Retuschör – Ett yrke på utdöende?
Håller AI på att ta över produktionen av bilder – och vad innebär det för retuschyrkets överlevnad och för bildbranschen i stort? Bilddesign befinner sig just nu i en stor förändringsfas. Vilken roll spelar en yrkesutbildning för att driva utvecklingen åt rätt håll? Den 20 november bjuder Fotoskolan STHLM in till ett panelsamtal på Fotografiska med experter inom branschen som ger sin bild av framtiden.
– Jag hoppas att samtalet ska ge oss som utbildare en fördjupad förståelse för retuschyrkets utmaningar och sätta fingret på hur vår utbildning till bilddesigner kan möta branschens behov framåt, säger Julia Hallengren, utbildningsledare för yrkeshögskoleutbildningen Bilddesigner på Fotoskolan STHLM.
– AI befäster det som varit. Vi däremot kan skapa nytt, sätta nya standarder och har nu potential att bli en världsledande utbildare inom retusch och framtidens bilddesign. Sverige och Fotoskolan har nu den enda utbildningen i retusch och bilddesign med specialiserad kunskap som efterfrågas världen över, säger Julia Hallengren.
Jenny Stigsdotter, senior retuschör på La Machine, menar att arbetsprocessen i mode- och reklamretusch har ändrats med AI och ger fler verktyg för att lösa problem.
– Men det krävs fortfarande att en retuschör lägger debiterbar tid på bilderna. Undantaget är e-commerce där vi kan se att processer kan automatiseras i högre grad. Färre retuschörer kommer kunna göra fler e-combilder och här kan Sverige ta en del av den internationella marknaden.
Retuschyrket har förändrats en hel del sedan uppstarten av yrkeshögskoleutbildningen Bilddesigner och är nu en mogen marknad med specialisering och konkurrens. Yrket retuschör är idag mångfacetterat och ställer stora krav på kunskap inom teknik, ofta på flera programplattformar, kommunikation, bildförståelse och specifik branschkännedom.
– Yrkeshögskoleutbildningen Bilddesigner är viktig och lika berättigad som andra utbildningar inom postproduktion. Vi har en yrkeskategori i Sverige som nu börjar se pensionsavgångar, och retuschörer som går vidare mot seniora eller administrativa befattningar. Yrkesgruppen behöver fyllas på för att inte viss bildproduktion ska gå till utlandet, eller att det börjar uppstå kunskapsluckor, säger Jenny Stigsdotter och fortsätter:
– I Sverige är vi teknikvänliga och framåtorienterade och jag ser ett yrke som växer där vi kan konkurrera även med andra länder i professionellt bildkunnande.
Panelsamtal på Fotografiska, Studion
Nya AI-verktyg sägs kunna skapa och förändra bilder på några sekunder. Kommer fotografer och retuschörer behövas alls i framtiden? Hur kommer våra yrkesroller att förändras?
Välkommen till en spännande paneldiskussion om bildens och postproduktionens framtid.
Datum och tid:
20 november kl. 17-21
Plats:
Fotografiska, Stadsgårdshamnen 22, Studion, Plan 2
Program:
17.00: Välkommen och presentation av panelen
17.10: Paneldiskussion. Moderator: Andreas Skantze
17.40: Frågor från publiken
18.00: AW och Showcase , Tokyo Polytechnic University och Fotoskolan STHLM visar upp sitt samarbete
I Panelen
Lars Bjurman, AI-specialist på Uncut
Kristofer Samuelsson, grundare, CD och fotograf på Folkstudion
Jenny Stigsdotter, grundare av retuschbyrån LaMachine
Sara Arnald, fotograf, retuschör och CD
Moderator:
Andreas Skantze, Big Image, delägare och senior advisor
Arrangör:
FotoskolanSTHLM
Samarbetspartners:
Fotografiska, Bsmart, Big Image, La Machine
Vill ni komma på panelsamtalet eller ha mer information kontakta Julia Hallengren på Fotoskolan STHLM, julia.hallengren@folkuniversitetet.se
Fotoskolan STHLM har två yrkeshögskoleutbildningar: Bilddesigner och Kommersiell Fotograf. Två eftergymnasiala utbildningar för den som vill satsa på ett yrke inom den fotografiska branschen.
Nyckelord
Kontakter
Julia HallengrenUtbildningsledareFotoskolan STHLM
Tel:073-050 83 69julia.hallengren@folkuniversitetet.seBilder
Länkar
Folkuniversitetet - kunskap förändrar
Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning över hela landet. Det är bildat av de fem stiftelserna Kursverksamheten vid Stockholms, Uppsala, Göteborgs, Lunds respektive Umeå universitet. Folkuniversitetet är en idéburen organisation, fristående från partipolitiska, religiösa och kommersiella särintressen.
Följ Folkuniversitetet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Folkuniversitetet
Nya uppdragsutbildningar för industrin – i samarbete med Högskolan Väst21.11.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Industrins stora teknikskifte skapar nya kompetensbehov. För att underlätta det livslånga lärandet för yrkesverksamma ingenjörer och tekniker breddar Folkuniversitetet och Högskolan Väst sitt samarbete. Nya kurser inom produktionsteknik ges nu som uppdragsutbildningar.
Ser värdet och samhällsnyttan – satsar på komvux som anpassad utbildning i Varberg14.11.2024 09:17:52 CET | Pressmeddelande
Alla har rätt att studera. Folkuniversitetet i Varberg satsar på vuxenutbildning för elever med intellektuell funktionsnedsättning och förvärvade hjärnskador – en grupp som ofta glöms bort.
Hållbar lördag – Lär dig leva klimatsmart11.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
För femte året i rad bjuder Folkuniversitetet in till en kostnadsfri hållbar lördag med föreläsningar och aktiviteter för ett klimatsmart liv. Under dagen kan du lära dig mer om hållbar matproduktion, återbruk, cirkulär trädgård och hållbar konsumtion och delta i workshops med fokus på ett hållbart liv. Lördagen den 16 november på Kungstensgatan 45.
Folkuniversitetet får förtroendet att bedriva sfi och vuxenutbildning i Östersund31.10.2024 08:34:44 CET | Pressmeddelande
Folkuniversitetet har med stolthet vunnit uppdraget att bedriva svenska för invandrare (sfi) och grundläggande vuxenutbildning i Östersunds kommun.
KONST KAFFE KAKA, ny föreläsningsserie om konst och arkitektur som tar avstamp i Folkuniversitetets norrländska konstskatt22.10.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
Folkuniversitetet i Umeå lanserar KONST KAFFE KAKA, en ny folkbildande föreläsningsserie där konst, arkitektur och njutning möts. Under sex fredagseftermiddagar erbjuds besökare en personlig konstvisning, en fördjupande föreläsning och ett godare ekologiskt bakverk. Platsen är det historiska huset på Nygatan 43 i Umeå, en byggnadsminnesmärkt byggnad från 1950-talet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum