Cancerfonden

7,5 miljoner till forskare vid Lunds universitet för att bekämpa aggressiv prostatacancer

Dela

Prostatacancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige, med över 11 000 nya fall varje år. Trots betydande framsteg inom tidig diagnos och behandling finns det fortfarande stora behov av att kunna identifiera och behandla de mest aggressiva formerna av sjukdomen i ett tidigt skede. För att möta denna utmaning har Anders Bjartell, professor och överläkare vid Lunds universitet, beviljats 7,5 miljoner kronor från Cancerfonden för sin forskning inom prostatacancer.

Anders Bjartell, professor och överläkare vid Lunds universitet, beviljas 7,5 miljoner kronor från Cancerfonden för sin forskning inom prostatacancer.
Anders Bjartell, professor och överläkare vid Lunds universitet, beviljas 7,5 miljoner kronor från Cancerfonden för sin forskning inom prostatacancer.

Projektet, som kombinerar experimentell och patientnära forskning, syftar till att minska sjuklighet och dödlighet i prostatacancer genom att utnyttja biomarkörer för prognos och behandling. Med hjälp av artificiell intelligens och avancerad bildanalys utvecklar forskargruppen algoritmer för att förutsäga tumörers aggressivitet, vilket ska göra det möjligt att identifiera vilka patienter som skulle gynnas av intensifierad behandling. 

– Vi ser att kombinationsbehandlingar i tidiga skeden kan förbättra överlevnaden för patienter med aggressiv prostatacancer, men vi behöver mer kunskap om vilka patienter som har nytta av intensifierad behandling. Genom att studera blod- och vävnadsprov kan vi hitta nya biomarkörer som visar vilka signalvägar i tumörcellerna som framtida läkemedel bör riktas mot, säger Anders Bjartell, professor och överläkare vid Lunds universitet.

Anders Bjartells forskning är translationell, vilket innebär att resultat från laboratoriet direkt kan appliceras i klinisk miljö. Med omfattande patientdata samt blod- och vävnadsprover undersöker forskargruppen hur nya behandlingar och diagnostiska metoder kan implementeras inom vården för att förbättra både överlevnad och livskvalitet hos prostatacancerpatienter. I de fall där sjukdomen inte längre är botbar arbetar gruppen för att utveckla behandlingsmetoder som förlänger överlevnaden och bibehåller livskvaliteten så långt som möjligt.

Beslut om rekordstort anslag på en miljard till cancerforskning - och fortsatt satsning på kliniska behandlingsstudier 

Genom generösa donationer från privatpersoner och företag har Cancerfonden möjlighet att varje år stödja den främsta forskningen mot att besegra cancer. 2024 har Cancerfondens forskningsnämnd fattat beslut om att dela ut totalt en miljard kronor till olika forskningsprojekt. 

– Det är helt fantastiskt att vi under 2024 har kunnat fatta beslut om att dela ut en rekordstor summa på hela en miljard kronor till betydelsefulla forskningsprojekt över hela landet. Trots ett år fyllt av utmanande händelser som påverkat både samhällen och enskilda individer, har människor fortsatt att stödja svensk cancerforskning. Det är tack vare deras gåvor som vi nu kan finansiera de mest lovande forskningsprojekten, säger Malin Sund, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.     

För andra året i rad gör Cancerfonden en särskild satsning på kliniska behandlingsstudier och har beslutat att bevilja 167 miljoner kronor till detta ändamål. I kliniska studier testas nya metoder och behandlingar på människor under kontrollerade former. Forskningen är helt avgörande för att veta att de nya metoderna verkligen fungerar.  

– Vi har länge sett att kliniska studier är ett område som är eftersatt. De kräver ofta stora resurser för att kunna genomföras och därför vill vi på Cancerfonden stärka den kliniska forskningen och bidra till att öka antalet kliniska studier i Sverige. Det är avgörande för att vi ska kunna utveckla och förbättra cancervården och se till att framgångsrik forskning kommer patienterna till gagn i ett så tidigt skede som möjligt. Det inbegriper hela kedjan – allt från det förebyggande arbetet, liksom arbetet med tidig upptäckt, att bota cancer samt att säkerställa en god livskvalitet även efter en cancerbehandling, säger Malin Sund, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.  

Kontakter

Bilder

Anders Bjartell, professor och överläkare vid Lunds universitet.
Anders Bjartell, professor och överläkare vid Lunds universitet.
Ladda ned bild
Malin Sund, ordförande Cancerfondens forskningsnämnd. Foto: Albin Håkansson, Cancerfonden.
Malin Sund, ordförande Cancerfondens forskningsnämnd. Foto: Albin Håkansson, Cancerfonden.
Ladda ned bild

Om oss

Cancerfondens vision är att besegra cancer

Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Vi är en av de största finansiärerna av svensk cancerforskning. Sedan 1951 har vi delat ut nära 14 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige. Överlevnaden i cancer har mer än fördubblats under samma tid.  

Följ Cancerfonden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden

Nytt initiativ för att utrota livmoderhalscancer – gratis HPV-vaccin till unga kvinnor på Filmstaden i Malmö, Lund och Helsingborg18.11.2024 07:45:00 CET | Pressmeddelande

Kostnadsfritt HPV-vaccin på en biograf. Inom kort blir det verklighet när Cancerfonden, Filmstaden och Capio erbjuder HPV-vaccination på utvalda biografer i flera svenska städer, bland annat i Malmö, Helsingborg och Lund. Erbjudandet gäller kvinnor födda mellan 1994 och 1999 – en grupp som inte fått den senaste varianten av vaccinet i skolan och som bedöms löpa särskilt hög risk att smittas av HPV – det virus som kan orsaka livmoderhalscancer.

Nytt initiativ för att utrota livmoderhalscancer – gratis HPV-vaccin till unga kvinnor på tre av Filmstadens biografer i Stockholm18.11.2024 07:45:00 CET | Pressmeddelande

Kostnadsfritt HPV-vaccin på en biograf. Inom kort blir det verklighet när Cancerfonden, Filmstaden och Capio erbjuder HPV-vaccination på utvalda biografer i flera svenska städer, bland annat i Stockholm på Filmstaden Sergel, Kista och Heron City. Erbjudandet gäller kvinnor födda mellan 1994 och 1999 – en grupp som inte fått den senaste varianten av vaccinet i skolan och som bedöms löpa särskilt hög risk att smittas av HPV – det virus som kan orsaka livmoderhalscancer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye