Svenskt Trä

Välbesökt seminarium för träbyggande visade hur trä kan möjliggöra ett hållbart samhällsbyggande

Dela

Den 7 november samlades nära 650 deltagare i Stockholm för att delta i den elfte upplagan av Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä, arrangerat av branschorganisationen Svenskt Trä. Under temat Träbyggandets roll i den gröna omställningen, visade årets evenemang tydligt hur trä kan möjliggöra ett hållbart samhällsbyggande. Dessutom delades pris ut till årets bästa examensarbete inom trä och träbyggande.

Seminariet för ingenjörsmässigt byggande i trä 2024 arrangerades på Aula Magna i Stockholm.
Seminariet för ingenjörsmässigt byggande i trä 2024 arrangerades på Aula Magna i Stockholm. Svenskt Trä

– Vi befinner oss i en tid av nya möjligheter för träbyggande, där vi kan kombinera hållbarhet, effektivitet och estetiska värden. Det handlar om att nyttja träets fulla potential och stötta de aktörer som driver utvecklingen framåt, säger Johan Fröbel, chef för teknik och handel på Svenskt Trä och ansvarig för Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä.

Årets seminarium hölls i Aula Magna vid Stockholms universitet. Med Tomas Alsmarker, chef Innovation & Forskning på Svenskt Trä som moderator fick närmare 650 deltagare möta ledande experter och titta närmare på projekt som visar vägen framåt.

Temat för årets seminarium, Träbyggandets roll i den gröna omställningen, presenterades i fyra block som fokuserade på olika aspekter av träbyggande: Att välja trä!, Trä i dåtid, nutid och framtid, Trä i stadens kvarter och Trä i en cirkulär era.

Att välja trä!

Seminariet inleddes med att Torleif Falk, Stockholms stadsarkitekt, presenterade huvudstadens strategiska arbete med träbyggnadsprojekt. Stockholm, som tilldelades utmärkelsen Årets Trästad 2023, har under de senaste tio åren godkänt markanvisningar för över 2 900 bostäder i trä. Han lyfte fram träets fördelar för snabb och hållbar stadsutveckling och exemplifierade med projekt som Cederhusen i Hagastaden, Wisdome på Djurgården.

– Det behövs en ökad medvetenhet kring materialval i byggandet. I Stockholm har vi konkreta mål i budgeten att vi ska bygga mer i trä.

Åsa Blom, docent vid Linnéuniversitetet, fortsatte med att betona balansen mellan träbyggande och biologisk mångfald. Hon beskrev skogsvårdens utveckling i Sverige och vikten av att bygga med långlivade träprodukter för att maximera kolinlagringen.

Trä i dåtid, nutid och framtid​

Historikern och författaren Gunnar Wetterberg tog med publiken på en tidsresa genom Sveriges träbyggnadshistoria och beskrev den tekniska utvecklingen från de forntida timrade långhusen till dagens konstruktioner i limträ och KL-trä.

– Det är hisnande att se hur vi med modern teknik kan återanvända gamla kunskaper och bygga på ett hållbart sätt. Att vi återvänder till trä idag är inte bara ett miljöval utan fortsättningen på en lång tradition.

David Olivegren, medgrundare av det svenska träteknologiföretaget Modvion AB, presenterade företagets pionjärarbete inom modulära vindkraftverk i trä. Företagets konstruktion i fanerträ är Laminated Veneer Lumber, LVL, möjliggör högre vindkraftverk med reducerad klimatpåverkan och ökad hållbarhet.

Trä i stadens kvarter​

Atrium Ljungbergs affärsutvecklingschef, Håkan Hyllengren, berättade om Stockholm Wood City, världens största stadsutvecklingsprojekt i trä, som byggs i Sickla. Projektet, som omfattar 250 000 kvadratmeter, har väckt internationell uppmärksamhet och visar hur städer kan växa hållbart med trä som huvudsakligt byggmaterial.

– Vår ambition är att skapa en långsiktigt hållbar stadsmiljö där människor trivs och vill stanna.

Därefter diskuterade Frida Tjernberg Persson, konstruktör på Looström AB och Jakob Tengvald, projektledare och vd på TenC AB, bostadsprojektet Cederhusen i Hagastaden som de varit involverade i. Frida och Jakob betonade vikten av tidig samverkan och innovativa lösningar för att bland annat hantera akustik och stabilitet i höga trähus.

Trä i en ny cirkulär era​

Blocket om cirkulär ekonomi inleddes med Petra Videstorm, konstruktör Martinsons Byggsystem AB​, som lyfte hur vi kan bygga mer hållbart genom att nyttja det redan byggda utan att äventyra varken klimatet eller produktionen.

– Att skapa byggnader som är lätta att demontera och återanvända är centralt för framtidens byggande. Trä gör det möjligt att anpassa sig till framtidens krav och hushålla med resurser.

Jørgen Tycho, arkitekt och grundare av OsloTre AS, avslutade seminariet med att dela sin vision om en byggindustri som drar nytta av biologiska material. Han lyfte projektet Hasletre, världens mest hållbara kontorshus i Oslo, byggt med en demonterbar träkonstruktion.

Pris för bästa examensarbete 2024

Structorstiftelsens pris för bästa examensarbete inom trä och träbyggande tilldelades de två tidigare KTH-studenterna Anton Olsson och Erik Horney. Deras examensarbete visar att man kan uppnå motsvarande styrka och styvhet för limträ med förstärkningar i lövträ som med förstärkningar i stål och på så sätt främja fossilfritt byggande.

En uppskattad del av dagen var även den mässa med 30 utställare som gav deltagarna möjlighet att i pauserna knyta nya affärskontakter och möta potentiella leverantörer av produkter, tekniker och lösningar.

Om Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä

Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä har i elva år arrangerats av branschorganisationen Svenskt Trä. Varje år har seminariedagarna lockat flera hundra besökare som antingen bygger, projekterar, designar, konstruerar, utbildar eller på något annat sätt är intresserade av träbyggande. Målgruppen är främst arkitekter, konstruktörer, projektörer, fastighetsutvecklare, entreprenörer, entreprenadingenjörer, platschefer, arbetsledare, studenter och lärare.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Seminariet för ingenjörsmässigt byggande i trä 2024 arrangerades på Aula Magna i Stockholm.
Seminariet för ingenjörsmässigt byggande i trä 2024 arrangerades på Aula Magna i Stockholm.
Svenskt Trä
Ladda ned bild

Länkar

Svenskt Trä sprider kunskap om trä, träprodukter och träbyggande för att främja ett hållbart samhälle och en livskraftig sågverksnäring. Det gör vi genom att inspirera, utbilda och driva teknisk utveckling.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksindustri och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ-, KL-trä- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Utmanande marknadsläge påverkar limträförsäljningen29.10.2024 08:38:13 CET | Pressmeddelande

Den senaste leveransstatistiken från branschorganisationen Svenskt Trä visar att limträförsäljningen fortsatt påverkats av det rådande ekonomiska läget. Under årets första nio månader har försäljningen av projektbalk, som främst går till större byggprojekt, minskat avsevärt. Försäljningen av lagerbalk, som går till bygghandeln, har också minskat, men i betydligt mindre utsträckning.

Minskade limträleveranser under årets första sex månader22.8.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den senaste kvartals- och halvårsstatistiken från branschorganisationen Svenskt Trä visar på en nedgång i limträleveranserna jämfört med samma period förra året. Under årets sex första månader har försäljningen av projektbalk och lagerbalk minskat med 16,1 procent, vilket är en påtaglig avmattning på marknaden. Sammanfattningsvis tydliggör limträleveransernas nedgång hur byggsektorns utmaningar påverkar marknaden, men framtidstro och återhämtning är inom räckhåll.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye