Act Svenska kyrkan på plats under klimattoppmötet
Act Svenska kyrkan har två representanter på FN:s klimattopmöte COP29, som avslutas 22 november. De är där för att bevaka mötet och lyfta frågor om bland annat klimaträttvisa med beslutsfattare.

Under den första veckan av klimattoppmötet diskuterades flera viktiga frågor och utmaningar. Många länder har presenterat sina åtaganden för att minska koldioxidutsläppen och öka finansieringen för klimatåtgärder. Den svenska regeringens löften om stöd till fonden för förluster och skador samt till Gröna klimatfonden är ett positivt steg framåt.
– Dessa åtaganden sänder en viktig signal globalt, särskilt med tanke på risken att USA drar sig ur Paris-avtalet. Även om det svenska stödet inte helt motsvarar de behoven, är det ändå ett beslut i rätt riktning. Sverige och EU måste visa klimatledarskap, säger Margareta Koltai, policyrådgivare klimaträttvisa för Act Svenska kyrkan.
Samtidigt har vissa texter som tidigare accepterats, särskilt de om jämställdhet och mänskliga rättigheter, ifrågasatts av vissa aktörer.
– Detta har lett till att vi måste försvara sådant som tidigare godkänts, i stället för att ta kliv framåt. Det är en oroande utveckling, säger Margareta Koltai.
Förhoppningar inför de avslutande dagarna
Act Svenska kyrkan hoppas att Sverige och EU kan återuppbygga förtroendet hos utvecklingsländer och de mest klimatutsatta länderna genom att möta deras behov i förhandlingarna om det nya målet för klimatfinansiering. Det är också viktigt att EU lyckas stå emot de nationer som nu försöker underminera jämställdhetsskrivningar som man tidigare varit överens om.
Act Svenska kyrkan kommer att fortsätta driva dessa frågor, men hoppas fortfarande på en vändning.
– Om utvecklingen fortsätter som under den första veckan, riskerar COP29 att bli ihågkommen som en besvikelse för de många människor som redan nu lever med konsekvenserna av klimatkatastrofer, säger Margareta Koltai.
Klimaträttvisa – betala, fasa ut och inkludera
Klimatfrågan är en rättvisefråga – de som bidrar minst till klimatförändringarna är de som drabbas mest. Act Svenska kyrkan vill se ett nytt finansieringsmål som möter behoven för de hårdast drabbade grupperna och staterna. Världens länder, särskilt Sverige och EU, måste öka ambitionerna i sina klimatplaner i linje med Parisavtalets mål.
– Act Svenska kyrkan vill att utsläppen kraftigt minskas och att fossila bränslen fasas ut. Vi står dessutom alltid upp för deltagande och inkludering för de som drabbas av klimatförändringarna, säger Gabriel Liljenström, folkbildningsansvarig för Act Svenska kyrkan.
Civilsamhället kommer att driva klimatomställningen framåt, oavsett vad makthavarna lyckas åstadkomma i förhandlingsrummen.
– Jag hyser goda förhoppningar att vi efter detta möte kommer vara bättre rustade än någonsin för den viktiga uppgiften, säger Gabriel Liljenström.
Kontakt
Margareta Koltai, policyrådgivare klimaträttvisa Act Svenska kyrkan. +46-702-073 149, margareta.koltai@svenskakyrkan.se
Gabriel Liljenström, folkbildningsansvarig Act Svenska kyrkan, +46-702-137 440, gabriel.liljenstrom@svenskakyrkan.se
Kontakter
Stefan HåkanssonPressekreterare
Presskontakt för Act Svenska kyrkan (Svenska kyrkans biståndsverksamhet), kyrkostyrelsen, migration, klimat, skogsförvaltningen.
Svenska kyrkans pressjour
Tel:+46 18 16 94 75Bilder

Act Svenska kyrkan är medlem i ACT-alliansen - http://www.actalliance.org, ett unikt nätverk mellan kyrkor och organisationer för katastrofinsatser, utvecklings- och påverkansarbete. ACT-alliansen - http://www.actalliance.org har drygt 150 medlemsorganisationer världen över. När en katastrof inträffar kan vi vara snabbt på plats och ge stöd åt drabbade.
Följ Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan
Ny vägledning i arbetet mot sexuella övergrepp2.4.2025 09:42:27 CEST | Pressmeddelande
Svenska kyrkan lanserar en vägledning för att förebygga och motverka sexuella övergrepp inom kyrkan och dess verksamheter. Vägledningen ger också råd om hur man ska hantera situationer där övergrepp har skett.
Six months to go until the church elections – 14,000 seats to be filled24.3.2025 15:15:06 CET | Press Release
Today it is exactly six months until the 2025 church elections. In September, around 4.7 million members of the Church of Sweden will be entitled to cast their votes. 13,783 seats will then be filled.
Sex månader kvar till kyrkovalet –14 000 platser ska tillsättas21.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag är det exakt sex månader kvar till kyrkoval 2025. I september har cirka 4,7 miljoner medlemmar i Svenska kyrkan rätt att rösta. 13 783 platser ska då tillsättas.
Ungdomsfilmpris till nyzeeländskt drama20.3.2025 20:15:00 CET | Pressmeddelande
Den nyzeeländska filmen Uproar, av regissörerna Paul Middleditch och Hamish Bennett får Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2025. Priset delades ut ikväll torsdag under den pågående Barn- och ungdomsfilmfestivalen, BUFF, i Malmö.
Ärkebiskop Martin Modéus besökte Nato-basen i Lettland6.3.2025 08:36:28 CET | Pressmeddelande
Ärkebiskop Martin Modéus har under ett dygn besökt den multinationella brigaden, MNB-LVA, i Lettland. Här mötte han svenska soldater och firade kvällsmässa i en vagnhall.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum