Feministisk gräsrotsaktivism är temat för årets Krister Stendahl Memorial Lecture.
Huvudtalare är professor Zilka Spahic Siljak från Sarajevos universitet.
Sedan 2009, i år blir det trettonde gången, har Krister Stendahl Memorial Lecture hålls till minne av den förre biskopen i Stockholms stift Krister Stendahl. Under sina fyra år som biskop betonade han betydelsen av teologisk reflektion, och aktualiserade frågan om vårt förhållande till andra religioner, inte minst judendomen. Det är alltså religionsdialog som har stått i centrum under de årliga föreläsningarna.
Årets talare är Zilka Spahic Siljak. Hon är associate professor, University Gender Resource Center, på Sarajevos universitet, med bakgrund från både Harvard och Stanfords universitet. Hennes specialområden är mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter, religion och feminism inom islam. Och hon är väl bekant med Krister Stendahl, som har en tjänst uppkallad efter sig på Harvard Divinity School.
− Hans förklaring av frälsning som shalom, eller salam: fred, och inte som seger är enastående, eftersom fred med Gud kommer genom fred med människor och naturen. Jag önskar att vi hade haft fler biskopar, imamer och muftis som är lika progressiva som biskop Stendahl var, säger Zilka Spahic Siljak om Krister Stendahl.
Har formats av gräsrotsaktivism
Hennes akademiska karriär har från början formats av hennes fredsaktivism, och ämnet för torsdagens föreläsning är Feminist inter-faith approaches to peacebuilding in the Balkans: from practice to theory.
Mer konkret, vad tänker du prata om på torsdag?
− Jag ska prata om feministiska tillvägagångssätt för fredsbyggande på Balkan. Skärningspunkten mellan fred, interreligiösa möten och feminism är kärnan i min föreläsning. Jag ska försöka visa hur viktigt det är att mobilisera alla resurser, både sekulära och religiösa, för att uppnå fred. Det finns ingen fred om vi utesluter religion. Feminister från olika religioner bygger fred i Balkanregionen, tillsammans med sekulära feminister, och deras arbete förtjänar att erkännas och värderas.
Det som började som gräsrotsaktivism på Balkan, berättar Zilka Spahic Siljak, har idag erkänts som akademiskt relevanta program. Och när kvinnor engagerar sig i fredsbyggande från grunden, utan formell teoretisk kunskap, bidrar de ofta med ett unikt och värdefullt perspektiv som är rotat i egna erfarenheter. I en komplex värld behövs alla röster och många olika tillvägagångssätt, menar hon.
− Kvinnor i konfliktsituationer använder ofta underförstådd kunskap, hämtad från generationer av sociala roller, vårdande och samhällsledarskap, för att hantera komplexiteten i fredsbyggande. Även om deras strategier kanske inte initialt är teoretiserade, kan de senare bidra till, eller förfina, befintliga teoretiska ramverk.
Religionen en självklar del av vardagen
Zilka Spahic Siljaks hemland Bosnien-Hercegovina har alltid varit multikulturellt och multireligiöst. Under kriget på 1990-talet politiserades religionen och användes för att legitimera regimer och krigsförbrytelser, men religion har också potential att hela och förena människor.
− Därför var det för några av oss som är feminister och troende helt naturligt att koppla samman tro och feminism och att arbeta över etniska, religiösa och könsmässiga gränser.
Är det något särskilt du vill att vi ska tänka på inför din föreläsning?
− Kanske att tänka på våra egna omedvetna och medvetna fördomar och förutfattade meningar och hur de kan hindra oss från att öppna våra hjärtan för kulturer, religioner och praktiker som är främmande för oss. Människor som är religiösa vill ibland inte förstå varför feminism är viktig och sekulära feminister vill ibland inte acceptera att religion är en avgörande del av någons väsen och identitet och att båda kan gå hand i hand.
Zilka Spahic Siljak talar på Krister Stendahl Memorial Lecture i Storkyrkosalen i Gamla stan på torsdag den 14 november, klockan 14-16. För den som inte har möjlighet att vara på plats så kommer föreläsningen att filmas och senare finnas tillgänglig på stiftets webb. Men för den som vill vara med så stänger anmälan på onsdag 13 november, så skynda att anmäla dig.
Kontakter
Mårten GudmundhsAnsvarig för kommunikation vid Stockholms stift
Tel:072-450 33 40marten.gudmundhs@svenskakyrkan.seStockholms stift är det yngsta av Svenska kyrkans tretton stift och bildades 1942. Stiftets uppgift är att stärka de 61 församlingarnas förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Domkyrka är Storkyrkan i Gamla stan och biskop är sedan 2019 Andreas Holmberg.
Följ Stockholms Stift
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms Stift
Gudstjänst i samband med Riksmötets öppnande9.9.2024 10:54:52 CEST | Pressinbjudan
Tisdag den 10 september äger gudstjänst i samband med riksmötets öppnande rum i Storkyrkan. Representanter från hov och riksdag närvarar. Högtidstalar gör kulturantropologen och omvärldsbevakaren Mikael Kurkiala.
Inbjudan till ackreditering till gudstjänst i Storkyrkan i samband med riksmötets öppnande 10 september.28.8.2024 14:07:39 CEST | Pressinbjudan
Svar om ackreditering senast måndag 2 september kl 12.00.
Storkyrkan firar nationaldagen som en 'HUG-day' i solidaritet med Ukraina27.5.2024 10:46:06 CEST | Pressmeddelande
I traditionell anda firar Stockholms domkyrkoförsamling Sveriges nationaldag den 6 juni med gudstjänst, musik, barnkörer och samvaro. Denna dag fylls vanligtvis med högtid och glädje i försommartid. Men i år får firandet en djupare betydelse mot bakgrund av en orolig omvärld. Många konflikter kastar sina långa skuggor över vårt globala sammanhang.
Till minne av Alexej Navalnyj: Tänd ett ljus för demokratin och det öppna samhället28.2.2024 18:36:43 CET | Pressmeddelande
Alexej Navalnyj kom att bli var en symbol för det inhemska motståndet mot Vladimir Putin. Orädd ställde han sig i frontlinjen för att utmana korruption och antidemokrati i Ryssland. När han nu är död, 47 år gammal, väcker hans död omvärldens avsky och fördömanden. De allra flesta bedömare håller de ryska myndigheterna ansvariga.
Rädda barnens Sverigechef går till Svenska kyrkan15.2.2024 14:00:00 CET | Pressmeddelande
Maria Frisk, Sverigechef för Rädda barnen, blir ny stiftsdirektor vid Stockholms stift, Svenska kyrkan. Hon tillträder 1 juni.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum