Råttor fortsatt ett stort problem i Göteborg
Råttor är ett stort problem i centrala Göteborg. Det visar en ny undersökning från Fastighetsägarna. Över 75 procent av de svarande uppger att de haft problem med råttor det senaste fem åren, vilket är en ökning jämfört med en likande undersökning från 2016.
Det är ett problem som få vill prata högt om, men som växer när det byggs och grävs mer inne i städerna. Råttor som kilar i restaurangkök och på uteserveringar, klättrar upp i toaletter och gnager sönder avloppsrör. Oavsett vad man tycker om råttor så trivs de där människor lever eftersom det innebär tillgång på mat i form av avfall och matrester.
- Inne i fastigheterna kan råttorna ställa till med omfattande skador. Förutom att det är svårt att få ut dem när de väl bosatt sig kan de orsaka bland annat vattenskador, läckage och elavbrott till följd av söndergnagda ledningar, säger Anders G Johansson, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna i Göteborg.
För att ta reda på problemets omfattning har Fastighetsägarna genomfört en undersökning bland sina medlemmar i Göteborg. Sammantaget har 197 fastighetsägare besvarat enkäten. Resultatet är oroväckande.
Ungefär 75 procent av de svarande uppger att de haft problem med råttor i sina fastigheter det senaste fem åren och knappt en tredjedel uppger att det pågår en råttsanering idag i någon av deras fastigheter. Det kan jämföras med 72 procent 2016. Bland de som haft kontakt med kommunen i samband med angående sina råttproblem är 55 procent ganska eller mycket missnöjda.
- Fastighetsägarna har och tar ansvar för att försvåra för råttorna att få tillträde till byggnaderna och att bekämpa dem om de väl tar sig in. Men det är kommunen som ansvarar för avloppsnätet som är rena motorvägen för råttorna att ta sig fram på, säger Anders G Johansson.
Sedan 2024 är det kommunerna som har ansvaret för att samla in förpackningar från hushållen. Det innebär också att alla ska kunna lämna sina förpackningar där man bor. Den fastighetsnära insamlingen ska vara genomförd senast 2027. Förändringen möts av oro av många fastighetsägare. Totalt 17 procent bedömer att de nya reglerna avsevärt kommer att försvåra problematiken med råttor och 31 procent tror att det kommer att försvåra i viss grad.
- Råttorna och de skador de förorsakar medför en ekonomisk belastning för fastighetsägare och försäkringsbolag. Fastighetsägarna menar att Göteborgs Stad måste öka sina ansträngningar för att bekämpa skadedjuren utanför fastigheterna, säger Anders G Johansson.
Kontakter
Anders G JohanssonNäringspolitisk chef Fastighetsägarna GFR
Tel:031-755 33 46Tel:076-854 88 57anders.g.johansson@fastighetsagarna.seBilder
Dokument
Om oss
Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad
Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.
Följ Fastighetsägarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna
Karlstad stadskärna: En positiv försäljningsutveckling trots inflationsutmaningar13.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Karlstad stadskärna fortsätter att utvecklas trots utmaningar med inflation och förändrade konsumtionsmönster. Enligt den senaste rapporten från Cityindex, som analyserar data om flöden, verksamheter och omsättning i svenska stadskärnor, finns det flera positiva trender för Karlstad, samtidigt som staden står inför både utmaningar och nya möjligheter.
Cityindex: Hotell och restauranger lyfter Göteborg12.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Årets Cityindex visar att läget fortfarande är tufft för handeln och besöksnäringen i Sveriges stadskärnor. Tillväxten ligger två procent under inflationstakten. Även Göteborgs stadskärna och innerstad följer i stora drag det mönstret, men med två signifikanta avvikelser. I innerstaden växte omsättningen i hotellbranschen närmast explosionsartat. Omsättningsutvecklingen (beräknad i löpande priser) mellan 2022 och 2023 var hela 25 procent, vilket kan jämföras med elva procent som är genomsnittet för landets storstäder. Den andra avvikelsen är att restaurangnäringen i stadskärnan ökade sin omsättning med nio procent, vilket är tre procent högre än genomsnittet för storstäderna.
Fastighetsägarna begär förhandling med Solör om prisökning i Falköping11.11.2024 15:31:57 CET | Pressmeddelande
Solör Bioenergi i Falköping har nyligen meddelat omfattande prishöjningar på fjärrvärme, med en ökning på 40,4 procent under sommarhalvåret och 24,1 procent under vinterhalvåret. Dessa prishöjningar skapar en stor ekonomisk påfrestning för både hushåll och företag i Falköping. Tillsammans med 28 medlemmar begär Fastighetsägarna i Skaraborg nu en omedelbar förhandling med Solör Bioenergi.
Fastighetsägarna kritiska till Solörs prishöjning7.11.2024 08:04:58 CET | Pressmeddelande
Energibolaget Solör Bioenergi AB, som sedan 2022 har fjärrvärmemonopolet i Ale, har aviserat en prishöjning om 27 procent från 01 januari 2025. Sedan Solör övertog ägandet av fjärrvärmenätet från Göteborg Energi har priserna därmed stigit med 39 procent.
Nu är hyrorna i Trelleborg klara3.11.2024 07:51:01 CET | Pressmeddelande
Tidigare i höst vände sig Fastighetsägarna Syd till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som skulle avgöra hyresförhandlingarna om 2025 års hyror i Trelleborg. Nu har rekommendationen kommit. Därmed står det klart att hyrorna i Trelleborg höjs med 5,3 procent från den 1 januari 2025.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum