12 miljoner till Göteborgsforskare för studie om förbättrad behandling för bröstcancerpatienter
Barbro Linderholm, forskare vid Göteborgs universitet, tilldelas 12 miljoner kronor från Cancerfonden för att undersöka om tillägg av målinriktad strålbehandling kan förbättra prognosen för bröstcancerpatienter med en begränsad spridning av sjukdomen. Den här typen av bröstcancer, även kallad "oligometastatisk" bröstcancer, har ofta en bättre prognos och patienterna kan leva längre med sin sjukdom.

– Den här forskningen är ett viktigt steg för att klarlägga om en mer intensiv behandling kan gynna patienter med begränsad spridning av bröstcancer. Resultaten kan också bidra till att ge bättre riktlinjer för behandling av denna patientgrupp, något som efterfrågas internationellt, säger Barbro Linderholm, forskare vid Göteborgs universitet.
Standardbehandlingen för oligomestatisk bröstcancer idag är läkemedel som bromsar sjukdomens utveckling och lindrar symtom, men frågan som Barbro Linderholm och hennes forskarteam ställer sig är: skulle patienterna gynnas av en tilläggsbehandling med så kallad stereotaktisk strålbehandling som riktas direkt mot metastaserna? Eftersom behandlingen har få biverkningar, kan den vara lämplig även för äldre eller skörare patienter.
Anslaget är en del av Cancerfondens särskilda satsning på kliniska behandlingsstudier. I studien, som inkluderar patienter från flera länder, kommer deltagarna att slumpmässigt delas in i två grupper: en som får standardbehandling med läkemedel och en som får både läkemedel och stereotaktisk strålbehandling. Forskarna kommer att mäta hur länge sjukdomen kan hållas under kontroll, hur stor effekt behandlingen har på metastaserna, och hur länge den effekten varar. Dessutom kommer studien att undersöka biverkningar, livskvalitet och överlevnad.
Beslut om rekordstort anslag på en miljard till cancerforskning - och fortsatt satsning på kliniska behandlingsstudier
Genom generösa donationer från privatpersoner och företag har Cancerfonden möjlighet att varje år stödja den främsta forskningen mot att besegra cancer. 2024 har Cancerfondens forskningsnämnd fattat beslut om att dela ut totalt en miljard kronor till olika forskningsprojekt.
– Det är helt fantastiskt att vi under 2024 har kunnat fatta beslut om att dela ut en rekordstor summa på hela en miljard kronor till betydelsefulla forskningsprojekt över hela landet. Trots ett år fyllt av utmanande händelser som påverkat både samhällen och enskilda individer, har människor fortsatt att stödja svensk cancerforskning. Det är tack vare deras gåvor som vi nu kan finansiera de mest lovande forskningsprojekten, säger Malin Sund, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.
För andra året i rad gör Cancerfonden en särskild satsning på kliniska behandlingsstudier och har beslutat att bevilja 167 miljoner kronor till detta ändamål. I kliniska studier testas nya metoder och behandlingar på människor under kontrollerade former. Forskningen är helt avgörande för att veta att de nya metoderna verkligen fungerar.
– Vi har länge sett att kliniska studier är ett område som är eftersatt. De kräver ofta stora resurser för att kunna genomföras och därför vill vi på Cancerfonden stärka den kliniska forskningen och bidra till att öka antalet kliniska studier i Sverige. Det är avgörande för att vi ska kunna utveckla och förbättra cancervården och se till att framgångsrik forskning kommer patienterna till gagn i ett så tidigt skede som möjligt. Det inbegriper hela kedjan – allt från det förebyggande arbetet, liksom arbetet med tidig upptäckt, att bota cancer samt att säkerställa en god livskvalitet även efter en cancerbehandling, säger Malin Sund, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.
Kontakter
Sara Hjelm AhlstedtPresskontakt
Tel:076-119 90 64sara.hjelm.ahlstedt@cancerfonden.seBilder


Om oss
Cancerfondens vision är att besegra cancer
Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Vi är en av de största finansiärerna av svensk cancerforskning. Sedan 1951 har vi delat ut nära 14 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige. Överlevnaden i cancer har mer än fördubblats under samma tid.
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Fullsatt konferens sätter fokus på omvårdnad och livskvalitet25.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 29 april bjuder Cancerfonden in sjuksköterskor till konferens om omvårdnadsforskning – en satsning för att bidra till ökad livskvalitet hos cancerpatienter genom att lyfta ett forskningsområde, och en yrkesgrupp, som ofta hamnar i skymundan.
Cancerfonden lanserar Stafett för Livet i Sverige23.4.2025 08:26:30 CEST | Pressmeddelande
För första gången någonsin arrangeras Stafett för Livet i Sverige – ett hoppfullt dygn i kampen mot cancer. Bakom initiativet står Cancerfonden tillsammans med lokalt engagerade volontärer. Den första stafetten äger rum i Västervik den 6–7 september 2025.
Palliativa vården i Östergötland måste rustas inför framtiden – idag besöker Cancerfonden regionen15.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Trots att allt fler lever länge med obotliga sjukdomar får många inte den palliativa vård de har rätt till. Ojämlikheten är stor mellan både regioner och diagnoser och den palliativa vården prioriteras ofta bort. Nu reser Cancerfonden genom landet för att uppmana politiker och beslutsfattare till förändring. Idag besöker organisationen region Östergötland.
Cancerfonden lanserar “Skugglyftet” – en kampanj för att bekämpa hudcancer9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige – och 9 av 10 fall av malignt melanom kan kopplas till våra solvanor. Därför lanserar Cancerfonden “Skugglyftet”, en kampanj som sprider kunskap om solskydd och samlar in pengar till cancerforskningen.
Vårsolen är här – men oroande apptrend kan öka risken för hudcancer1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
När vårsolen äntligen tittar fram är det många som längtar ut. Men med vårens första solstrålar kommer också en ökad risk för att bränna sig – något som på sikt kan leda till hudcancer. Cancerfonden uppmanar därför till ökad försiktighet och vill samtidigt varna för en ny, apptrend bland unga: att använda UV-appar för att få så mycket sol som möjligt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum