Klimatkonferensen COP29: Naturskyddsföreningen på plats
År 2023 var det varmaste året som någonsin uppmätts och den globala uppvärmningen överstiger regelbundet 1,5°C. Naturskyddsföreningen är på plats under COP29: FN:s 29:e klimatkonferens den 11 – 22 november i Baku, Azerbajdzjan, där klimatkrisens viktigaste förhandlingar äger rum.
– Världens länder måste öka takten i klimatarbetet för att undvika de mest katastrofala konsekvenserna av klimatkrisen, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, som tillsammans med klimatsakkunnig Anja Ipp och pressekreterare Elin Williams är på plats i Baku för att följa förhandlingarna samt ge intervjuer och analyser till media.
Mycket står på spel inför COP29. Den största frågan under mötet blir klimatfinansiering, det vill säga det stöd som utvecklade länder, som historiskt bidragit mest till klimatkrisen, i Parisavtalet förbundit sig att betala till utvecklingsländer som drabbas hårdast av krisen.
– Vi vill se skarpa beslut. Parterna måste enas om vilka länder som ska betala för klimatkrisens konsekvenser och hur pengarna ska fördelas. Det är viktigt att klimatfinansieringen blir i form av riktigt bistånd, inte bara lån, säger Karin Lexén.
Andra viktiga förhandlingspunkter gäller utsläppsminskningar, utfasning av fossila bränslen och ett robust system för utsläppshandel, det vill säga att ett land genomför klimatåtgärder i ett annat land och tillgodoräknar sig de resulterande utsläppsminskningarna i sina nationella klimatåtaganden.
– Mötet måste leda till en överenskommelse om att höja ambitionsnivån i de klimatplaner som länderna ska lägga fram 2025 och tydliga mål för att fasa ut fossila bränslen. Det är fortfarande möjligt att hålla den globala temperaturökningen till 1,5 °C, men det kräver snabba åtgärder, säger Karin Lexén som samtidigt belyser vikten av att visa vägen på hemmaplan.
– Det finns hopp i det näringslivet gör och i det stora stödet bland befolkningen. Tre av fyra svenskar vill att Sverige ska leva upp till klimatmålen. Det är dags för regeringen att ta klimatkrisen på allvar och driva en klimatpolitik som faktiskt sänker utsläppen, säger Karin Lexén.
Naturskyddsföreningens förhoppningar och analyser inför COP29 finns här.
Nyckelord
Kontakter
Elin WilliamsPressekreterare
Tel:0705 95 78 09elin.williams@naturskyddsforeningen.seFölj Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Besvikelse över avbrutet naturtoppmöte – men några ljusglimtar gläder2.11.2024 15:50:43 CET | Pressmeddelande
Det är en stor besvikelse att FN:s naturtoppmöte i Colombia inte kunde tas i hamn, menar Naturskyddsföreningen. Arbetet med att stoppa och vända förlusterna av biologisk mångfald går redan alldeles för långsamt. Men flera viktiga beslut hade hunnit klubbas innan mötet avbröts.
EU-beslut om fiskekvoter en dödsstöt för strömmingen och sillen22.10.2024 13:01:47 CEST | Pressmeddelande
Idag har EU:s ministerråd fattat beslut om att fördubbla fiskekvoterna för strömmingen i centrala Östersjön. Enligt Naturskyddsföreningen är det en katastrof för inte bara strömmingen utan för hela Östersjön, och föreningen uppmanar nu regeringen att samla Östersjöländerna för att rädda vårt döende innanhav.
Höga halter PFAS i Gävles dricksvatten21.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Halterna av miljögifterna PFAS i Gävles kommunala dricksvatten överstiger det nya gränsvärdet som börjar gälla 2026. Det visar en studie från Naturskyddsföreningen, som testat kranvatten på 63 platser runt om i Sverige.
Höga halter PFAS i Halmstads dricksvatten21.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Halterna av miljögifterna PFAS i Halmstads kommunala dricksvatten överstiger det nya gränsvärdet som börjar gälla 2026. Det visar en studie från Naturskyddsföreningen, som testat kranvatten på 63 platser runt om i Sverige.
Västerås dricksvatten värst i Naturskyddsföreningens PFAS-undersökning21.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Halterna av miljögifterna PFAS i Västerås kommunala dricksvatten är högst av alla platser som provtagits och överstiger det nya gränsvärdet som börjar gälla 2026. Det visar en studie från Naturskyddsföreningen, som testat kranvatten på 63 platser runt om i Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum