Almega Utbildning välkomnar insynslag
Almega Utbildning, som företräder Sveriges fristående skolor och förskolor, har lämnat in sitt remissyttrande till regeringen om Skolinformationsutredningen.
– Vi vill se en stor offentlighetsreform för fristående skolor och förskolor. Därför välkomnar vi förslaget om ny insynslag, säger Andreas Mörck, förbundsdirektör på Almega Utbildning.
Skolinformationsutredningen föreslår en ny insynslag med en lista på handlingar som ska vara offentliga i fristående skolverksamhet. Den leder till omfattande insyn.
– En insynslag innebär en extra börda för våra medlemmar. Men vi tycker att det är så pass viktigt att föräldrar och elever lätt kan kontrollera kvaliteten på skolor. Det är avgörande för att man ska kunna träffa ett klokt skolval. Därför säger vi ja till en insynslag, säger Andreas Mörck, förbundsdirektör för Almega Utbildning.
En särskild departementspromemoria som skickats ut på remiss tillsammans med Skolinformationsutredningens betänkande föreslår att offentlighetsprincipen ska införas också på fristående skolor. Det förslaget avvisar Almega Utbildning.
– Vi har ställt offentlighetsprincip mot insynslag och konstaterar att insynslagen är bättre för svensk skola, även för den kommunala skolan. Den skapar öppenhet samtidigt som elever, föräldrar, journalister och politiker redan på förhand kan ta del av viktig skolinformation, säger Andreas Mörck, förbundsdirektör på Almega Utbildning.
–Offentlighetsprincipen medför en omfattande byråkratisering, den kostar uppemot sju procent att införa och är juridiskt ifrågasatt. Resurserna måste i första hand gå till elevernas undervisning, inte till administration, fortsätter han.
Offentlighetsprincipen är inte ägnad för privat verksamhet, utan för kontroll av makthavare inom politik och myndigheter. Friskolor utövar ingen sådan makt.
– Det är rimligt att medborgarna har god insyn i verksamheten i fristående skolverksamhet, till exempel sådant som rör myndighetsutövning, som betygsättningen. Men att införa offentlighetsprincipen i privat verksamhet riskerar att urvattna vikten av offentlighetsprincipen samtidigt som den i mindre och medelstora skolverksamheter kommer att slå mot kärnverksamheten. Det drabbar eleverna, säger Gudrun Rendling, förbundsjurist på Almega Utbildning.
Det är viktigt för de elever som väljer skola att likvärdighet råder mellan de olika valen.
– En kommunal skola har tillgång till kommunens centrala resurser för administration. På kommunen finns registratorer som diarieför handlingar och jurister som kan göra komplicerade sekretessprövningar. Det saknas på fristående skolor. Det är en rättvisefråga, som i slutänden handlar om lika villkor för eleverna, säger Gudrun Rendling, förbundsjurist på Almega Utbildning.
Kontakter
Aaron IsraelsonStrategisk kommunikation
Tel:072 209 57 80aaron.israelson@almegautbildning.seOm oss
Almega Utbildning är bransch- och arbetsgivarorganisationen för fristående förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Våra medlemmar har sammanlagt drygt 45 000 medarbetare och driver fler än 2000 verksamheter i olika storlekar och med olika pedagogiska inriktningar och sätt att arbeta.
Följ Almega Utbildning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Almega Utbildning
Almega Utbildning välkomnar nytt yrkesprogram20.11.2024 14:35:42 CET | Pressmeddelande
I dag presenteras utredningen Fler vägar till arbetslivet. Almega Utbildning, som organiserar Sveriges fristående skolor, välkomnar att utredningen föreslår en helt ny yrkesutbildning. – Vi behöver akut skapa nya vägar för elever som inte når hela vägen till gymnasiet, säger Andreas Mörck, förbundsdirektör på Almega Utbildning.
Almega Utbildning om vinstutredningens tilläggsdirektiv: ”Finns ingen plats för oseriösa aktörer i skolan”24.9.2024 09:41:08 CEST | Pressmeddelande
I dag presenterade regeringen tilläggsdirektiv för Utredningen om vinst i skolan. Skolinspektionen ska få kraftfullare verktyg för att stoppa oseriösa aktörer i skolan. Samma dag aviserar Almega Utbildning ett nytt etiskt råd och ny branschstandard. – Vi välkomnar regeringens förslag. Det finns ingen plats för oseriösa aktörer i svensk skola, säger förbundsdirektör Almega Utbildning Andreas Mörck.
Daniel Andersson ny förhandlingschef på Almega Utbildning4.9.2024 06:06:00 CEST | Pressmeddelande
Sedan 1 juli är Almega Utbildning ny arbetsgivar- och branschorganisation för Sveriges fristående skolor och förskolor. Ny förhandlingschef är sedan den 1 september Daniel Andersson, som ska leda avtalsförhandlingarna framöver. - Vi är mycket glada över att ha en sådan erfaren förhandlare och avtalsexpert på plats inför de viktiga kollektivavtalsförhandlingarna nästa år, säger Andreas Mörck, som själv precis tillträtt som ny förbundsdirektör på Almega Utbildning.
Insynsprincip passar skolverksamhet21.8.2024 12:14:00 CEST | Pressmeddelande
Kommentar om ny Skolinformationsutredningen
Andreas Mörck är ny friskolebas24.6.2024 11:14:00 CEST | Pressmeddelande
Andreas Mörck är ny förbundsdirektör för de fristående skolornas nya bransch- och arbetsgivarförbund Almega Utbildning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum