Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet

EU-parlamentet sätter punkt för fast fashion

Dela

Idag röstade EU-parlamentet om den textilstrategi som både Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren har förhandlat. Strategin är den första i sitt slag och ställer krav på textilindustrin att ställa om till att bli mer socialt och miljömässigt hållbar. 

EU-parlamentet röstade även om lagstiftningen om företags tillbörliga ansvar (Corporate Social Due Diligence Directive), som ska tvinga företag att ta ansvar för deras påverkan på miljö, klimat och mänskliga rättigheter - i hela värdekedjan. M och KD svek företagen och konsumenterna genom att motarbeta och försvaga lagstiftningen samt rösta emot direktivet i sin helhet.

Alice Bah Kuhnke kommenterar 

  • Ända in i det sista försökte M och KD sabotera lagstiftningen om företags tillbörliga aktsamhet, precis som Sveriges regering gjort under förhandlingarna. Det är helt absurt att den svenska högern kämpar för att företag ska fortsätta tillåtas vara laglösa. De sviker såväl företagen som konsumenterna.

  • Dagens omröstning av textilstrategin är en grön vinst och ett stort steg i rätt riktning. Efter tuffa förhandlingar har Miljöpartiet fått igenom inte mindre än 60 krav på förändringar som behöver ske i textilsektorn.  Detta är en tydlig signal till såväl industrin som konsumenter att tiden när textilindustrin var ett oreglerat vilda västern nu är förbi. 

  • Dagens system är bäddat för slit och släng där miljö och klimat, liksom kvinnor i fattiga länder står för notan. Nu hjälper vi industrin att ställa om!

Pär Holmgren kommenterar

  • Inget mer textilavfall! Vi måste förbjuda förbränning av kläder som ingen har köpt och skapa förutsättningarna för ett fullt cirkulärt system där producenterna bär det yttersta ansvaret för det skräp de ger upphov till.

  • Nu ställer vi krav på att textilindustrin ska ha ambitiösa vetenskapligt baserade klimatmål senast 2025. Textilindustrin ska inte längre slippa undan ansvar! 

  • Varje år tillverkas runt 100 miljarder nya plagg som ofta knappt ens används innan de kasseras. Nu angriper vi den stora elefanten i rummet att vi måste minska volymerna, och vi kräver ett stopp på textilindustrins överproduktion.

Bakgrund
Textilindustrin har den fjärde största miljö- och klimatpåverkan i EU (efter livsmedel, bostäder och resande) och textilarbetarna som producerar kläderna förvägras löner som går att leva på.  Men trots detta finns det knappt någon lagstiftning som reglerar industrins påverkan på miljö, klimat och mänskliga rättigheter.

Den 30 mars presenterade EU-kommissionen EU:s strategi för hållbara och cirkulära textilier, efter påtryckningar från gröna gruppen i EU-parlamentet under ledning av Alice Bah Kuhnke. Strategin utmålar följande vision för 2030:

  • Alla textilprodukter som släpps ut på EU-marknaden ska ha lång livslängd, kunna lagas och återvinnas, i stor utsträckning vara tillverkade av återvunna fibrer, inte innehålla farliga ämnen och tillverkas med respekt för sociala rättigheter och miljön.

  • Fast fashion ska bli omodernt - och konsumenterna ska kunna köpa textilier av hög kvalitet som håller längre och säljs till överkomliga priser.

  • Det ska finnas lönsamma återanvändnings- och reparationstjänster.

  • Textilsektorn ska vara konkurrenskraftig, motståndskraftig och innovativ, tillverkarna ska ta ansvar för sina produkter längs hela värdekedjan och ha tillräcklig kapacitet för återvinning och man använder förbränning och deponering i minimal utsträckning.

Strategin i sig är inte rättsligt bindande, utan är en målsättning med krav och beskrivningar av de åtgärder måste till för att visionen ska uppfyllas. Inte mindre än 16 lagstiftningsåtgärder utvecklas i nuläget för att verkställa strategin, bl.a. ekodesigndirektivet, green claims och avfallsdirektivet. 

Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren har förhandlat strategin i parlamentets jämställdhets- respektive miljöutskott, och har lyckats få in krav på att textilindustrin ska ha vetenskapligt baserade klimatmål senast 2025, att arbetsvillkoren för textilarbetare måste förbättras och att överproduktion och att överkonsumtion av textil måste minska. 

Om direktivet för företags tillbörliga aktsamhet
Direktivet presenterades av kommissionen i februari 2022 och ska avkräva företag att bli skyldiga att se över sina värdekedjor och identifiera och åtgärda negativ påverkan på mänskliga rättigheter eller klimatet. Direktivet innebär också att offer för bolagens negativa påverkan, till exempel de som drabbas av föroreningar, kommer att kunna driva processer både civilrättsligt och i en ny EU-myndighet för att få ersättning. 

I förhandlingarna i ministerrådet och i EU-parlamentet har Moderaterna och Kristdemokraterna verkat för att ta bort det civilrättsliga skyddet - alltså att företag ska hållas rättsligt ansvariga för den påverkan de har på miljö, klimat och människor. I slutomröstningen valde M, KD och SD att rösta emot förslaget i sin helhet. 

Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren finns tillgängliga för kommentarer.

Relevanta länkar

Textilstrategin

Direktivet för företags tillbörliga aktsamhet

Debattartiklar från Pär och Alice på ämnet 

Expressen

Aftonbladet 

Kontakter

Miljöpartiet de Gröna i Europaparlamentet

Arbetet i Europaparlamentet I Europaparlamentet arbetar våra ledamöter med frågor som rör miljö, klimat, hållbara transporter, energi, jämställdhet, migration och demokrati. Alice Bah Kuhnke är ledamot av parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, och i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Hon är även vice ordförande i Gröna Gruppen. Pär Holmgren är ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, och ersättare i jordbruksutskottet och utskottet för transport och turism. Isabella Lövin är ledamot i fiskeriutskottet, utvecklingsutskottet och utskottet för industrifrågor, innovation, forskning och energi.

Följ Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet

27 mars – Svenska EU-parlamentariker bjuder in EU-kommissionären för hav och fiske till Simrishamn för samtal om Östersjön24.3.2025 10:22:52 CET | Pressmeddelande

Den 27 mars bjuder Isabella Lövin (MP) och de övriga svenska ledamöterna i EU-parlamentets fiskeriutskott in EU-kommissionären för hav och fiske, Costas Kadis, till Simrishamn för att diskutera den akuta situationen i Östersjön, inte minst för strömmingen. Detta blir en av de första officiella resorna för den nya kommissionären, och under besöket kommer han att träffa fiskare, forskare, fiskberedningsindustrin, ideella organisationer och kustbevakningen för att få en djupare förståelse för det akuta läge och de utmaningar som Östersjön står inför.

Isabella Lövin åker till COP29 i Baku11.11.2024 13:13:00 CET | Pressmeddelande

Idag inleds COP 29 i Baku, Azerbajdzjan. Miljöpartiets EU-parlamentariker Isabella Lövin deltar på klimattoppmötet som observatör för att följa förhandlingarna. – Jag åker till COP29 med stor oro. Finansieringsfrågan är den stora knäckfrågan det här mötet och är den fråga som avgör om vi kommer kunna nå målen i Parisavtalet eller inte. Om inte Trumps återtåg till Vita huset ska lamslå förhandlingarna fullständigt måste EU nu ta ett starkt ledarskap och visa på stora ambitionshöjningar. Romina Pourmokhtari måste driva på för detta i förhandlingarna. Trovärdigheten i Parisavtalet står på spel. – Sverige har varit en ledande aktör i det internationella klimatsamarbetet, men nu ser vi hur åtgärderna på hemmaplan dras tillbaka. Fossila subventioner ökar, elektrifieringen bromsar, utsläppen ökar och vi är på väg att missa våra egna klimatmål. Dessutom drar regeringen ned på vårt stöd till FN:s klimatfonder och är det enda nordiska land som inte bidrar till fonden för förluster och skador. De

Pär Holmgren blir parlamentets ständige kontaktperson till EU:s miljöbyrå23.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Vi befinner oss i en akut miljö- och klimatkris som orsakas av flera sammanhängande drivkrafter. Klimatförändringarna, förlusten av biologisk mångfald och föroreningar är olika sidor av samma mynt. EEA bidrar med extremt viktig kunskap för att vi i parlamentet ska förstå hur dessa hänger ihop och därmed kunna bemöta krisen på ett holistiskt sätt, säger Pär Holmgren (MP), EU-parlamentariker Jag ser fram emot att ha ett nära och regelbundet samarbete för att EEA ska få maximalt inflytande. Med min bakgrund som meteorolog och klimatexpert förstår jag hur viktigt det är att våra politiska beslut har vetenskaplig förankring. Endast då kan vi utveckla långsiktiga lösningar som verkligen kan möta de utmaningar vi står inför, säger Pär Holmgren (MP) Bakgrund: Den europeiska miljöbyrån (EEA) är ett EU-organ som förser EU med tillförlitlig och oberoende information för att stödja arbetet med att nå miljö- och klimatmålen. EEA arbetar i nära samarbete med organisationer på europeisk, nationell, r

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye