Unionen

Strömmer, dags att tillsätta en utredning som skyddar privatanställdas integritet på jobbet

Dela

Var går egentligen gränsen mellan rimlig koll och överdriven kontroll av anställda?

Den ökande digitaliseringen och användningen av arbetsverktyg möjliggör omfattande spårning av anställda. Många privata arbetsgivare använder sig av dessa möjligheter, vilket ger dem stor makt över sina anställda. Samtidigt som privatanställda tjänstemän har svårt att säga emot på grund av rädslan för repressalier.

Vi måste skydda anställdas rätt till integritet. Ingen ska vara rädd för att bli av med jobbet för att de säger nej till arbetsgivares orimliga kontrollåtgärder, säger Unionens förbundsordförande, Peter Hellberg.

Peter Hellberg, ordförande Unionen
Peter Hellberg, ordförande Unionen Peter Jönsson

Allmänhetens inställning är tydligt - nej till övervakning på jobbet

Vi ser att arbetsgivare samlar in och lagrar allt större volymer av data om sina anställda och ofta saknas dessutom garantier för att datahanteringen sker på ett korrekt sätt.

Undersökningarna Unionen gjort visar att många svenskar inte accepterar digital övervakning på arbetsplatsen.

  • Mer än hälften (52%) säger nej till att automatiska system övervakar vad de gör på arbetstid.
  • Nästintill hälften (45%) motsätter sig att arbetsgivare övervakar vilka sidor de besöker online.
  • Många är också negativa (42%) till att automatiska system används för att mäta hur bra man är på att jobba.

Ett tydligt och samlat regelverk behövs 

Dagens lagar gör det svårt för privatanställda att ifrågasätta kontroller som påverkar deras integritet. Förutom digital övervakning kan det handla om alkohol och drogtester, samt bakgrundskontroller. Många undviker att protestera av rädsla för repressalier. Det behövs därför en samlad och tydlig lagstiftning som både skyddar anställda och klargör reglerna för arbetsgivare

I en undersökning gjord av Verian ställde vi frågan till beslutsfattare om anställda bör ges starkare möjligheter att pröva arbetsgivares övervaknings- och kontrollåtgärder rättsligt, utan rädsla för repressalier eller uppsägning varav mer än hälften (55%) svarade ja.

Vi har ett brett stöd bland beslutsfattare. Nu är det hög tid att justitieminister Gunnar Strömmer skyndsamt tillsätter en utredning som tydliggör reglerna kring skyddet för integritet i arbetslivet, säger Peter Hellberg.

Utredning bör ta fram förslag inom följande områden:

  • Tydligare regler för övervakning och kontroll på jobbet

Föreslå lagstiftning som reglerar arbetsgivares övervakning och kontroll av anställda, särskilt den intresseavvägning som måste ske. Reglerna ska ta hänsyn till att anställda ofta inte kan säga nej till övervakning på grund av sin beroendeställning.

  • Starkare rättsskydd för anställda

Föreslå lagstiftning som ger anställda rätt att ifrågasätta övervakning och kontroll utan för den sakens skull riskera sitt jobb. Här behöver fackföreningar ges självständig rätt att driva frågor om integritetskränkningar för sina medlemmars räkning.

  • Förbud mot oreglerad kontroll av uppgifter om brott

Föreslå att arbetsgivare inte ska tillåtas att hantera utdrag ur belastningsregistret utan lagligt stöd, med undantag för yrken där det tydligt kan motiveras. Utredningen ska också undersöka vilka yrken där det kan vara befogat att begära utdrag från belastningsregistret. Det ska fortsatt vara förbjudet att behandla personuppgifter om lagöverträdelser utöver vad EU:s dataskyddsförordning tillåter.

  • Begränsningar för alkohol- och drogtester på arbetsplatser

Slumpmässiga alkohol- och drogtester ska inte tillåtas utan tydligt syfte. Förslag ska tas fram för att tester endast får göras med säker testmetod, inom yrken med höga säkerhetskrav eller där drogfrihet av andra skäl är särskilt viktigt.

  • Skydd mot olämpliga bakgrundskontroller

Föreslå hur arbetsgivares rätt att göra bakgrundskontroller kan begränsas till endast det som är relevant för tjänsten.

  • Rätt till ersättning vid otillåten övervakning

Föreslå lagstiftning som innebär att anställda och jobbsökande som utsatts för otillåten övervakning eller kontroll kan få ersättning.

Om undersökningarna:

INFOSTAT undersökningen: genomfördes under vecka 36 – 37 med totalt 2 000 intervjuer. De som intervjuades tillhörde målgrupp allmänheten.

Verian undersökningen Beslutsfattarbussen genomfördes under vecka 42 - 43 med totalt 700 genomförda intervjuer. De som intervjuades tillhörde målgrupp beslutsfattare.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Peter Hellberg, ordförande Unionen
Peter Hellberg, ordförande Unionen
Peter Jönsson
Ladda ned bild

Länkar

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Unionen finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden och du hittar oss i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar. Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Unionen press svarar på medias frågor om Unionen. Vi förmedlar kontakter till våra förtroendevalda och experter inom bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling, utmaningar i tjänstemännens arbetsliv, lön och jämställdhet.

Välkommen att kontakta oss!

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye