Spendrups nominerat till Årets Cirkulära Initiativ för återvinning av kolsyra
Sedan augusti i år är Spendrups självförsörjande på kolsyra till 50 procent efter en investering på 32 miljoner. En ny kolsyreåtervinningsanläggning fångar upp kolsyra från jäsningsprocessen vid öltillverkningen som sedan används för att tillverka nya drycker. Satsningen är nu ett av tre nominerade till Årets Cirkulära Initiativ som delas ut på Återvinningsgalan i Stockholm 28 november.
Varje år tillverkar Spendrups miljontals liter kolsyrad dryck på bryggeriet i Grängesberg, totalt används ungefär 10 000 ton kolsyra varje år, bland annat till storsäljarna Trocadero, Loka Crush och cidern Briska. Tack vare den nya anläggningen är Spendrups, som första svenska bryggeri, nu självförsörjande på kolsyra till 50 procent. Anläggningen har en kapacitet på 5 000 ton kolsyra per år vilket innebär en minskning i belastning av CO2, på 5410 ton per år och cirka 200 färre lastbilstransporter per år. Resterande kolsyra som används är fossilfri så kallad “grön kolsyra” som köps in via Linde.
– Vi är stolta över nomineringen, att kontinuerligt undersöka möjligheter för att ta tillvara på våra restströmmar är ett prioriterat område för oss. Idéen hade funnits med oss en längre tid och fick ny kraft av den kolsyrebrist som drabbade Europa 2018. Genom att vi återvinner koldioxiden som frigörs under jäsningsfasen i bryggprocessen när vi tillverkar öl kan vi få kolsyra till nya drycker som Trocadero, Loka Crush och cidern Briska. Genom att producera egen kolsyra sparar vi både resurser och pengar. Vi minskar vår miljöpåverkan genom återvinning av CO2, minskar antalet transporter och vi får avkastning på investeringen snabbt, säger Cecilia Lundin, miljöchef, Spendrups.
Rent tekniskt går till så att i ölproduktionen omvandlas sockret i vörten till alkohol och kolsyra med hjälp av jäst. Under processen skapas och frisläpps stora mängder CO2 som kolsyreanläggningen nu fångar upp och processar för att användas i produktionen av nya drycker. Först tvättas kolsyran i en gastvätt för att bli av med etanol. Nästa steg är att komprimera och minimera volymen. Sedan går kolsyran genom ett svavel- och kolfilter under högtryck, därefter går kolsyran genom en gastork för att extrahera vatten. Till sist går den genom en kylkompressor som omvandlar produkten till flytande kolsyra där även syrehalten reduceras innan den lagras i en tank för att kunna användas i produktionen av nya drycker.
Priset Årets Cirkulära Initiativ delas ut av tidningen Recycling, Återvinningsindustrierna och Avfall Sverige och tilldelas en person/företag/verksamhet eller organisation som presenterat ett initiativ inom återvinning och cirkulär ekonomi. För mer information se http://www.atervinningsgalan.se/
Nyckelord
Kontakter
Annika SvenssonPresschef/Chef externa relationer
Tel:+46 70 455 24 19annika.svensson@spendrups.seSpendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Heineken, Loka, Schweppes, Briska och vinproducenter som Cono Sur, Gallo och Boschendal. Spendrups har 1 100 medarbetare och omsätter cirka 5 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, Omaka, BIBAB, Hellefors Bryggeri och SWAGG. Våra anläggningar är certifierade enligt internationella standarderna ISO 14001 och FSSC 22000 avseende miljö respektive kvalitet och livsmedelssäkerhet. | spendrups.se
Följ Spendrups Bryggeri AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB
Spendrups förlänger partnerskapet med SHL och SDHL till 20305.11.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Några veckor in i hockeysäsongen 24/25 kan vi glädjande meddela att Spendrups har förlängt sitt befintliga avtal med SHL och SDHL med ytterligare fem säsonger, fram till säsongen 2029/2030. Det långsiktiga partnerskapet speglar samtliga parters gemensamma målsättning att förstärka arenaupplevelsen och vidareutveckla den för både befintliga och nya målgrupper.
Hitta ditt julöl med Spendrups breda vintersortiment och smakguide25.10.2024 11:49:35 CEST | Pressmeddelande
Med julen runt hörnet är det dags att förbereda för säsongens traditioner och för många är julölen en självklar del av firandet. I år presenterar Spendrups ett mångsidigt vintersortiment med både klassiker och nyheter. Tack vare en noggrant utformad smakguide blir det enklare än någonsin att hitta den perfekta julölen som passar just din smak.
Spendrups och Stordalen i gemensam satsning på den norska dryckesmarknaden24.9.2024 09:10:02 CEST | Pressmeddelande
Spendrups Bryggeri går in i ett samarbete med Stordalenägda dryckesgruppen Belmonte. Samtidigt bildas även det gemensamma bolaget Pinnacle Brands AS som kommer sälja och marknadsföra Spendrups produktportfölj i Norge.
Spendrups får ny vd4.9.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Efter närmare 30 år på Spendrups Bryggeri, varav de senaste 13 som vd för bolaget, lämnar Fredrik Spendrup vidare facklan till Henrik Åström, idag vice vd på Spendrups.
Här växer det öl på skånska åkrar – Lantmännen och Spendrups i ny kampanj12.6.2024 10:15:00 CEST | Pressmeddelande
Spendrups samarbetar med Lantmännen och deras odlingsprogram Klimat & Natur. Sedan förra året täcks den årliga volymen för Mariestads, ett av Spendrups mest kända varumärken, av Klimat & Natur-odlat maltkorn. Totalt handlar det om 8 000 ton maltkorn och närmare 50 miljoner liter Mariestads-öl varje år.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum