekt startar, säger David Gisselsson Nord.
Omedelbar nytta för cancerdrabbade barn
Att få en mer precis diagnos är en förutsättning för att rätt avvägd behandling ska kunna sättas in så snabbt som möjligt. Något som är viktigt vid all cancer men särskilt för barncancer då risken för behandlingsrelaterade komplikationer senare i livet är stor.
– Vi får alltmer kunskap om de sena komplikationer dagens behandling orsakar och när vi får en mer precis diagnos liksom information om övriga genetiska avvikelser så kan vi modifiera och minska risken för över- respektive underbehandling, berättar David Gisselsson Nord.
Den nya uppföljningen visar preliminärt att cirka 1 av 25 fick en reviderad diagnos jämfört med den preliminära som sattes innan resultatet för helgenomsekvenseringen. Men nära 1 av 10 hade också andra medfödda genetiska förändringar som påverkar behandlingen.
– Rätt diagnos är en förutsättning för rätt behandling men vi hittar också barn med andra genetiska avvikelser som gör att de till exempel inte tål cytostatika och då kan vi skydda dem och göra medicinska avvägningar innan behandlingsstart, inte när problemen visar sig i form av biverkningar. Vi kan helt enkelt ge skonsammare behandlingar.
Underlag för utveckling av precisions läkemedel och - behandling
Då helgenomsekvensering bidrar till en djupare förståelse av sjukdomars genetiska orsaker kan processen för att hitta och utveckla nya, effektiva läkemedel, särskilt för svårbehandlade sjukdomar som cancer hos barn effektiviseras. Barncancerfondens forskningschef Britt-Marie Frost menar att just sekundäranvändningen av genomikdata för forskning är ett av de mest hoppfulla spåren just nu för att kunna få fram nya och mer skonsamma cancerbehandlingar.
– Det är tyvärr så att fortfarande avlider 15 procent av de drabbade barnen, så behovet av nya läkemedel är fortsatt stort. Men om vi bättre kan förstå vilka mutationer som driver en sjukdom kan läkemedelsutvecklare designa behandlingar som riktar sig specifikt mot dessa förändringar. En förhoppning är att vi kan få fram fler målinriktade terapier eller nya immunterapier.
Ökat internationellt intresse
En annan positiv konsekvens av att Sverige nu har en populationsbaserad samling av genetiskt kartlagda tumörer är det ökande intresset från forskare i andra delar av världen för samarbete med Sverige.
– Vi har redan inlett ett samarbete med University of Cambridge i Storbritannien men vi ser också ett ökat intresse för att vi ska gå med i större internationella ansökningar, konstaterar David Gisselsson Nord.
Bakgrund GMS Barncancer:
- Projektet har drivits gemensamt vid alla universitetssjukhus och över 100 personer har varit involverade under projektets gång
- I maj 2024 tog regionerna över finansieringen och helgenomsekvensering blev en del av rutindiagnostiken
- Innan dess var det Barncancerfonden och socialdepartementet som finansierande projektet
- 2024 nominerades projektet och Barncancerfonden och GMS till årets samhällsaktör, Inom kategorin innovation
- 2022 vann projektet Guldpillret
Kontakter
Maria HarryssonPressansvarig
Tel:070-795 58 95maria.harrysson@barncancerfonden.seOm oss
Varje dag drabbas ett barn av cancer i Sverige. Tack vare stora framsteg inom forskning och omvårdnad överlever idag sex av sju barn. Det är bra, men det räcker inte. Trots framstegen hör barncancer fortfarande till de vanligaste dödsorsakerna bland barn, och för dem som överlever drabbas mer än 70 procent av sena komplikationer.
Barncancerfonden har sedan 1982 haft en tydlig uppgift - att bekämpa barncancer med målet att varje drabbat barn ska överleva och leva ett gott liv. Därför finansierar och bidrar Barncancerfonden till forskning och vård som ska bota utan att skada, samt akut och långsiktigt stöd till drabbade innan, under och efter behandling.
Tack vare generösa bidrag från privatpersoner, företag och organisationer är Barncancerfonden den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige. Barncancerfonden är godkänd av Svensk Insamlingskontroll och har ett 90-konto, vilket garanterar att pengarna går till rätt ändamål.
Följ Barncancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Barncancerfonden
Barncancerfonden finalist i Årets samhällsaktör i kategorin innovation30.10.2024 11:06:40 CET | Nyheter
Barncancerfonden är en av tre finalister i Årets samhällsaktör i kategorin innovation för stödet till projektet GMS Barncancer, som är orsaken till att Sverige som ett av de första länderna i världen nu erbjuder barn drabbade av cancer genetisk diagnostik i form av helgenomsekvensering. Priset delas ut av Dagens Industri i samarbete med kommunikationsbyrån Gullers Grupp.
Barncancerfonden fördjupar samarbetet med Vätternrundan och Team Aron CK28.10.2024 08:57:59 CET | Pressmeddelande
Barncancerfonden förlänger sitt framgångsrika samarbete med Vätternrundan i ytterligare tre år, med ambitionen att få fler cyklister att delta i kampen mot barncancer. I samband med det 60:e Vätternrundan ansluter sig även cykelklubben Team Aron CK (TACK) till initiativet och blir dessutom ansvariga för samtliga cyklister som engagerar sig genom det väletablerade konceptet ”Ride of Hope”.
#Fotbollströjefredag är tillbaka – nu med Janne Andersson i spetsen för Barncancerfondens eget fotbollslag10.4.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
2023 introducerade Barncancerfonden konceptet #fotbollströjefredag i Sverige. Den 12 april är det åter dags att ena fotbollssverige i kampen mot barncancer – i år görs det tillsammans med Janne Andersson och Barncancerfondens eget fotbollslag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum