Svenska kyrkan

Så vill Svenska kyrkan påverka samhället

Dela

Svenska kyrkans kyrkomöte har idag antagit ett uttalande om kyrkans roll i det offentliga rummet. I sex punkter sätter kyrkomötet riktningen för en kyrka som är en tydlig och aktiv aktör i civilsamhället.

Stockholmsilhuett med två kyrktorn som reser sig över byggnaderna. Flera båtar syns i förgrunden.
Svenska kyrkan har antagit ett uttalande om sin roll i det offentliga rummet. Foto: Johannes Frandsen/Ikon.

- Kyrkan har ett uppdrag att agera och med mod och klarsynthet påtala orättvisor och kränkningar av mänskliga rättigheter. Ambitionen är att det uttalande vi nu enats om ska ge ytterligare självförtroende och framåtriktning i det arbetet, säger kyrkomötets ordförande Karin Perers.  

Uttalandet anknyter till temat för årets kyrkomöte, Kyrkan i det offentliga rummet. Programmet under de två sessionerna har haft fokus på hur kyrkan utifrån olika aspekter ska arbeta för ett hållbart samhälle. 

Arbetet har utgått från Lutherska världsförbundets dokument Kyrkan i det offentliga rummet (Church in the public space) som undertecknats av samtliga 151 medlemskyrkor. Dokumentet har arbetats fram av teologer från lutherska kyrkor i hela världen och behandlar religionens roll i förhållande till områden som politik, ekonomi, kultur och vetenskap. 
 
Dokumentet togs fram 2016 och har sedan dess bara blivit alltmer angeläget, säger Karin Perers. 
 
- Sådant vi tagit för givet hotas nu från olika håll. Vi ser ett hårdnande samtalsklimat, ett nytt ifrågasättande av demokratiska värden och ett akut läge för klimatet.  
 
- I detta ska kyrkan tålmodigt vara en röst för människors värde och värdighet, jobba för bättre livsvillkor för och med utsatta, och visa på hopp och möjligheter i situationer där människor känner sig uppgivna.

Kyrkomötets uttalande i sin helhet 

    Kyrkomötet har beslutat att uttala följande:

    1. Svenska kyrkans engagemang i det offentliga rummet utgör en väsentlig del av kyrkans sändning till världen (mission) för skapelsens helande. Kyrkans närvaro i det offentliga rummet syftar till att människor ska komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas.

    2. Svenska kyrkan har ett ansvar att verka för ett öppet, inkluderande och rättvist offentligt rum för alla och bidra till det demokratiska samhällets upprätthållande och utveckling.

    3. Svenska kyrkan konstaterar att trossamfund och civilsamhällesorganisationer spelar en nyckelroll för ett öppet och rättvist samhälle.

    4. Svenska kyrkans rum ska präglas av rättvisa, inkludering, upprättelse och öppenhet. Detta innefattar både utrymme för öppna och respektfulla samtal, men också fysiska rum som ger trygghet och skydd.

    5. Svenska kyrkan bidrar till det offentliga rummet genom att sätta fokus på alla människors lika värde och värdighet, rättvisa och delaktighet. Delaktighet förutsätter möjlighet till utbildning och folkbildning. De demokratiska fri- och rättigheterna är centrala utgångspunkter i strävan efter fred och rättvisa.

    6. Svenska kyrkans deltagande i det offentliga rummet ska präglas av mod och klarsynthet, tålamod och uthållighet, samt solidaritet och egenmakt. Det ska bland annat innefatta:

    a) analys av samhällsutmaningar utifrån ett delaktighetsperspektiv

    b) främjande av tillitsfulla relationer

    c) utmanande av orättvisor

    d) upptäckande av hoppets tecken

    e) förbättrade livsvillkor för och tillsammans med människor i utsatthet

    Nyckelord

    Kontakter

    Om Svenska kyrkan

    Runt 5,6 miljoner människor är med i Svenska kyrkan vilket gör oss till Sveriges största medlemsorganisation.

    Vi styrs demokratiskt, finns lokalt över hela landet och har ett betydande internationellt arbete.

    Svenska kyrkan har verksamhet i nära 1 300 församlingar och är en viktig mötesplats för många. 2,7 miljoner vuxna och 1,4 miljoner barn och unga deltar i olika öppna verksamheter.

    Svenska kyrkan ansvarar för att hålla ett omfattande och tusenårigt kulturarv vid liv. Det handlar bland annat om cirka 3 400 kyrkobyggnader med inventarier och 3 300 begravningsplatser.

    Statistik i konthet

    • Nästan 300 000 gudstjänster
    • 13,3 miljoner deltagare på gudstjänster
    • 250 000 konsertbesökare
    • 109 000 hembesök av präst eller diakon
    • 112 000 besök på sjukhus och andra institutioner 
    • 61 300 kyrkliga begravningar
    • 90 000 körsångare i alla åldrar
    • Sveriges femte största skogsförvaltare

    Följ Svenska kyrkan

    Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

    Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

    I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

    Besök vårt pressrum
    World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye