Jakop Dalunde: Nu gör vi det enklare att åka tåg i Europa!

Idag har en majoritet i EU-parlamentet enats om att skapa bättre förutsättningar för hållbara transporter av såväl resenärer som godstrafik, inom ramen för EU:s viktigaste lagstiftning på infrastrukturområdet, TEN-T, som bland annat fastställer krav och mål för infrastruktur i medlemsstaterna.
Jakop Dalunde har företrätt den gröna gruppen i parlamentets förhandlingar. Han har drivit på hårt vid förhandlingsbordet för att det ska bli så lätt som möjligt att ta sig runt i Europa utan att klimatet tar skada, men också att det ska vara enkelt för den europeiska industrin att transportera och exportera sina produkter på ett hållbart sätt.
Nu väntar tuffa förhandlingar med medlemsstaterna i rådet, under ledning av det svenska ordförandeskapet.
Jakop Dalunde kommenterar:
-
I årtionden har EU:s medlemsstater stirrat sig blinda på sina nationella infrastrukturplaner. Det är dags att lyfta blicken! Vi måste säkerställa ett effektivt och klimatsmart transportsystem i Europa som inte hämmas av nationsgränserna, säger Jakop Dalunde (MP) som förhandlat lagstiftningen för den Gröna gruppens räkning.
-
Just detta har vi tagit itu med i denna lagstiftning. Jag är stolt över att vi gröna fått med oss EU-parlamentet på att skärpa kraven på medlemsstater att fullfölja sina åtaganden, när det kommer till att säkerställa hållbara och tillgängliga transporter, säger Jakop Dalunde.
-
Det ska både vara enkelt att resa genom Europa och frakta varor och gods på ett hållbart sätt. I förhandlingarna har jag, för de grönas räkning, säkerställt att olika transportsätt ska kopplas ihop, så att du enkelt kan gå, cykla eller ta lokal kollektivtrafik till tåget. Men också att det blir skarpare krav på järnvägsförbindelser till flygplatser, säger Jakop Dalunde.
-
Tåget är redan mer klimatsmart än flyget, men vi måste få bort dieseltågen i Europa! Att vi fått igenom högre krav på elektrifieringen av tågen är en stor grön seger!
-
Med våra gröna krav har vi höjt ribban när det kommer till jämställdhet och tillgänglighet. Tillgång till bra transportmedel är en rättvisefråga och vi måste säkerställa att alla EU-medborgare kan ta sig dit de vill och behöver på ett snabbt, klimatsmart och billigt sätt, säger Jakop Dalunde
Bakgrund
Idag har transportutskottet i EU-parlamentet röstat om den lagstiftning som sätter kraven för och bestämmer vilken europeisk transportinfrastruktur som prioriteras och kan få EU-pengar (TEN-T).
Det finns en enighet i utskottet om att den överenskommelse som nåtts inte ska utmanas i kammaren och därför väntas dagens utfall bli parlamentets mandat för de kommande trepartsförhandlingarna med rådet.
Nästa steg lär därmed bli hårda förhandlingar med rådet, som inte vill ha skärpta miljö - och klimatkrav. Medlemsstaterna vill istället fortsätta sätta nationella infrastrukturplaner. I praktiken innebär det att man riskerar att minska kraven på medlemsstaterna till den grad att lagstiftningen inte kan göra det den ska. Detta skulle hindra ett sammansvetsat, effektivt transportnät genom hela Europa och missgynna EU:s medborgare.
Sveriges regering har redan skickat tydliga signaler om att de inte står på det hållbara resandets sida, genom att stryka sträckorna Malmö-Linköping och Linköping-Göteborg ur TEN-T-kartorna över medlemsländernas transportnät, som avgör vilka sträckor som kan beviljas ekonomiskt stöd från EU. Därmed stoppas även framtida EU-finansiering av nya stambanor i södra Sverige.
Lagstiftningen, TEN-T, bestämmer vilka vägar, järnvägar, hamnar och flygplatser som är särskilt viktiga ur ett europeiskt perspektiv och därmed har rätt till EU-medel. I lagstiftningen fastställs också vilken standard som måste råda för transportinfrastrukturen inom de utvalda nätverken.
Infrastrukturen i Sverige berörs av TEN-T lagstiftningen. Sverige är skyldiga att anpassa sin nationella plan efter TEN-T, som kommer att innehålla högre krav på hållbarhet i infrastrukturplaneringen, och i stadsplaneringen genom de nya urbana knutpunkterna. Även kraven på ökad multimodalitet, det vill säga att olika transportmedel kombineras för en och samma transport eller resa, kommer förbättra möjligheterna för svenskar att resa, särskilt med tåg, både inom Sverige och ut i Europa.
Kontakter
Beata ThorPressekreterare (föräldraledig)
beata.thor@mp.seMiljöpartiet de Gröna i Europaparlamentet
Arbetet i Europaparlamentet I Europaparlamentet arbetar våra ledamöter med frågor som rör miljö, klimat, hållbara transporter, energi, jämställdhet, migration och demokrati. Alice Bah Kuhnke är ledamot av parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, och i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Hon är även vice ordförande i Gröna Gruppen. Pär Holmgren är ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, och ersättare i jordbruksutskottet och utskottet för transport och turism. Isabella Lövin är ledamot i fiskeriutskottet, utvecklingsutskottet och utskottet för industrifrågor, innovation, forskning och energi.
Följ Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet
Pär Holmgren (MP) besöker Katrineholm9.4.2025 08:30:17 CEST | Pressinbjudan
EU-parlamentariker Pär Holmgren (MP) genomför den 10 till 16 april en turné med fokus på jordbrukspolitik. I samband med att EU ska ta fram ny jordbrukspolitik står flera avgörande frågor i centrum: Hur kan vi öka den egna matproduktionen och få fler bönder, stötta lantbruk som vill generationsväxla och göra jordbruken till en kraft som gynnar klimatomställning och biologisk mångfald? Turnén består av verksamhetsbesök, möten och evenemang och når Katrineholm 15 april med flera verksamhetsbesök.
Pär Holmgren (MP) besöker Norrköping9.4.2025 08:26:45 CEST | Pressinbjudan
EU-parlamentariker Pär Holmgren (MP) genomför den 10 till 16 april en turné med fokus på jordbrukspolitik. I samband med att EU ska ta fram ny jordbrukspolitik står flera avgörande frågor i centrum: Hur kan vi öka den egna matproduktionen och få fler bönder, stötta lantbruk som vill generationsväxla och göra jordbruken till en kraft som gynnar klimatomställning och biologisk mångfald? Turnén består av verksamhetsbesök, möten och evenemang och når Norrköping 14 april med bland annat verksamhetsbesök och föreläsning på Campus Norrköping.
Pär Holmgren (MP) besöker Skaraborg9.4.2025 08:21:50 CEST | Pressinbjudan
EU-parlamentariker Pär Holmgren (MP) genomför 10 till 16 april en turné med fokus på jordbrukspolitik. I samband med att EU ska ta fram ny jordbrukspolitik står flera avgörande frågor i centrum: Hur kan vi öka den egna matproduktionen och få fler bönder, stötta lantbruk som vill generationsväxla och göra jordbruken till en kraft som gynnar klimatomställning och biologisk mångfald? Turnén består av verksamhetsbesök, möten och evenemang och når Skaraborg helgen 12 till 13 april med besök i bland annat Götene, Hjo och Falköping.
Pär Holmgren (MP) besöker Kristianstad, Lund, Alnarp och Malmö9.4.2025 08:16:58 CEST | Pressinbjudan
EU-parlamentariker Pär Holmgren (MP) genomför 10 till 16 april en turné med fokus på jordbrukspolitik. I samband med att EU ska ta fram ny jordbrukspolitik står flera avgörande frågor i centrum: Hur kan vi öka den egna matproduktionen och få fler bönder, stötta lantbruk som vill generationsväxla och göra jordbruken till en kraft som gynnar klimatomställning och biologisk mångfald? Turnén består av verksamhetsbesök, möten och evenemang och inleds i Skåne 10 till 11 april med besök i Kristianstad och Lund på torsdagen och Alnarp och Malmö på fredagen.
27 mars – Svenska EU-parlamentariker bjuder in EU-kommissionären för hav och fiske till Simrishamn för samtal om Östersjön24.3.2025 10:22:52 CET | Pressmeddelande
Den 27 mars bjuder Isabella Lövin (MP) och de övriga svenska ledamöterna i EU-parlamentets fiskeriutskott in EU-kommissionären för hav och fiske, Costas Kadis, till Simrishamn för att diskutera den akuta situationen i Östersjön, inte minst för strömmingen. Detta blir en av de första officiella resorna för den nya kommissionären, och under besöket kommer han att träffa fiskare, forskare, fiskberedningsindustrin, ideella organisationer och kustbevakningen för att få en djupare förståelse för det akuta läge och de utmaningar som Östersjön står inför.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum