Hälften av bilägarna vill skaffa elbil – men priset är ett hinder
Utbyggd laddinfrastruktur längs större vägar och elbilar med tillräcklig räckvidd. Trots det tvekar många bilägare inför att byta till elbil. Det visar en stor EU-gemensam undersökning.
EU-kommissionens organisation European Alternative Fuels Observatory, EAFO, har ställt frågor om beteenden och attityder hos konsumenter kopplat till elbilar. Energimyndigheten arbetar med samordning av frågor som rör Sveriges laddinfrastruktur och har finansierat den svenska delen av undersökningen.
Antalet laddplatser har ökat snabbt
Hälften av de tillfrågade bilägarna i undersökningen planerar att köpa en elbil, det vill säga en bil som enbart drivs med el, inom tio år. Av dessa planerar 39 procent att köpa sin första elbil någon gång de närmsta fem åren.
– Elektrifieringen av fordon är avgörande för att Sverige ska bli fossilfritt. Tack vare satsningar inom utbyggnad av laddinfrastruktur har möjligheterna att ladda runtom i Sverige ökat snabbt, vilket är en av förutsättningarna för att fler ska välja laddningsbara fordon, säger Petter Dahlin, chef för enheten E-mobilitet på Energimyndigheten.
64 procent av de tillfrågade ser dock priset som ett hinder på vägen mot byte till elbil. Runt en tredjedel av de tillfrågade ser även avsaknaden av möjlighet att ladda hemma som ett hinder inför ett eventuellt köp av elbil.
– Fokus har legat på att bygga ut laddinfrastrukturen längs våra större vägar. Det finns fortfarande utmaningar med att privatpersoner som bor i hyres- och bostadsrätter saknar möjlighet att ladda bilen hemma, säger Petter Dahlin.
Vill du veta mer om övergången till elektrifierade vägtransporter?
Ta del av vår livesändning 14 november 10.00-14.00. Hur ser det ut i Danmark, Norge, Island, Finland och Sverige när det gäller elektrifiering av transportsektorn? Experter från hela Norden presenterar hur långt vi har kommit, samt hur det ser ut när det gäller tillgänglighetsanpassning, beredskap och andra aktuella frågor rörande laddinfrastrukturen.
Norden möts: Accelererad elektrifiering av vägtransporter
Elbilar och laddning
- Det finns idag cirka 341 000 elbilar i Sverige.
- I Sverige finns 6 162 publika laddstationer med 45 586 laddningspunkter, varav 6 769 med snabbladdning.
- En laddningspunkt är ett eluttag där möjlighet finns att ansluta ett laddfordon i taget för laddning. En laddstation är en geografisk plats med möjlighet till laddning. Den består av en eller flera laddningspunkter där du kan ladda ett eller flera fordon.
Källa: Power Circle och Energimyndigheten
Nationell samordning av laddinfrastruktur
- Energimyndigheten har sedan 2016 ett nationellt ansvar att samordna frågor kring laddinfrastruktur. Arbetet har bland annat fokuserat på att bistå Naturvårdsverket med stöd inför utlysningar av medel till laddinfrastruktur. I år har Energimyndigheten fått ett bredare ansvar för att stötta, följa upp och analysera hur en ändamålsenlig laddinfrastruktur kan byggas ut på ett effektivt sätt.
- Uppdraget genomförs i samverkan med berörda myndigheter som Naturvårdsverket, Trafikverket, Boverket och länsstyrelserna.
Kontakter
Energimyndighetens pressfunktion
Tel:016-544 23 99press@energimyndigheten.seOla WestbergPresschef
Tel:016-544 20 36ola.westberg@energimyndigheten.seLänkar
Följ Energimyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Energimyndigheten
Din skolbyggnad kan öka kunskapen om energianvändningen i Sverige12.11.2024 08:24:57 CET | Pressmeddelande
För att bättre förstå hur energianvändningen i Sverige ser ut samlar Energimyndigheten in uppgifter om den i olika typer av lokaler runt om i landet. Skolbyggnader står näst på tur att inventeras.
775 miljoner till forskning och innovation inom framtidens elsystem8.10.2024 08:39:17 CEST | Pressmeddelande
Nu tillför Energimyndigheten 775 miljoner kronor till forsknings- och innovationsprogrammet Framtidens elsystem, med fokus på fossilfri elproduktion, elanvändning och framtidens elnät. Totalt avsätter Energimyndigheten 1 327 miljoner kronor i satsningen på framtidens elsystem.
Energimyndigheten ger 1,2 miljarder i stöd till Stegra (H2 Green Steel)19.9.2024 08:05:58 CEST | Pressmeddelande
Järn- och stålindustrin är viktig för svensk ekonomi. Samtidigt är den utsläppsintensiv. Nu beviljar Energimyndigheten 1,2 miljarder kronor i stöd till Stegra, tidigare H2 Green Steel, som ska bygga världens första storskaliga produktionsanläggning för stål med låga koldioxidutsläpp.
Nu öppnar nya stödet för bio-CCS22.8.2024 15:07:35 CEST | Pressmeddelande
Idag öppnar den första utlysningen inom Energimyndighetens nya stödsystem för bio-CCS genom omvänd auktion. Totalt kan 36 miljarder kronor fördelas mellan 2026 och 2046.
Energimyndigheten lanserar ny webbplats för energi- och klimatrådgivning19.8.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Nu lanserar Energimyndigheten den nya webbplatsen energiochklimatradgivningen.se. Den är en samlad resurs för hela Sverige, som hjälper hushåll, företag och föreningar att spara energi och minska sin klimatpåverkan. Allt material på webbplatsen är opartiskt och kostnadsfritt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum