Ny kravstandard ska få företag och organisationer att växla upp innovationsarbetet
Nu har världens första kravstandard för innovationsledning utvecklats. Den ska hjälpa verksamheter inom både privat och offentlig sektor att arbeta systematiskt med innovation och lättare uppnå och redovisa verkliga resultat. Framöver blir det även möjligt för organisationer att certifiera sig inom innovationsledning.
Intresset för innovationsarbete är sedan länge stort hos svenska företag, och under det senaste decenniet har intresset ökat även inom offentlig sektor. Drivkrafterna till innovation kommer från flera olika håll, dels samhällsförändringar, digitalisering och hållbarhetskrav, dels förändringar inom den egna organisationen eller ny konkurrens.
Ökar gör även antalet innovationsledare, och andra roller med ansvar för innovationsarbete, liksom efterfrågan på utbildningar och kunskap inom området.
Lättare se mätbara resultat
En utmaning för många verksamheter är att veta om de satsningar och investeringar som görs inom innovation är tillräckligt effektiva och ligger i linje med verksamhetens mål, det vill säga leder till verkliga resultat och bidrar till hållbar tillväxt.
Nu har en ny internationell kravstandard för innovationsledning utvecklats av experter på innovation från över femtio länder. Standarden ger stöd för att arbeta med innovation på ett mer effektivt sätt, i allt från idéstadiet till slutprodukt och nya lösningar som skapar värde.
– Kravstandarden förändrar fundamentalt disciplinen och yrket inom innovationsledning och möjliggör för alla typer av organisationer att förbättra sina innovationsresultat, säger Elisabet Spross, chef för informationsteknik och ledningssystem, Svenska institutet för standarder, SIS.
Inom den svenska standardiseringskommittén för innovationsledning pågår just nu arbetet med att ta fram en certifieringsordning för att möjliggöra att organisationer framöver också ska kunna certifiera sig mot den nya kravstandarden för innovationsledning.
Nyckelord
Kontakter
Anne RådestadPressansvarig
Tel:08 555 520 20anne.radestad@sis.seSIS är en del av ISO och CEN som är ett nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.
SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.
Följ Svenska institutet för standarder, SIS
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS
Ökat behov av standarder – Svenska institutet för standarder förstärker med vice vd12.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Svenska institutet för standarder, SIS, rekryterar Carl Mörch som vice vd och CFO, en ny roll för att stärka SIS i den utveckling som verksamheten genomgår.
Prisat initiativ banar väg för lösningar på globala hälsoutmaningar för kvinnor och flickor15.10.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
För sin förmåga att identifiera och adressera globala hälsoutmaningar, och för att ha varit starkt bidragande till att den första globala standarden för säkra mensprodukter nu utvecklas, tilldelas hälsoinvesteraren The Case for Her Standardiseringspriset. Priset är en årlig utmärkelse som lyfter standardiseringens betydelse för utveckling och ett hållbart samhälle.
FN-organisation ger bidrag till det svenskledda arbetet för en global standard för mensprodukter10.10.2024 07:25:10 CEST | Pressmeddelande
På svenskt initiativ utvecklas världens första globala standard för mensprodukter, ett arbete som väckt stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Nu har Svenska institutet för standarder, SIS, fått över 2,5 miljoner kronor av The Sanitation and Hygiene Fund, SHF, bland annat för att fler låg- och medelinkomstländer ska kunna delta i utvecklingen av standarden.
Säkra mensprodukter, klimatsmarta byggmaterial och hållbar textilproduktion - samhällsviktiga initiativ gemensamt för finalisterna till Standardiseringspriset26.9.2024 07:25:09 CEST | Pressmeddelande
Hälsoinvesteraren The Case for Her, familjeföretaget Målarkalk och klädföretaget Kappahl är de tre finalisterna till Standardiseringspriset. Priset delas ut varje år och lyfter standardiseringens betydelse för utveckling och ett hållbart samhälle.
Första globala standarden för jämställdhet klar16.9.2024 07:00:06 CEST | Pressmeddelande
Ojämlikhet mellan könen och könsbaserad diskriminering är fortfarande utbredd i flera länder och inom många områden. För att motverka detta har världens första globala standard för jämställdhet tagits fram. Svenska institutet för standarder, SIS, har tillsammans med flera svenska organisationer, bland annat LO, deltagit i arbetet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum