Stadsdels- och bygderåd bidrar med mer lokal kunskap i planeringen
Uppsala kommun har utsett stadsdels- och bygderåd för att stärka dialogen med invånare, näringsliv och organisationer. Dessa råd, i form av lokala föreningar, involveras tidigt för att förankra de lokala perspektiven när kommunen arbetar med att utveckla stad och landsbygd.
För att stärka kontakten med invånare och lokalsamhället har kommunen skapat en möjlighet för lokala föreningar att bli stadsdels- eller bygderåd. Dessa råd ska fungera som en viktig länk mellan kommunen och lokalsamhället och säkerställa att lokala röster hörs tidigt i frågor som rör samhällsutveckling.
– Med stadsdels- och bygderåd får föreningar med god lokalkännedom ytterligare en möjlighet framföra synpunkter om lokala stadsbyggnadsfrågor. Därmed kan vi förbättra utvecklingsplanerna i ett tidigt skede och fatta klokare beslut när vi bygger Uppsala, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.
I våras kunde nya och redan etablerade föreningar ansöka om att bli stadsdels- eller bygderåd. Ansökningarna har bedömts utifrån tydliga kriterier för att säkerställa en rättvis och likvärdig process. Följande föreningar har alla uppfyllt kriterierna och utses till stadsdels- och bygderåd:
- Dalby Västeråker bygdegårdsförening
- Knutby i Samverkan
- Länna byalag
- Rasbo i Samverkan
- Rosendal stadsdelsråd
- Samverkan Stenhagen
- Storvretabygden i Samverkan
- Sunnersta Egnahemsförening
- Södra Norby villaförening
- Vattholma i Samverkan
– Stadsdels- och bygderåd ger nu invånarna bättre möjligheter att tidigt påverka stadsbyggnadsfrågor och andra kommunala frågor som berör området. Inte minst kan råden bidra till att området blir tryggare, Stefan Hanna (UP), kommunalråd.
Stadsdels- och bygderådens roll:
- Fungera som samtalspartner till kommunen i frågor om lokal utveckling.
- Uppmärksamma och lyfta fram utvecklingsmöjligheter i området.
- Engagera invånare och företag i att ta fram förslag för lokal utveckling.
Kommunens roll är att:
- betrakta råden som en tillgång och dialogpart i den lokala utvecklingen och de kommunövergripande frågor som kommunen finner lämpliga
- erbjuda råden tidig dialog och delaktighet gällande lokal utveckling
- arrangera nätverksmöten med råden, tjänstepersoner och politiker för utvärdering och erfarenhetsutbyte.
Så fungerar råden
De nya råden får ett årligt bidrag på 10 000 kronor, som ska täcka exempelvis kostnader för möten och kommunikation, men ska inte gå till arvoden. Föreningarna ska varje år redovisa hur bidraget har använts.
Med detta initiativ vill kommunen ge lokalsamhället en tydlig röst och stärka invånarnas delaktighet i utvecklingen av sina områden i kommunen.
Nyckelord
Kontakter
Erik Pelling, (S)Kommunstyrelsens ordförande
Tel:018-727 13 18erik.pelling@uppsala.seÅke ClasonKontakt, Vattholma i samverkan (bygderåd)
Tel:070-662 76 07Maria SchelinPressansvarigUppsala kommun
Tel:0720-84 32 55maria.schelin@uppsala.seLänkar
Uppsala är Sveriges fjärde största kommun med mer än 240 000 invånare. Här utvecklar vi Uppsala hållbart för att dagens och morgondagens invånare ska trivas och må bra. För här har vi nära till kunskap och samverkan. Här har vi nära till grönområden och inspirerande kultur. Här ska livet vara enkelt, tryggt och tillgängligt – för alla.
Följ Uppsala kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun
Ny tilldelning till NYAB och Azvi för totalentreprenaden för Uppsala spårväg20.12.2024 15:20:00 CET | Pressinbjudan
Ett konsortium bestående av NYAB och Azvi får uppdraget för totalentreprenaden av spårvägen, som byggs i ett nära samarbete mellan Uppsala kommun och Region Uppsala. Entreprenadens första fas startar när kontraktet är underskrivet.
Markanvisningstävling: Centrumbyggnad vid Rosendals torg20.12.2024 11:45:00 CET | Pressmeddelande
Uppsala kommun söker nu en byggaktör för byggandet av en centrumbyggnad vid Rosendals torg. Torget kommer att bli ett nav i den framväxande stadsdelen Rosendal och ingår i etapp tre av fem. Byggnaden om 1 300 kvadratmeter ska vara färdigställd 2027 och ge plats för centrumverksamhet som butiker, restauranger, kaféer eller liknande.
Invånarna har sagt sitt – lokala satsningar i Medborgarbudgeten17.12.2024 14:45:00 CET | Pressmeddelande
Nu har invånarna i Almunge, Funbo, Länna, Knutby och Danmark röstat fram sina främsta prioriteringar för lokala satsningar. Genom kommunens Medborgarbudget har de påverkat vilka projekt som är viktigast för dem och deras bygd. Bland projekten finns utveckling av badplats, skolgård, idrottsanläggningar och lokalt evenemang.
Uppsalas elitidrottsstipendiater prisas16.12.2024 16:18:13 CET | Pressmeddelande
Uppsala kommuns Elitidrottsstipendium 2024 går till tre riktigt fokuserade och framgångsrika idrottare. Med imponerande prestationer, målmedvetenhet och engagemang är de förebilder som inspirerar nästa generation och stärker svensk idrott både nationellt och internationellt.
Veronica Maggio inviger Studenternas som konsertarena16.12.2024 12:01:00 CET | Pressmeddelande
I höst blir det konsert för första gången på Uppsalas största arena Studenternas när Veronica Maggio gör sin turnéavslutning där 6 september 2025.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum