Unga bygger för unga – projektet som gör skillnad på riktigt

Dela

Hur kan vi skapa bostäder för unga och samtidigt säkra framtidens kompetens inom byggbranschen? Genom projektet "Unga bygger för unga" får gymnasieungdomar från byggutbildningen chansen att renovera en tidigare förskola till fem nya lägenheter – för andra unga att bo i!

Samhällsbyggande på riktigt

I dagens samhälle är det avgörande att vi skapar möjligheter för unga att aktivt delta i och påverka sin egen framtid. Med detta i åtanke har Stångåstaden lanserat ett projekt som inte bara gynnar unga människor genom att erbjuda dem praktisk erfarenhet och färdigheter i byggbranschen. Det bidrar också till fler bostäder för ungdomar som vill flytta hemifrån. Bostäderna som byggs av ungdomarna i det här projektet kommer nämligen att hyras ut via vårt förturssystem till alla i vår bostadskö som är mellan 18 och 24 år. Projektet Unga bygger för unga är ett spännande exempel på hur vi som fastighetsägare kan bidra till ett hållbart samhälle på riktigt.

Vad är Unga bygger för unga?

Unga bygger för unga är ett initiativ där ungdomar ges chansen att delta aktivt i byggandet och utformningen av bostäder för andra unga. Vi har fått inspiration till satsningen från liknande insatser som gjorts i Skellefteå och Norrköping. Projektet drivs i nära samarbete med Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping och vår upphandlade entreprenör Teknikbyggarna. Tre dagar i veckan kommer elever från skolans byggutbildning till en före detta förskola. Uppdraget är att ungdomarna, med hjälp av handledning från Teknikbyggarna, ska bygga om förskolan till fem mindre lägenheter. Projektet har nu kommit halvvägs och lägenheterna ska vara klara till våren 2025. Därefter hyrs lägenheterna alltså ut till ungdomar i åldern 18–24 år.

Genom projektet får deltagarna möjligheten att arbeta nära experter inom bygg- och fastighetsbranschen, vilket ger dem värdefull praktisk erfarenhet och kunskap. Vår entreprenör Teknikbyggarna får också en möjlighet att arbeta med sin framtida kompetensförsörjning. Ungdomarna arbetar i team och får ta ansvar för olika delar av projektet, vilket även utvecklar deras ledarskaps- och samarbetsförmågor. Målet är att testa branschen på riktigt. De får vara med och skapa bostäder samtidigt som de utbildar sig till nästa generation byggproffs.

Kopiera vår satsning

Jag känner mig jättestolt över vår satsning och vi kan tänka oss att hitta fler projekt i framtiden. Det är bra för ungdomarna som får testa på arbetslivet, bra för oss fastighetsägare som får fram fler bostäder och dessutom bidrar vi till ökad sysselsättning och kompetensförsörjning i entreprenadbranschen.

Jag vill gärna tipsa er som är fastighetsägare eller entreprenörer att ta efter och starta liknande initiativ. Vi är många som måste vara med och bygga vårt framtida samhälle. Den här satsningen har bara vinnare och det är inte förbjudet att kopiera bra idéer 😊

Fredrik Törnqvist

VD, Stångåstaden

Jag hoppas med mina blogginlägg bidra till en ökad förståelse för vår verksamhet och vad vi som bostadsbolag bidrar med till att göra samhället och Linköping i synnerhet till en bättre stad att bo och leva i. Har du tips och idéer vad jag borde ta upp så tveka inte att ta en kontakt med mig via LinkedIn

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Lambohofs säteri får nytt liv i Anders Lundins podd Folkets Historia24.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter äger sedan 2015 Lambohofs säteri söder om Linköping - en unik 1700-talsmiljö i rokokostil. Som besökare kan du redan idag ta del av utemiljöerna men nu kan du, genom att lyssna på podden Folkets Historia, höra mer om livet på Lambohof. I första avsnittet som har släppts hör du programledaren Anders Lundin och historikern Mats Hayen ta sig an historien om familjen Sinclair.

IMD är rättvist och bra för miljön15.10.2024 13:18:03 CEST | Blogginlägg

Vi på Stångåstaden strävar alltid efter sätt att minska vår klimatpåverkan och skapa förutsättningar för en mer hållbar livsstil för våra hyresgäster. Därför har vi tagit beslutet att införa individuell debitering av varmvatten i vårt bestånd. Införandet innebär att varje hyresgäst betalar för sin egen förbrukning och ger en rättvis fördelning av kostnaden. Vi har givetvis samverkat och förhandlat med Hyresgästföreningen i frågan.

Gröna investeringar: Så skapar vi hållbar tillväxt och värde för framtiden27.9.2024 10:07:42 CEST | Blogginlägg

Stångåstaden är en stor aktör som har möjlighet att vara normbildare inom många områden. Vi ser det som en viktig del i vårt uppdrag i att göra Linköping till en bättre stad att bo och leva i. Vi investerar mycket i dagsläget och har som ambition att hålla en hög investeringstakt oavsett konjunkturläge. När vi investerar så behöver vi säkerställa att vi finansierar våra projekt på bästa möjliga sätt. I vår kapitalanskaffning så försöker vi alltid hitta en så optimal och låg finansieringskostnad som möjligt. Vi jobbar främst med certifikat, obligationer och KI-lån. Obligationerna vi emitterar är i princip alltid gröna. Genom att emittera gröna obligationer så kan vi både säkerställa låga marginaler och även se till att kapital på marknaden styrs mot gröna investeringar.

Nu måste vi tänka nytt!5.9.2024 08:50:24 CEST | Blogginlägg

I dag släpper Sveriges Allmännyttas byggherreråd ”Byggagendan 2024”. Byggagendan innehåller såväl uppmaningar till riksdag och regering som förslag till kommunerna och löften från allmännyttan som vi är övertygade om skulle åstadkomma bättre förutsättningar för byggandet i Sverige. Som ordförande i Byggherrerådet har jag varit djupt involverad i framtagandet av Byggagendan och vill därför i det här blogginlägget dela med mig av mitt förord till rapporten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye