Fackliga skuggdirektionen: Nu måste det bli en dubbelsänkning av Riksbanken
När Riksbanken under veckan lämnar sitt räntebesked är den Fackliga skuggdirektionen tydlig i sin vilja om vad man kräver av Riksbanken. I det senaste avsnittet av podden slår skuggdirektionen fast att det nu är tid för en dubbelsänkning.
Det ekonomiska läget med negativa signaler från flera håll kräver att Riksbanken agerar, det tycker chefsekonomerna i det senaste avsnittet av Fackliga skuggdirektionen som släpps idag.
Unionens chefsekonom Tobias Brännemo menar att ekonomin nu behöver en extra knuff för att komma i gång och manar därför på Riksbanken.
– Tyvärr ser det ut som att konjunkturen har utvecklats sämre än väntat under hösten. Företagens förväntningar om en snabb vändning har ännu inte infriats, och det ser ut att dröja innan en uppgång verkligen tar fart. På längre sikt är jag inte orolig – allt pekar på att vi om ett år är i ett bättre läge än nu – men just nu verkar ekonomin behöva en extra knuff för att inleda en tydligare återhämtning, säger Tobias Brännemo.
Ett dåligt konjunkturläge gör nu att en snabbare sänkning av räntan är befogad enligt Brännemo.
– Givet dagsläget ser jag konjunkturaspekten som så pass viktig att en snabbare takt behövs. Ibland måste man låta gamla föreställningar löpa fritt och våga agera för att säkra ekonomins framtid. Därför förordar jag denna gång en räntesänkning med 0,50 procentenheter, säger Brännemo.
Elinor Odeberg, chefsekonom Arena Idé, pekar på att vi nu befinner oss i en teknisk recession och Torbjörn Hållö, chefsekonom LO, kritiserar Riksbanken för bristen på respektavstånd till ECB och menar att ”man ska ha rätt ränta”.
Om Riksbanken beslutar att dubbelsänka räntan på torsdag kan det ses som ett misslyckade påpekar Tobias Brännemo i podden.
– Att Riksbanken nu behöver gå snabbare fram är ett erkännande av att räntan började sänkas för sent och att det gått för långsamt. Den fackliga skuggdirektionen förordade att börja sänka räntan redan i januari och framförallt att inte ta någon paus i räntesänkningen som man gjorde i juni. Riksbanken skulle ha lyssnat på den fackliga skuggdirektionen, avslutar Brännemo.
Fakta Fackliga skuggdirektionen avsnittet ”Släpp käpphästarna fria”
Kraven från Industrifacken är lämnade inför vinterns stora avtalsrörelse. Nu börjar matchen! Saknar politiken visioner eller varför landar man annars som man gör kring balansmålet? Och hade det ändå inte varit klokt av Riksbanken att lyssna på den Fackliga skuggdirektionen i början av året? Avsnittet “Släpp käpphästarna fria” släpps idag och är poddens åttonde avsnitt. Podden finns där poddar finns.
Den fackliga skuggdirektionen består av Torbjörn Hållö, chefsekonom LO, Charlotte Tarschys, chefsekonom Akavia, Håkan Regnér, chefsekonom Saco, Elinor Odeberg, chefsekonom Arena Idé och leds av Unionens chefsekonom Tobias Brännemo. Den fackliga skuggdirektionen sammanträder innan Riksbankens räntebeslut och vid sidan av räntebeslut diskuterar skuggdirektionen aktuella ekonomiska och politiska frågor.
Kontakter
Unionen press
Välkommen att ringa vår presstelefon. Här svarar alltid någon av våra pressekreterare.
Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Unionen finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden och du hittar oss i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar. Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.
Unionen press svarar på medias frågor om Unionen. Vi förmedlar kontakter till våra förtroendevalda och experter inom bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling, utmaningar i tjänstemännens arbetsliv, lön och jämställdhet.
Välkommen att kontakta oss!
Följ Unionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Unionen
Strömmer, dags att tillsätta en utredning som skyddar privatanställdas integritet på jobbet20.11.2024 12:26:26 CET | Pressmeddelande
Var går egentligen gränsen mellan rimlig koll och överdriven kontroll av anställda? Den ökande digitaliseringen och användningen av arbetsverktyg möjliggör omfattande spårning av anställda. Många privata arbetsgivare använder sig av dessa möjligheter, vilket ger dem stor makt över sina anställda. Samtidigt som privatanställda tjänstemän har svårt att säga emot på grund av rädslan för repressalier. — Vi måste skydda anställdas rätt till integritet. Ingen ska vara rädd för att bli av med jobbet för att de säger nej till arbetsgivares orimliga kontrollåtgärder, säger Unionens förbundsordförande, Peter Hellberg.
Unionen har ny kanslichef15.11.2024 08:16:41 CET | Pressmeddelande
Unionens förbundsstyrelse har erbjudit tillförordnad kanslichef Malin Engström tjänsten som kanslichef för förbundet. Malin Engström har varit tillförordnad sedan den 14 juni och styrelsen är enig om att detta är ett val som stärker Unionen både som organisation och gällande det arbete som ska utföras för medlemmarnas räkning.
Så kan missmatchning på svensk arbetsmarknad lösas13.11.2024 10:45:00 CET | Pressmeddelande
Unionen konjunkturprognos som släpps idag visar tydligt att matchningen fungerar dåligt på svensk arbetsmarknad. För att komma till rätta med matchningsproblematiken krävs riktad arbetsmarknads- och utbildningspolitik som stärker arbetslösas möjligheter.
Unionens prognos: Hushållens köpkraft nyckeln till konjunkturuppgång13.11.2024 06:34:00 CET | Pressmeddelande
Ekonomin kommer att ta fart nästa år när hushållens köpkraft stärks och arbetslösheten vänder nedåt. Svensk industri utvecklas starkare än i flera konkurrerande länder och exporten förväntas fortsätta öka, det visar Unionens konjunkturprognos som släpps idag.
Pressinbjudan: Unionen släpper en ny konjunkturprognos8.11.2024 09:32:24 CET | Pressmeddelande
Onsdag 13 november släpper Unionen en ny konjukturprognos. Varmt välkommen till ett frukostseminarium där Unionens chefsekonom Tobias Brännemo ger Unionens bild av det ekonomiska läget inför avtalsrörelsen. Seminariet gästas av riksgäldsdirektör, tidigare statssekreterare och vice riksbankschef Karolina Ekholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum