Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet

EU-parlamentet kräver globalt stopp för fossila bränslen. Pär Holmgren (MP): Viktig markering mot världens ledare

Dela

Idag har EU-parlamentet röstat igenom sin resolution inför det globala klimattoppmötet COP28 som går av stapeln i Dubai om några veckor. EU-parlamentet kräver bland annat, tack vare framgångsrika förhandlingar av Miljöpartiets EU-parlamentariker Pär Holmgren, att världen avskaffar alla fossila subventioner och fasar ut alla fossila bränslen så fort som möjligt.

Pär Holmgren (MP), EU-parlamentariker kommenterar: 

  • I nuvarande takt kan världen nå en medeltemperatur som är 2,9 grader varmare än förindustriell tid vid seklets slut. Det är långt ifrån Parisavtalets 1,5 gradersmål. Och varje tiondels grad spelar roll för miljontals människors liv. Alla världens länder måste lyssna på vetenskapen och göra mer, säger Pär Holmgren.

  • EU-parlamentet kräver nu, tack vare oss gröna, att alla länder ska arbeta för att avskaffa alla fossila subventioner och helt fasa ut fossila bränslen. Det är en extremt viktig markering mot alla världens länder. Nu är inte tiden att pausa klimatarbetet och ge andrum till omställningen. Investeringar, bidrag, satsningar och fullständig finansiering krävs. Vi måste inse att vi befinner oss i ett klimatnödläge, säger Pär Holmgren.

En viktig fråga som ska debatteras på klimattoppmötet är den nya fonden för förluster och skador som etablerades förra klimattoppmötet. Nu kräver EU-parlamentet fullständig finansiering till fonden och att länder som historiskt stått för de största utsläppen ska bidra mer. 

Pär Holmgren (MP), kommenterar: 

  • Vi i den rika delen av världen har historiskt släppt ut mest. Det är vårt fel att länder nu får samhällen och landmassor förstörda i klimatkrisens spår. Vi kan aldrig återskapa det som är förlorat, men vi kan hjälpa de drabbade med pengar att rusta sina samhällen på nytt. Fonden är extremt viktig, men måste operationaliseras på COP28, säger Pär Holmgren. 

Klimattoppmötet i Dubai är kontroversiellt och dess ordförande har fått kraftfull kritik för sina dubbla roller, där han även är VD för landets största oljebolag. EU-parlamentet kräver nu att EU verkar för åtgärder för att denna typ av intressekonflikter inte ska kunna ske, och att UNFCCC ska säkerställa att länder som bryter mot mänskliga rättigheter inte ska få stå värdar för klimattoppmöten.

Pär Holmgren (MP), kommenterar:

  • Oljelobbyn har tagit sig hela vägen till ordförandeklubban. Det är faktiskt skandal och får aldrig upprepas. EU måste markera kraftfullt mot detta, säger Pär Holmgren.

  • Dubai och Förenade Arabemiraten bryter dagligen mot mänskliga rättigheter, och civilsamhället har stängts ute från mötet. Nu måste FN som värdar för mötet vidta åtgärder. Diktaturer kan inte, med FN:s goda minne, försöka tvätta sig rena genom värdskap för FN-möten, säger Pär Holmgren.

Resolutionen röstades igenom med röstsiffrorna: 462+/134-/30ab

Bakgrund

Resolutionen som EU-parlamentet har ställt sig bakom innehåller bland annat: 

  • Om nuvarande globala åtaganden skulle implementeras leder det till en uppvärmning på 2,4 grader. I nuvarande takt mellan 2,5 och 2,9. Det är otillräckligt för att nå Parisavtalets mål. Alla parter måste höja sina ambitioner på kort, medellång och lång sikt. 

  • Ställer sig bakom ett globalt mål om att tredubbla mängden förnybar energi, och fördubbla energieffektiviseringsåtgärder till 2030. 

  • Kräver att fossila bränslen ska fasas ut så snart som möjligt för att hålla oss i linje med 1,5 gradersmålet.

  • Kräver att kommissionen och medlemsstaterna ställer sig bakom ett "fossil fuel non-prolifiration treaty".

  • Uppmanar alla parter att uppdatera sina åtgärdsplaner (NDC).

  • Anser att EU inte kan ställa sig bakom ett utfall om omfattar "abatement technologies for fossil fuels"

  • Växla upp arbetet med klimatanpassning inom EU och globalt 

  • Kräver att fonden för förluster och skador som man enades om förra året ska få fullständig finansiering (främst bidrags-baserad) och blir fullt operationaliserad efter COP28. De största utsläpparna ska bidra mest. 

  • Kräver att UNFCCC ska utforma ett kriterium för mänskliga rättigheter som ordförandeländerna måste uppnå för att få stå värdar för mötena

  • Är bekymrade över utnämningen av Sultan Al Jaber till president för COP28 och kräver att EU vidtar nödvändiga åtgärder för att presidenter med intressekonflikter inte ska utses

  • Kräver att kommissionen ska hålla EU:s lagstiftning uppdaterad i linje med Parisavtalet

  • Kräver att rika länder, inklusive EU och dess medlemsländer, ska bidra med de utlovade 100 miljarder dollar i klimatfinansiering 2023. 

  • Uppmanar alla finansinstitutioner att fasa ut allt direkt och indirekt stöd till fossila bränslen så snart som möjligt.

  • EU:s fossila subventioner uppgår till 55-58 miljarder euro per år. Resolutionen kräver att alla fossila subventioner ska avbrytas så snart som möjligt, allra senast 2025. Alla andra miljöförstörande subventioner ska vara borta senast 2027. 

  • Globalt subventioneras fossila bränslen med 900 miljarder euro år 2022 - den högsta siffran någonsin. Resolutionen uppmanar alla parter att avbryta de fossila subventionerna så snart som möjligt, allra senast 2025. 

  • Kräver globala och EU-åtgärder för återställande av våtmarker. 

Kontakter

Miljöpartiet de Gröna i Europaparlamentet

Arbetet i Europaparlamentet I Europaparlamentet arbetar våra ledamöter med frågor som rör miljö, klimat, hållbara transporter, energi, jämställdhet, migration och demokrati. Alice Bah Kuhnke är ledamot av parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, och i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Hon är även vice ordförande i Gröna Gruppen. Pär Holmgren är ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, och ersättare i jordbruksutskottet och utskottet för transport och turism. Isabella Lövin är ledamot i fiskeriutskottet, utvecklingsutskottet och utskottet för industrifrågor, innovation, forskning och energi.

Följ Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet

27 mars – Svenska EU-parlamentariker bjuder in EU-kommissionären för hav och fiske till Simrishamn för samtal om Östersjön24.3.2025 10:22:52 CET | Pressmeddelande

Den 27 mars bjuder Isabella Lövin (MP) och de övriga svenska ledamöterna i EU-parlamentets fiskeriutskott in EU-kommissionären för hav och fiske, Costas Kadis, till Simrishamn för att diskutera den akuta situationen i Östersjön, inte minst för strömmingen. Detta blir en av de första officiella resorna för den nya kommissionären, och under besöket kommer han att träffa fiskare, forskare, fiskberedningsindustrin, ideella organisationer och kustbevakningen för att få en djupare förståelse för det akuta läge och de utmaningar som Östersjön står inför.

Isabella Lövin åker till COP29 i Baku11.11.2024 13:13:00 CET | Pressmeddelande

Idag inleds COP 29 i Baku, Azerbajdzjan. Miljöpartiets EU-parlamentariker Isabella Lövin deltar på klimattoppmötet som observatör för att följa förhandlingarna. – Jag åker till COP29 med stor oro. Finansieringsfrågan är den stora knäckfrågan det här mötet och är den fråga som avgör om vi kommer kunna nå målen i Parisavtalet eller inte. Om inte Trumps återtåg till Vita huset ska lamslå förhandlingarna fullständigt måste EU nu ta ett starkt ledarskap och visa på stora ambitionshöjningar. Romina Pourmokhtari måste driva på för detta i förhandlingarna. Trovärdigheten i Parisavtalet står på spel. – Sverige har varit en ledande aktör i det internationella klimatsamarbetet, men nu ser vi hur åtgärderna på hemmaplan dras tillbaka. Fossila subventioner ökar, elektrifieringen bromsar, utsläppen ökar och vi är på väg att missa våra egna klimatmål. Dessutom drar regeringen ned på vårt stöd till FN:s klimatfonder och är det enda nordiska land som inte bidrar till fonden för förluster och skador. De

Pär Holmgren blir parlamentets ständige kontaktperson till EU:s miljöbyrå23.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Vi befinner oss i en akut miljö- och klimatkris som orsakas av flera sammanhängande drivkrafter. Klimatförändringarna, förlusten av biologisk mångfald och föroreningar är olika sidor av samma mynt. EEA bidrar med extremt viktig kunskap för att vi i parlamentet ska förstå hur dessa hänger ihop och därmed kunna bemöta krisen på ett holistiskt sätt, säger Pär Holmgren (MP), EU-parlamentariker Jag ser fram emot att ha ett nära och regelbundet samarbete för att EEA ska få maximalt inflytande. Med min bakgrund som meteorolog och klimatexpert förstår jag hur viktigt det är att våra politiska beslut har vetenskaplig förankring. Endast då kan vi utveckla långsiktiga lösningar som verkligen kan möta de utmaningar vi står inför, säger Pär Holmgren (MP) Bakgrund: Den europeiska miljöbyrån (EEA) är ett EU-organ som förser EU med tillförlitlig och oberoende information för att stödja arbetet med att nå miljö- och klimatmålen. EEA arbetar i nära samarbete med organisationer på europeisk, nationell, r

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye