Jakop Dalunde: Med tandlösa utsläppskrav för nya bilar slopar EU-kommissionen chansen att rädda liv

Idag har EU-kommissionen presenterat ett nytt förslag om utsläppskrav för luftföroreningar från nya fordon. Det handlar om att skärpa begränsningarna av utsläpp från fordon för att förbättra luftkvaliteten och därmed främja människors hälsa liksom miljön.
Den största källan till utsläpp i tätorter i Sverige är biltrafiken. Samtidigt dödar luftföroreningar sju miljoner människor i världen årligen. Främst drabbas världens fattiga, men även i Sverige förväntas 7600 personer dö i förtid varje år till följd av den förorenade luft de andats in.
EU-parlamentariker Jakop Dalunde kommenterar:
-
Jag hade väntat mig att EU-kommissionen skulle sätta människor hälsa och miljön i första rummet, men istället har de valt att gå bilindustrins ärenden. Det är oerhört beklagligt att kommissionen presenterar en uppdatering av lagstiftningen som varken är i linje med deras egen expertgrupps rekommendationer, EU:s egna klimatambitioner eller de tekniska framsteg som gjorts på området, säger Jakop Dalunde.
-
Med detta tandlösa förslag banar EU-kommissionen väg för att hundratusentals smutsiga bilar ska fortsätta rulla på vägarna under en lång tid framöver. Detta är ytterligare ett bakslag för moderniseringen av EU:s fordonsflotta. EU kan inte ta ledartröjan i den gröna omställningen om kommissionen vägrar att på allvar skärpa nästan ett decennium gamla regler för utsläpp från bilar, säger Jakop Dalunde.
-
Det är beklagligt att kommissionen inte höjer ambitionen, trots att deras egen expertgrupp (CLOVE) föreslagit stramare åtgärder. Detta gäller till exempel utsläppskraven för kväveoxider (NOx) som inte höjs för bensinbilar, utan bara dieselbilar. Detta är en missad chans att skärpa kraven för smutsiga bensinbilar, säger Jakop Dalunde.
-
Vi Miljöpartister vill se tuffa åtgärder som minskar föroreningarna och därmed skyddar människors hälsa och miljön. Nu hoppas jag att vi får med oss EU-parlamentet på att skruva upp ambitionerna ordentligt och pressa såväl Sveriges bilvurmande regering, som övriga EU-länder. Tillsammans måste vi säkerställa att detta faktiskt blir en skarp reglering som kan rädda liv, säger Jakop Dalunde.
Bakgrundsfakta
EU:s utsläppskrav på luftföroreningar för nya fordon regleras i olika euro-klasser. Det som regleras är bland annat kväveoxid (NOx), partiklar (PM) och kolmonoxid (CO). Koldioxid (CO2) regleras i en separat förordning. Euro 5 blev krav 1 september 2009, Euro 6, 1 september 2014. Dieselbilar med Euro 6 började dock säljas redan 2012.
Inom ramen för den gröna given åtog sig kommissionen att 2021 lägga fram ett förslag om strängare utsläppskrav för luftföroreningar från fordon med förbränningsmotorer.
De senaste standarderna är Euro 6 för lätta fordon (bilar och skåpbilar) och Euro VI för tunga fordon (lastbilar, bussar och turistbussar).
En färdplan publicerades den 27 mars 2020. Efter att ha blivit uppskjutet fler gånger presenterades det slutligen idag, den 9 november 2022.
I det nya förslaget höjs kraven på utsläpp av kväveoxider (NOx) för dieselbilar från 0,08 gram per kilometer till 0,06 gram per kilometer. Däremot är kravet oförändrat för bensinbilar, som blir kvar på 0,06 gram per kilometer.
Målsättningarna för de nya reglerna i korthet:
-
Förbättra luftkvaliteten, särskilt i stadsområden, genom att minska utsläppen av luftföroreningar från vägtransporter i linje med EU:s nya utsläppsminskningsmål
-
Harmonisera reglerna för fordon (bilar, skåpbilar, lätta() lastbilar och bussar)
-
Minska komplexiteten och efterlevnadskostnaderna för Euro 6/VI-fordonsutsläppkostnaderna.
Länkar:
Kommissionens förslag: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_6495
Studie om luftföroreningar från Umeå universitet: https://www.umu.se/nyheter/7-600-beraknas-do-i-fortid-varje-ar-pa-grund-av-luftfororeningar-_5811093/
Kontakter
Beata ThorPressekreterare (föräldraledig)
beata.thor@mp.seMiljöpartiet de Gröna i Europaparlamentet
Arbetet i Europaparlamentet I Europaparlamentet arbetar våra ledamöter med frågor som rör miljö, klimat, hållbara transporter, energi, jämställdhet, migration och demokrati. Alice Bah Kuhnke är ledamot av parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, och i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Hon är även vice ordförande i Gröna Gruppen. Pär Holmgren är ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, och ersättare i jordbruksutskottet och utskottet för transport och turism. Isabella Lövin är ledamot i fiskeriutskottet, utvecklingsutskottet och utskottet för industrifrågor, innovation, forskning och energi.
Följ Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet
27 mars – Svenska EU-parlamentariker bjuder in EU-kommissionären för hav och fiske till Simrishamn för samtal om Östersjön24.3.2025 10:22:52 CET | Pressmeddelande
Den 27 mars bjuder Isabella Lövin (MP) och de övriga svenska ledamöterna i EU-parlamentets fiskeriutskott in EU-kommissionären för hav och fiske, Costas Kadis, till Simrishamn för att diskutera den akuta situationen i Östersjön, inte minst för strömmingen. Detta blir en av de första officiella resorna för den nya kommissionären, och under besöket kommer han att träffa fiskare, forskare, fiskberedningsindustrin, ideella organisationer och kustbevakningen för att få en djupare förståelse för det akuta läge och de utmaningar som Östersjön står inför.
Isabella Lövin bjuder in till pressbriefing om Clean Industrial Deal13.2.2025 14:56:53 CET | Pressinbjudan
Den 20 februari 13.30-14.15 bjuder Isabella Lövin, EU-parlamentariker för Miljöpartiet och ledamot i EU-parlamentets industriutskott, in svensk media till en pressbriefing för att berätta mer om Clean Industrial Deal och om Miljöpartiet och den gröna gruppens prioriteringar för en effektiv industriuomställning som leder till ökad konkurrenskraft.
Digital pressbriefing om skogspolitiska processer i EU 12 feb 08.1510.2.2025 11:19:39 CET | Pressinbjudan
Välkommen till möjlighet att delta digitalt i pressbriefeing onsdag 12 februari 8.15-9.15 från EU-parlamentet i Strasbourg. De gröna EU-parlamentarikerna Pär Holmgren (Sverige), Maria Ohisalo (Finland) och Nicolae Ştefănuţă (Rumänien) kommer gå igenom skogspolitiska processer i EU.
Isabella Lövin åker till COP29 i Baku11.11.2024 13:13:00 CET | Pressmeddelande
Idag inleds COP 29 i Baku, Azerbajdzjan. Miljöpartiets EU-parlamentariker Isabella Lövin deltar på klimattoppmötet som observatör för att följa förhandlingarna. – Jag åker till COP29 med stor oro. Finansieringsfrågan är den stora knäckfrågan det här mötet och är den fråga som avgör om vi kommer kunna nå målen i Parisavtalet eller inte. Om inte Trumps återtåg till Vita huset ska lamslå förhandlingarna fullständigt måste EU nu ta ett starkt ledarskap och visa på stora ambitionshöjningar. Romina Pourmokhtari måste driva på för detta i förhandlingarna. Trovärdigheten i Parisavtalet står på spel. – Sverige har varit en ledande aktör i det internationella klimatsamarbetet, men nu ser vi hur åtgärderna på hemmaplan dras tillbaka. Fossila subventioner ökar, elektrifieringen bromsar, utsläppen ökar och vi är på väg att missa våra egna klimatmål. Dessutom drar regeringen ned på vårt stöd till FN:s klimatfonder och är det enda nordiska land som inte bidrar till fonden för förluster och skador. De
Pär Holmgren blir parlamentets ständige kontaktperson till EU:s miljöbyrå23.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vi befinner oss i en akut miljö- och klimatkris som orsakas av flera sammanhängande drivkrafter. Klimatförändringarna, förlusten av biologisk mångfald och föroreningar är olika sidor av samma mynt. EEA bidrar med extremt viktig kunskap för att vi i parlamentet ska förstå hur dessa hänger ihop och därmed kunna bemöta krisen på ett holistiskt sätt, säger Pär Holmgren (MP), EU-parlamentariker Jag ser fram emot att ha ett nära och regelbundet samarbete för att EEA ska få maximalt inflytande. Med min bakgrund som meteorolog och klimatexpert förstår jag hur viktigt det är att våra politiska beslut har vetenskaplig förankring. Endast då kan vi utveckla långsiktiga lösningar som verkligen kan möta de utmaningar vi står inför, säger Pär Holmgren (MP) Bakgrund: Den europeiska miljöbyrån (EEA) är ett EU-organ som förser EU med tillförlitlig och oberoende information för att stödja arbetet med att nå miljö- och klimatmålen. EEA arbetar i nära samarbete med organisationer på europeisk, nationell, r
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum