Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet

Miljöpartiet: Satsningarna i EU:s krispaket måste jämställdhetssäkras

Dela
Jakop Dalunde, Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren utanför Europaparlamentet
Jakop Dalunde, Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren utanför Europaparlamentet

Den 18 december 2020 enades Europaparlamentet, kommissionen och rådet om att 750 miljarder euro ska vikas åt att lyfta EU:s medlemsländer ekonomiskt ur coronakrisen, genom det så kallade återhämtningspaketet. Av denna totalsumma utgör återhämtningsfonden (RRF) 670 miljarder euro. Ungefär hälften av fonden kommer att delas ut som bidrag, den andra hälften som lån. Sverige beräknas, i dagsläget, få ungefär 33 miljarder kronor i bidrag. Mest pengar får Italien, följt av Spanien.

Ikväll lade Europaparlamentet sista handen vid det verktyg som kommer att styra EU:s återhämtningsplan. Miljöpartiets EU-parlamentariker röstade för att godkänna utfallet av förhandlingarna med kommissionen och medlemsländerna.  Överenskommelsen antogs med bred majoritet. Ledamöterna kommenterar:

– Det är oerhört viktigt att återhämtningsplanerna kommer på plats, men vi måste komma ihåg att coronakrisen är en jämställdhetskris. Kvinnor är särskilt drabbade eftersom de är de fattigaste i EU. Därtill är just kvinnor utsatta för mäns våld som ökat katastrofalt under coronakrisen.  Det rör sig om enorma summor som ska investeras i medlemsländerna, hela 670 miljarder euro - vi måste kunna ställa krav på hur de ska spenderas. Skattebetalarnas pengar ska gå till att främja jämställdheten, inte motarbeta den, säger Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna.

– Det är orimligt att de ekonomiska satsningar som ska ta oss ur krisen inte jämställdhetssäkras. Tyvärr har vi inte fått gehör för våra krav. Vi kommer därför att fortsätta sätta press på kommissionen att fokusera på jämställdhetsperspektivet i sin utvärdering av medlemsländernas planer för hur stödpengarna ska användas, säger Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna.

– Vi måste använda resurserna i EU:s krispaket till rätt saker. Det är bra att 37 procent av stödet ska satsas på klimatet, men i ett läge där den globala uppvärmningen går snabbare än väntat hade vi gröna önskat att hela stödet var klimatsäkrat. Jag hoppas att EU:s medlemsländer tar chansen att satsa på lösningar som för våra samhällen i en klimatvänligare, mer rättvis och jämställd riktning efter pandemin, med hållbara jobb som grund,  säger Pär Holmgren, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna

– Investeringsbehoven är gigantiska: Vi behöver mer förnybar energi, nya järnvägar, fler laddstolpar och även ny teknik på många andra områden. För att nå klimatmålen krävs oerhört stora satsningar. Nu har vi chansen att lägga i en högre växel för Europas klimatomställning, säger Jakop Dalunde, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna

Bakgrund

Ministerrådet och EU-parlamentet nådde en överenskommelse om krisfonden i december.

Det är kvinnor som står i främsta ledet i kampen mot Covid-19. 76 procent av all sjukvårdspersonal i EU är kvinnor och 93 procent inom barnomsorgen och skolan är kvinnor.

Europaparlamentet har i förhandlingarna krävt att återhämtningsfonden ska utformas med särskild hänsyn till jämställdhet samt den gröna och digitala omställningen. 

Medlemsländerna ska senast 30 april lämna in sina återhämtningsplaner till EU-kommissionen för utvärdering utifrån en rad kriterier. Kommissionen har två månader på sig att utvärdera planerna efter att de publiceras i april.

Trots parlamentets tydliga ställningstagande motarbetades kraven på jämställdhetsintegrering tyvärr från kommissionen och medlemsländerna. Däremot fick parlamentet igenom skarpa kriterier för klimatinvesteringar, som ska utgöra minst 37 procent av varje plan och att minst 20 procent ska vikas åt den digitala omställningen. 

Kontakter

Miljöpartiet de Gröna i Europaparlamentet

Arbetet i Europaparlamentet I Europaparlamentet arbetar våra ledamöter med frågor som rör miljö, klimat, hållbara transporter, energi, jämställdhet, migration och demokrati. Alice Bah Kuhnke är ledamot av parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, och i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Hon är även vice ordförande i Gröna Gruppen. Pär Holmgren är ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, och ersättare i jordbruksutskottet och utskottet för transport och turism. Isabella Lövin är ledamot i fiskeriutskottet, utvecklingsutskottet och utskottet för industrifrågor, innovation, forskning och energi.

Följ Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet

27 mars – Svenska EU-parlamentariker bjuder in EU-kommissionären för hav och fiske till Simrishamn för samtal om Östersjön24.3.2025 10:22:52 CET | Pressmeddelande

Den 27 mars bjuder Isabella Lövin (MP) och de övriga svenska ledamöterna i EU-parlamentets fiskeriutskott in EU-kommissionären för hav och fiske, Costas Kadis, till Simrishamn för att diskutera den akuta situationen i Östersjön, inte minst för strömmingen. Detta blir en av de första officiella resorna för den nya kommissionären, och under besöket kommer han att träffa fiskare, forskare, fiskberedningsindustrin, ideella organisationer och kustbevakningen för att få en djupare förståelse för det akuta läge och de utmaningar som Östersjön står inför.

Isabella Lövin åker till COP29 i Baku11.11.2024 13:13:00 CET | Pressmeddelande

Idag inleds COP 29 i Baku, Azerbajdzjan. Miljöpartiets EU-parlamentariker Isabella Lövin deltar på klimattoppmötet som observatör för att följa förhandlingarna. – Jag åker till COP29 med stor oro. Finansieringsfrågan är den stora knäckfrågan det här mötet och är den fråga som avgör om vi kommer kunna nå målen i Parisavtalet eller inte. Om inte Trumps återtåg till Vita huset ska lamslå förhandlingarna fullständigt måste EU nu ta ett starkt ledarskap och visa på stora ambitionshöjningar. Romina Pourmokhtari måste driva på för detta i förhandlingarna. Trovärdigheten i Parisavtalet står på spel. – Sverige har varit en ledande aktör i det internationella klimatsamarbetet, men nu ser vi hur åtgärderna på hemmaplan dras tillbaka. Fossila subventioner ökar, elektrifieringen bromsar, utsläppen ökar och vi är på väg att missa våra egna klimatmål. Dessutom drar regeringen ned på vårt stöd till FN:s klimatfonder och är det enda nordiska land som inte bidrar till fonden för förluster och skador. De

Pär Holmgren blir parlamentets ständige kontaktperson till EU:s miljöbyrå23.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Vi befinner oss i en akut miljö- och klimatkris som orsakas av flera sammanhängande drivkrafter. Klimatförändringarna, förlusten av biologisk mångfald och föroreningar är olika sidor av samma mynt. EEA bidrar med extremt viktig kunskap för att vi i parlamentet ska förstå hur dessa hänger ihop och därmed kunna bemöta krisen på ett holistiskt sätt, säger Pär Holmgren (MP), EU-parlamentariker Jag ser fram emot att ha ett nära och regelbundet samarbete för att EEA ska få maximalt inflytande. Med min bakgrund som meteorolog och klimatexpert förstår jag hur viktigt det är att våra politiska beslut har vetenskaplig förankring. Endast då kan vi utveckla långsiktiga lösningar som verkligen kan möta de utmaningar vi står inför, säger Pär Holmgren (MP) Bakgrund: Den europeiska miljöbyrån (EEA) är ett EU-organ som förser EU med tillförlitlig och oberoende information för att stödja arbetet med att nå miljö- och klimatmålen. EEA arbetar i nära samarbete med organisationer på europeisk, nationell, r

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye