Arla och Lantmännen i samarbete med Chalmers – bioteknik för framtidens hållbara mat
Världens växande befolkning och det akuta behovet av ett hållbart livsmedelssystem kräver nya sätt att producera och konsumera mat. Chalmers tekniska högskola är nu värd för ett unikt konsortium för att utveckla framtidens livsmedel, i samarbete med Arla och Lantmännen.
Livsmedelssystemet står i centrum för många av de globala utmaningarna. En växande befolkning globalt kräver att mer mat produceras, samtidigt som livsmedelssystemets påverkan på klimatet måste minska.
En annan stor utmaning är omställningen till hälsosammare kostvanor. Kosten är en av de viktigaste modifierbara riskfaktorerna för icke-smittsamma sjukdomar som fetma, typ 2-diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar med försämrad livskvalité och stora sjukvårdskostnader som följd.
I samarbete med Arla och Lantmännen ska Chalmers nu bygga kompetens och utveckla nya metoder inom livsmedelsbioteknik för att möta dessa utmaningar.
– Vi har stora ambitioner inom såväl miljö som hälsa och samarbeten med akademi och forskning är en mycket viktig del i detta arbete. Vårt projekt tillsammans med Chalmers och Arla Foods är ett tydligt och glädjande exempel på när olika discipliner och aktörer arbetar tillsammans för ökad insikt och utveckling, säger Annelie Moldin, R&D Manager Food & Energy, på Lantmännen.
Arlas hälso- och nutritionsexpert Elin Boll håller helt med.
– Morgondagens mat måste vara god, näringsrik och miljömässigt hållbar. Att bidra till långsiktigt kunskapsbyggande och innovationer i livsmedelssystemet är en viktig pusselbit i vårt arbete för att skapa hållbara och hälsosamma livsmedel för framtida generationer, säger hon.
Satsningen koordineras av Mehdi Abdollahi, docent vid institutionen för life sciences på Chalmers tekniska högskola.
– Målet med initiativet är att utveckla innovativa bioteknologiska vägar mot nästa generation av hälsosamma och hållbara hybridlivsmedel. Förutom ett nära samarbete med Lantmännen och Arla kommer vi också att samarbeta med forskare över hela institutionen för att dra nytta av deras expertis inom biomassa och avancerad fermentering, livsmedelsteknik och nutrition, säger Mehdi Abdollahi.
Fokus ligger på att överbrygga traditionella livsmedelsproduktionstekniker, såsom fermentering där mikroorganismer som jäst och mjölksyrabakterier används med innovationer inom bioteknik för att generera ny kunskap och hitta nya lösningar för att möta utmaningarna i livsmedelssystemet inom hälsa och miljömässig hållbarhet
– Den aktuella satsningen, där vi bildar ett fyraårigt konsortium med industrin kopplat till en ny fakultetstjänst, är ett nytt spännande sätt att bygga ett långsiktigt djupt vetenskapligt samarbete med nyckelaktörer för att underlätta och accelerera både forskning och innovation inom ett tillämpat område. Det skapar win-win, säger Rikard Landberg, avdelningschef för livsmedelsvetenskap på Chalmers, som tog initiativet till upplägget av samarbetet.
En doktorand och två postdoktorer kommer att rekryteras inom satsningen. Forskarna kommer att vara baserade på Chalmers, men båda industriparterna är involverade i utformningen av projekten tillsammans med teamet på Chalmers inom områden där de ser framtida potential.
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90Om oss
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Nu kan du anmäla dig till Arla Guldko 20254.11.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan år 2000 har Arla Guldko hyllat Sveriges viktigaste restauranger, som serverar Sveriges viktigaste matgäster. I dag öppnar anmälan till tävlingens stora 25-årsjubileum.
Ny höjning av mjölkpriset till Arlabönderna31.10.2024 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Arla höjer mjölkpriset till bönderna för sjunde månaden i följd. Ersättningen stiger med cirka 34 öre per kilo både för konventionell och ekologisk mjölk.
Förändringar i Arlas direktion och koncernledning30.10.2024 15:04:12 CET | Pressmeddelande
Peter Giørtz-Carlsen lämnar Arla för att tillträda som koncernchef för danska DLG. Koncernfinanschef Torben Dahl Nyholm har utsetts till medlem av direktionen. Mark Boot blir ny chef för Arla Europa och ingår därmed i koncernledningen.
Arla lanserar nytt receptverktyg för hållbar och näringsriktig skolmat29.10.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu blir det enklare att servera goda, klimatsmarta och näringsriktiga skolluncher. I dag presenterar Arla sitt nya receptverktyg Goda Mål, som ska underlätta för skolkök att planera måltider som passar såväl elevernas smaklökar som skolornas budgetar och hållbarhetsmål.
Arla i Di: Missa inte tillväxten i Västafrika22.10.2024 16:30:09 CEST | Pressmeddelande
Arla – genom Anna Månsson, chef för Västafrika, och Cecilia Kocken, vd i Sverige – har i dag signerat en debattartikel i Dagens industri. De skriver att livsmedel och lantbruk är helt centrala för utvecklingen i Afrika och ligger högt upp på de flesta afrikanska regeringars agenda. Business Sweden och svenska företag får inte missa nya möjligheter till export. Debattartikeln publicerades i dag på Dagens industri. Den kan även läsas nedan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum