Nu avgörs framtiden för EU:s klimatpolitik
Efter ett år av intensiva förhandlingar ska EU-parlamentet nu rösta om avgörande delar av EU:s klimatlagstiftning. Bland annat klimattullarna, utsläppshandeln, lagstiftningen om kolsänkor och CO2-krav på bilar är uppe för beslut. Beslut som är avgörande om EU ska klara sina egna klimatmål och leva upp till Parisavtalet.

- Klimatet kan inte vänta. Det har vi miljöpartister sagt i många år nu. Den här veckan är ett gyllene tillfälle för EU att vässa sin klimatpolitik och på riktigt sänka utsläppen. En chans som högern i EU-parlamentet gör allt de kan för att förstöra, säger Pär Holmgren (MP), EU-parlamentariker.
En av de lagstiftningar som är uppe för omröstning är utsläppshandeln. Miljöutskottets förslag skulle innebära utsläppsminskningar på runt 67 procent till 2030 och ett successivt avvecklande av den fria tilldelningen. Förslaget hotas dock från höger.
- Konservativa och liberaler vill urvattna och försvaga utsläppshandeln. Det riskerar bland annat innebära att de stora utsläpparnas största gräddfil, den fria tilldelningen, blir kvar en bra bit in på 2030-talet. Vi gröna vill avskaffa alla fossila subventioner. Alla ska betala för sina utsläpp, säger Jakop Dalunde (MP), EU-parlamentariker som varit den gröna gruppens förhandlare kring utsläppshandeln i EU-parlamentets industri- och transportutskott.
Även lagstiftningen om utsläpp från skog och mark, LULUCF, och ansvarsfördelningsförordningen, ESR, är uppe för beslut. Det här är lagstiftning som sätter ramarna för utsläppen från de sektorer som inte ingår i utsläppshandeln, och reglerar bland annat hur stor EU:s kolsänka ska vara. Kommissionens förslag är att det årliga nettoupptaget av kol i skog och mark ska vara 310 miljoner ton koldioxidekvivalenter; Moderaterna har tidigare under förhandlingarna lagt förslag om att kolsänkan ska vara så liten som 225 miljoner ton..
- När vi gröna vill använda naturens eget kretslopp och låta skog och mark binda mer koldioxid så vill moderater och centerpartister inte ha bindande lagstiftning på det här området överhuvudtaget. Moderaterna har under förhandlingarna till och med lagt förslag som innebär en lägre målsättning än storleken på EU:s sänka idag. Det är en skandal, säger Pär Holmgren (MP), EU-parlamentariker och förhandlare för lagstiftningen om ansvarsfördelning (ESR) i transportutskottet och jordbruksutskottet.
Även lagstiftningen om CO2-krav för nya bilar och lätta lastbilar är uppe för beslut. Kommissionen vill se nollutsläpp från nyförsäljningen 2035, ett mål som konservativa i EU-parlamentet försöker skjuta ner.
- För att driva på omställningen av fordonsflottan måste EU reformera den här lagstiftningen så fort som möjligt. Det är både viktigt med skarpa regler i närtid som skyndar på elektrifieringen av fordonsflottan och att det sätts upp ett tydligt mål för när alla nyproducerade bilar ska ha nollutsläpp vid avgasröret. Tyvärr finns det en stor risk för att en högermajoritet i EU-parlamentet lyckas med att kraftigt försvaga det här förslaget, säger Jakop Dalunde (MP), EU-parlamentariker.
Länk till DN Debatt med Pär Holmgren och Jakop Dalunde: https://www.dn.se/debatt/konservativa-och-liberaler-motarbetar-eus-klimatmal/
Jakop Dalunde deltar i debatten om utsläppshandeln på idag tisdag förmiddag.
Pär Holmgren deltar i debatten om utsläpp från markanvändningssektorn och ansvarsfördelningsförordningen på idag tisdag eftermiddag.
Omröstningarna går av stapeln onsdagen den 8:e juni kl. 12.30 - 14.30, respektive 17.00-18.00.
Bakgrund om förslagen inom Fit for 55 som är upp till beslut i EU-parlamentet denna vecka
-
Utsläppshandeln (EU ETS). Kommissionens förslag innebär nollutsläpp från industrin 2041. Det finns chans till en skärpning i EU-parlamentet. Konservativa krafter försöker försena infasningen av nya sektorer som sjöfarten och behålla fri tilldelning under en längre period.
-
Klimattullarna (CBAM). Avgörande omröstningar i EU-parlamentet om fri tilldelning i utsläppshandeln ska få vara kvar för de sektorer som ingår i klimattullarna. Dessutom vill vi gröna att klimattullarna breddas till fler typer av varor och produkter.
-
Utsläpp från markanväningssektorn (LULUCF). Lagstiftning om hur stor kolsänkan från skog och mark ska vara. Kommissionens förslag är 310 miljoner ton CO2, Moderaterna föreslår 225 miljoner ton, vilket till och med är lägre än nuvarande kolsänka på 250 miljoner ton.
-
Ansvarsfördelningsförordningen (ESR). Lagstiftning om klimatmål för de sektorer som inte ingår i utsläppshandeln.
-
CO2-krav för bilar och lätta lastbilar. Kommissionen föreslår att alla nya bilar ska ha nollutsläpp 2035. Lagstiftning som idag inte innehåller något sådant årtal.
-
Sociala klimatfonden. Ett förslag om att inrätta en EU-fond som ska kompensera för sociala effekter när priset på att släppa ut blir högre. Fonden ska till exempel kunna gå till att renovera och isolera byggnader för att minska uppvärmningskostnaderna.
Miljöpartiet de Gröna i Europaparlamentet
Arbetet i Europaparlamentet I Europaparlamentet arbetar våra ledamöter med frågor som rör miljö, klimat, hållbara transporter, energi, jämställdhet, migration och demokrati. Alice Bah Kuhnke är ledamot av parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, och i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Hon är även vice ordförande i Gröna Gruppen. Pär Holmgren är ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, och ersättare i jordbruksutskottet och utskottet för transport och turism. Isabella Lövin är ledamot i fiskeriutskottet, utvecklingsutskottet och utskottet för industrifrågor, innovation, forskning och energi.
Följ Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet
27 mars – Svenska EU-parlamentariker bjuder in EU-kommissionären för hav och fiske till Simrishamn för samtal om Östersjön24.3.2025 10:22:52 CET | Pressmeddelande
Den 27 mars bjuder Isabella Lövin (MP) och de övriga svenska ledamöterna i EU-parlamentets fiskeriutskott in EU-kommissionären för hav och fiske, Costas Kadis, till Simrishamn för att diskutera den akuta situationen i Östersjön, inte minst för strömmingen. Detta blir en av de första officiella resorna för den nya kommissionären, och under besöket kommer han att träffa fiskare, forskare, fiskberedningsindustrin, ideella organisationer och kustbevakningen för att få en djupare förståelse för det akuta läge och de utmaningar som Östersjön står inför.
Isabella Lövin bjuder in till pressbriefing om Clean Industrial Deal13.2.2025 14:56:53 CET | Pressinbjudan
Den 20 februari 13.30-14.15 bjuder Isabella Lövin, EU-parlamentariker för Miljöpartiet och ledamot i EU-parlamentets industriutskott, in svensk media till en pressbriefing för att berätta mer om Clean Industrial Deal och om Miljöpartiet och den gröna gruppens prioriteringar för en effektiv industriuomställning som leder till ökad konkurrenskraft.
Digital pressbriefing om skogspolitiska processer i EU 12 feb 08.1510.2.2025 11:19:39 CET | Pressinbjudan
Välkommen till möjlighet att delta digitalt i pressbriefeing onsdag 12 februari 8.15-9.15 från EU-parlamentet i Strasbourg. De gröna EU-parlamentarikerna Pär Holmgren (Sverige), Maria Ohisalo (Finland) och Nicolae Ştefănuţă (Rumänien) kommer gå igenom skogspolitiska processer i EU.
Isabella Lövin åker till COP29 i Baku11.11.2024 13:13:00 CET | Pressmeddelande
Idag inleds COP 29 i Baku, Azerbajdzjan. Miljöpartiets EU-parlamentariker Isabella Lövin deltar på klimattoppmötet som observatör för att följa förhandlingarna. – Jag åker till COP29 med stor oro. Finansieringsfrågan är den stora knäckfrågan det här mötet och är den fråga som avgör om vi kommer kunna nå målen i Parisavtalet eller inte. Om inte Trumps återtåg till Vita huset ska lamslå förhandlingarna fullständigt måste EU nu ta ett starkt ledarskap och visa på stora ambitionshöjningar. Romina Pourmokhtari måste driva på för detta i förhandlingarna. Trovärdigheten i Parisavtalet står på spel. – Sverige har varit en ledande aktör i det internationella klimatsamarbetet, men nu ser vi hur åtgärderna på hemmaplan dras tillbaka. Fossila subventioner ökar, elektrifieringen bromsar, utsläppen ökar och vi är på väg att missa våra egna klimatmål. Dessutom drar regeringen ned på vårt stöd till FN:s klimatfonder och är det enda nordiska land som inte bidrar till fonden för förluster och skador. De
Pär Holmgren blir parlamentets ständige kontaktperson till EU:s miljöbyrå23.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vi befinner oss i en akut miljö- och klimatkris som orsakas av flera sammanhängande drivkrafter. Klimatförändringarna, förlusten av biologisk mångfald och föroreningar är olika sidor av samma mynt. EEA bidrar med extremt viktig kunskap för att vi i parlamentet ska förstå hur dessa hänger ihop och därmed kunna bemöta krisen på ett holistiskt sätt, säger Pär Holmgren (MP), EU-parlamentariker Jag ser fram emot att ha ett nära och regelbundet samarbete för att EEA ska få maximalt inflytande. Med min bakgrund som meteorolog och klimatexpert förstår jag hur viktigt det är att våra politiska beslut har vetenskaplig förankring. Endast då kan vi utveckla långsiktiga lösningar som verkligen kan möta de utmaningar vi står inför, säger Pär Holmgren (MP) Bakgrund: Den europeiska miljöbyrån (EEA) är ett EU-organ som förser EU med tillförlitlig och oberoende information för att stödja arbetet med att nå miljö- och klimatmålen. EEA arbetar i nära samarbete med organisationer på europeisk, nationell, r
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum