Bilder visar misär på köttgård i Hälsingland
Djur som vadar i sin egen avföring och står instängda bland döda kroppar. Det är vad Djurrättsalliansen idag möttes av på en gård i Hälsingland som föder upp nötkreatur för köttproduktion.
Under tisdagen var organisationen Djurrättsalliansen på plats vid en gård i Hälsingland, som ägs av förtroendevald politiker i området. Det första vi möttes av var ett dött djur som låg slängd i en gödselhög. I en större lada med en utbyggnad som delvis var öppen stod kor, tjurar och kalvar instängda. Djuren vadade i sin egen avföring, en del hade gödsel upp till magen. Några djur var magra och inne i ladan låg djurhud och benbitar som som stack upp ur gödseln på marken. Levande djur gick runt bland döda kadaver som verkar legat där i olika lång tid. Genom ett hål i ladans vägg såg vi en bål med revben som stack upp ur högarna av gödsel precis bredvid ett levande djur.
– Att möta de här djurens blickar skar rakt in i hjärtat. Det var fruktansvärt att se djurens levnadsöden. Kännande och tänkande individer i en extremt utsatt situation och där befinner de sig bara för att vi människor vill äta dem, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.
Djurskyddsbrotten på den granskade gården har pågått under flera år. Offentliga handlingar från länsstyrelsen visar att gården har varit på myndighetens radar i över tio år – upprepade gånger har brister uppmärksammats vid kontroller och djurhållaren har ett flertal gånger fått förelägganden.
– Tyvärr är det inget undantagsfall utan vi ser fall som detta hela tiden. Djurhållare som bryter mot lagstiftningen får chans efter chans samtidigt som djuren lider år efter år. Dock skulle djurens situation i det här fallet inte se särskilt annorlunda ut även om lagen följdes till punkt och pricka. Djurskyddslagen är en reglering för hur vi människor på olika vis tillåts utnyttja och döda djur vilket är allt annat än att behandla djur med empati och repsekt. Om vi som samhälle inte vill att djur ska utsättas för lidande borde vi sluta äta djur och stänga ner djurindustrierna, säger Malin Gustafsson.
Under dagen har vi varit i kontakt med både polis och länsstyrelsen för att kunna fortsätta granska fallet och se hur de agerar.
– Men från vår sida lägger vi ingen tilltro till att en anmälan kommer att göra skillnad för djuren på det stora hela. Däremot hoppas vi att fler tycker som vi när de ser de här bilderna och filmerna – att det som djuren utsätts för är fel. Förhoppningsvis tar fler ställning och agerar genom att sluta äta djur, säger Malin Gustafsson.
Djuren är fortfarande kvar på gården.
– Det var hemskt att lämna djuren vi mötte idag och veta att de är kvar där. Att de efter miserabla liv slutligen kommer att hamna på ett slakteri och gå en brutal död till mötes. Och det är även en tung vetskap att det är oändligt många djur i samma situation över hela Sverige. Just nu, hela tiden. Vi önskar att vi hade kunnat rädda dem alla och se till att de får de liv de egentligen borde ha, säger Malin Gustafsson.
Nyckelord
Kontakter
Djurrättsalliansen
Tel:072-300 39 00info@djurrattsalliansen.seBilder
Om oss
Djurrättsalliansen är en svensk djurrättsorganisation som kämpar för djurs rättigheter. Vi arbetar för en framtid där alla djur har rätt till sina egna liv och behandlas med respekt och empati. En framtid utan djurförtryck och där inga djur utnyttjas för mat, kläder, nöje eller som försöksobjekt.
Genom att dokumentera och avslöja djurindustrier, bedriva opinionsbildning och vara en inspirationskälla till djurvänlig livsstil gör vi skillnad för djuren.
Organisationen är religiöst och partipolitiskt obunden och arbetar med demokratiska metoder utifrån en djurrättslig värdegrund. Djurrättsalliansen förespråkar icke-våld.
Följ Djurrättsalliansen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurrättsalliansen
Apor har utsatts för djurförsök på KI i 15 år21.10.2024 09:54:29 CEST | Pressmeddelande
Djurrättsalliansen kämpar för att rädda livet på de fem äldsta aporna på Karolinska institutet och få dem omplacerade till en djurfristad. Aporna – Nanuq, Grizzly, Hyena, Fox och Lynx – föddes på en uppfödning i Kina, och igår var det 15 år sedan de anlände till KI för att utnyttjas i djurförsök.
Slutet nära för svensk pälsindustri17.10.2024 13:38:49 CEST | Pressmeddelande
Idag är det tio år sedan den sista chinchillafarmen för pälsproduktion i Sverige stängde. Djurrättsalliansen kunde då rädda och omplacera de 243 chinchillor som fanns på farmen. Nu, ett decennium senare, tyder allt på att de fåtal minkfarmer som finns kvar kommer att läggas ner i slutet av året.
Ytterligare en apa död på Karolinska institutet16.10.2024 09:56:13 CEST | Pressmeddelande
I september avlivades en apa under ett djurförsök på Karolinska institutet. Apan, som inte hade något namn utan bara ett ID-nummer, är en av 49 apor som dött på KI sedan 2020. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurförsöksverksamheten på KI.
Minkfarmerna på Listerlandet är tomma på djur25.6.2024 16:27:51 CEST | Pressmeddelande
Under lång tid har Listerlandet utanför Sölvesborg varit det minkfarmstätaste området i Sverige. Djurrättsalliansen kan nu berätta att farmerna på halvön står tomma, detta enligt uppgifter från Miljöförbundet Blekinge Väst. Djurrättsalliansen: "Det är en enorm seger efter flera decennier av kamp för minkarna”.
83 djur döda på Borås djurpark5.6.2024 09:30:30 CEST | Pressmeddelande
Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum