Svenska kyrkan kraftsamlar mot våld i nära relationer
Varje år mördas 10 till 15 kvinnor i Sverige, av en partner eller tidigare partner. Var tionde barn växer upp i hem där det förekommer våld. Nu kraftsamlar Svenska kyrkan för att bli bättre på att upptäcka och förebygga våld i nära relationer.
– Vi som arbetar i Svenska kyrkan måste bli bättre på att upptäcka våld i nära relationer så att vi kan ge rätt stöd, säger Marit Norén som är präst och metodutvecklare på kyrkokansliet i Uppsala. I kyrkans olika verksamheter möter vi väldigt många människor och vi har en unik möjlighet att göra skillnad för den som är utsatt.
Våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor existerar överallt och förekommer oberoende av kulturell och religiös tillhörighet, etnicitet, sexualitet, social tillhörighet och ålder.
– Därför måste vi också våga rikta blicken inåt och se att våra chefer och arbetskamrater också kan vara drabbade, säger Marit Norén. Våldet finns även hos oss.
Nu har Svenska kyrkan, på kyrkomötets uppdrag, tagit fram en webbutbildning som ska erbjudas alla anställda. Den lanseras den 25 november, som också är FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Utbildningen består bland annat av filmer om våld i nära relationer kopplat till Svenska kyrkans roll och ansvar.
Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) drabbar våld i nära relationer både kvinnor och män, men kvinnor utsätts i betydligt högre utsträckning. I Sverige har mer än var tredje kvinna (35%) någon gång i livet utsatts för våld i en nära relation. Var tionde barn växer upp i hem där våld förekommer, enligt Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK).
– Under tiden som vi tagit fram utbildningen har vi lärt oss mycket av de myndigheter och organisationer som redan arbetar med frågan, säger Marit Norén. Nu vill vi komplettera med det som kyrkan kan bäst - att lyssna och ge stöd till den som söker hjälp, ingjuta hopp när allt är mörkt och förebygga våldet genom trygga rum för barn och unga.
Fakta
Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor infaller den 25 november varje år och syftar till att öka medvetenheten om våld mot kvinnor och flickor. Dagen instiftades av FN:s generalförsamling 1999. Orange har blivit dagens symbolfärg och representerar en ljusare framtid, utan våld mot kvinnor och flickor.
Svenska kyrkan har tillsammans med andra samhällsaktörer en viktig roll för att förebygga våld, genom att ge plats för trygghet, sammanhang och mening.
Nyckelord
Kontakter
Lina BeutlerPressekreterare
Presskontakt för kyrkomöte, kyrkoval, kyrkorätt, Jourhavande präst, barn/unga, diakoni, Svenska kyrkan i utlandet, Act Svenska kyrkan, minoritetsspråk.
Marit NorénPräst och metodutvecklare.Avdelningen för kyrkoliv. Kyrkokansliet i Uppsala
Tel:018-16 98 44marit.noren@svenskakyrkan.seSvenska kyrkans pressjour
Tel:+46 18 16 94 75Bilder
Länkar
Om Svenska kyrkan
Runt 5,6 miljoner människor är med i Svenska kyrkan vilket gör oss till Sveriges största medlemsorganisation.
Vi styrs demokratiskt, finns lokalt över hela landet och har ett betydande internationellt arbete.
Svenska kyrkan har verksamhet i nära 1 300 församlingar och är en viktig mötesplats för många. 2,7 miljoner vuxna och 1,4 miljoner barn och unga deltar i olika öppna verksamheter.
Svenska kyrkan ansvarar för att hålla ett omfattande och tusenårigt kulturarv vid liv. Det handlar bland annat om cirka 3 400 kyrkobyggnader med inventarier och 3 300 begravningsplatser.
Statistik i konthet
- Nästan 300 000 gudstjänster
- 13,3 miljoner deltagare på gudstjänster
- 250 000 konsertbesökare
- 109 000 hembesök av präst eller diakon
- 112 000 besök på sjukhus och andra institutioner
- 61 300 kyrkliga begravningar
- 90 000 körsångare i alla åldrar
- Sveriges femte största skogsförvaltare
Följ Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan
General Synod meets for debate and decision14.11.2024 18:24:01 CET | Press Release
The General Synod is the highest decision-making body of the Church of Sweden, deciding on issues common to the entire Church of Sweden. This year’s theme, ‘The Church in the Public Space’, addresses the place of the church in society, locally and globally.
Kyrkomötet samlas för debatt och beslut11.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ och beslutar om frågor som är gemensamma för hela Svenska kyrkan. Årets tema ”Kyrkan i det offentliga rummet” behandlar kyrkans plats i samhället, lokalt och globalt.
Kyrkomötets betänkande klara – Beslut väntar i november11.10.2024 11:51:10 CEST | Pressmeddelande
Kyrkomötets utskottsarbete har resulterat i 60 betänkanden med förslag till beslut. Dessa betänkanden är nu publicerade på Svenska kyrkans webbplats.
Proposed changes to Church of Sweden forestry26.9.2024 10:38:51 CEST | Press Release
The Church of Sweden’s approach to forestry needs to change to deal with the climate emergency and the threat to biodiversity. This serious situation places special demands on a church that manages natural resources, according to the Church of Sweden’s forestry inquiry.
Omställning av Svenska kyrkans skogsbruk föreslås25.9.2024 11:02:53 CEST | Pressmeddelande
Svenska kyrkans skogsbruk behöver ställas om för att möta klimatnödläget och hotet mot den biologiska mångfalden. Det allvarliga läget ställer särskilda krav på en kyrka som förvaltar naturresurser, konstaterar Svenska kyrkans skogsutredning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum