Tobé tvingas gå med på gröna krav i migrationspakten
Stopp för villkorandet av bistånd och starkare skydd för familjeåterförening.

Idag, tisdag 28 april, röstar EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter om migrationspakten.
Alice Bah Kuhnke kommenterar:
- Den politik som den svenska taggtrådshögern vill ha med sig hela Europa på är både kortsiktig och egocentrisk. Jag är dock lättad över att vi gröna till sist lyckats få igenom tydliga förbättringar för de människor som flyr för sina liv, trots mycket hårt motstånd från taggtrådshögern.
- Tomas Tobé (M) har misslyckats att få stöd för sin huvudfråga, nämligen att villkora bistånd och handel mot migration. Vi gröna fick kämpa bort hans förslag vid förhandlingsbordet. Människor på flykt ska inte användas som spelpjäser i EU:s handels och utvecklingspolitik. Det straffar dom som redan lider mest och vars regeringar struntar i sin egna befolkning.
- Det finns saker som förbättrar situationen för de mest utsatta men också många delar som gör ont värre. Jag beklagar att Tomas Tobé inte vill att EU:s medlemsländer ska dela på ansvaret utan istället öppnar upp för godtycklighet.
- Nu kommer jag noga bevaka utvecklingen i förhandlingarna som väntar mellan EU-parlamentet och ministerrådet. Våra gröna, människorättsliga segrar får inte urvattnas. Hur förhandlingarna går kommer att avgöra om vi gröna kan stå bakom det slutgiltiga utfallet.
Alice Bah Kuhnke kommenterar omröstningen av hela migrationspakten:
- Den här migrationspolitiken kommer inte lösa problemen. Tvärtom, borgar den för fler och större problem där de som drabbas hårdast är de mest utsatta.
- Bara personer utan skam i kroppen kan vara nöjda med den samlade migrationspolitik som det nu bereds väg för.
Bakgrund
I september 2020 presenterade EU-kommissionen ett nytt förslag på en sammanhållen asyl- och migrationspolitik för EU, den så kallade migrationspakten.
Pakten består i huvudsak av fyra akter:
Förordningen om asyl- och migrationshantering, som behandlar ansvarsfördelning av flyktingar och migranter mellan medlemsländerna.
Screeningförorgningen, som reglerar hur människor på gränsen ska screenas.
Gränsförfarandeförordningen som reglerar förfaranden för återvändande och bedömning av asylansökningar vid yttre gräns.
Krisförordningen, som reglerar mottagandet av migranter och asylsökande under krissituationer.
EU:s miljöpartister, inklusive Alice, stödjer EU-parlamentets kompromissförslag för förordningen om asyl- och migrationshantering, då förslaget öppnar upp för obligatorisk omfördelning under kris, samt erbjuder större skydd för familjeåterförening och stänger dörren för att knyta bistånd till migrationspolitik.
EU:s miljöpartister motsätter sig gränsförfarandeförordningen givet att det riskerar att leda till systematiskt förvar av flyktingar och att asylrätten urvattnas.
Efter dagens omröstning i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter kommer EU-parlamentet att vara redo för triloger med rådet. I nuläget förväntas ingen av filerna röstas av hela parlamentet i kammaren.
Kontakter
Thea HambletonPressekreterare för Alice Bah Kuhnke
Tel:+46 76 871 96 81thea.hambleton@mp.seMiljöpartiet de Gröna i Europaparlamentet
Arbetet i Europaparlamentet I Europaparlamentet arbetar våra ledamöter med frågor som rör miljö, klimat, hållbara transporter, energi, jämställdhet, migration och demokrati. Alice Bah Kuhnke är ledamot av parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, och i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Hon är även vice ordförande i Gröna Gruppen. Pär Holmgren är ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, och ersättare i jordbruksutskottet och utskottet för transport och turism. Isabella Lövin är ledamot i fiskeriutskottet, utvecklingsutskottet och utskottet för industrifrågor, innovation, forskning och energi.
Följ Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet
27 mars – Svenska EU-parlamentariker bjuder in EU-kommissionären för hav och fiske till Simrishamn för samtal om Östersjön24.3.2025 10:22:52 CET | Pressmeddelande
Den 27 mars bjuder Isabella Lövin (MP) och de övriga svenska ledamöterna i EU-parlamentets fiskeriutskott in EU-kommissionären för hav och fiske, Costas Kadis, till Simrishamn för att diskutera den akuta situationen i Östersjön, inte minst för strömmingen. Detta blir en av de första officiella resorna för den nya kommissionären, och under besöket kommer han att träffa fiskare, forskare, fiskberedningsindustrin, ideella organisationer och kustbevakningen för att få en djupare förståelse för det akuta läge och de utmaningar som Östersjön står inför.
Isabella Lövin bjuder in till pressbriefing om Clean Industrial Deal13.2.2025 14:56:53 CET | Pressinbjudan
Den 20 februari 13.30-14.15 bjuder Isabella Lövin, EU-parlamentariker för Miljöpartiet och ledamot i EU-parlamentets industriutskott, in svensk media till en pressbriefing för att berätta mer om Clean Industrial Deal och om Miljöpartiet och den gröna gruppens prioriteringar för en effektiv industriuomställning som leder till ökad konkurrenskraft.
Digital pressbriefing om skogspolitiska processer i EU 12 feb 08.1510.2.2025 11:19:39 CET | Pressinbjudan
Välkommen till möjlighet att delta digitalt i pressbriefeing onsdag 12 februari 8.15-9.15 från EU-parlamentet i Strasbourg. De gröna EU-parlamentarikerna Pär Holmgren (Sverige), Maria Ohisalo (Finland) och Nicolae Ştefănuţă (Rumänien) kommer gå igenom skogspolitiska processer i EU.
Isabella Lövin åker till COP29 i Baku11.11.2024 13:13:00 CET | Pressmeddelande
Idag inleds COP 29 i Baku, Azerbajdzjan. Miljöpartiets EU-parlamentariker Isabella Lövin deltar på klimattoppmötet som observatör för att följa förhandlingarna. – Jag åker till COP29 med stor oro. Finansieringsfrågan är den stora knäckfrågan det här mötet och är den fråga som avgör om vi kommer kunna nå målen i Parisavtalet eller inte. Om inte Trumps återtåg till Vita huset ska lamslå förhandlingarna fullständigt måste EU nu ta ett starkt ledarskap och visa på stora ambitionshöjningar. Romina Pourmokhtari måste driva på för detta i förhandlingarna. Trovärdigheten i Parisavtalet står på spel. – Sverige har varit en ledande aktör i det internationella klimatsamarbetet, men nu ser vi hur åtgärderna på hemmaplan dras tillbaka. Fossila subventioner ökar, elektrifieringen bromsar, utsläppen ökar och vi är på väg att missa våra egna klimatmål. Dessutom drar regeringen ned på vårt stöd till FN:s klimatfonder och är det enda nordiska land som inte bidrar till fonden för förluster och skador. De
Pär Holmgren blir parlamentets ständige kontaktperson till EU:s miljöbyrå23.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vi befinner oss i en akut miljö- och klimatkris som orsakas av flera sammanhängande drivkrafter. Klimatförändringarna, förlusten av biologisk mångfald och föroreningar är olika sidor av samma mynt. EEA bidrar med extremt viktig kunskap för att vi i parlamentet ska förstå hur dessa hänger ihop och därmed kunna bemöta krisen på ett holistiskt sätt, säger Pär Holmgren (MP), EU-parlamentariker Jag ser fram emot att ha ett nära och regelbundet samarbete för att EEA ska få maximalt inflytande. Med min bakgrund som meteorolog och klimatexpert förstår jag hur viktigt det är att våra politiska beslut har vetenskaplig förankring. Endast då kan vi utveckla långsiktiga lösningar som verkligen kan möta de utmaningar vi står inför, säger Pär Holmgren (MP) Bakgrund: Den europeiska miljöbyrån (EEA) är ett EU-organ som förser EU med tillförlitlig och oberoende information för att stödja arbetet med att nå miljö- och klimatmålen. EEA arbetar i nära samarbete med organisationer på europeisk, nationell, r
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum