Stockholms stad

Om syskonkärlek och separation – ny biografi från Stockholmia förlag

Dela

Välkommen på boksamtal den 27 november om en ny biografi som skildrar den gripande syskonrelationen mellan Senta Zamore och arbetarförfattaren Rudolf Värnlund. Boken, med titeln Senta har gått till en bättre värld, är skriven av författaren och arkivarien Lisa Qviberg och ger en inblick i två syskons liv som präglades av olika öden efter att de separerats som barn i början av 1900-talet. 

Ny bok från Stockholmia Förlag. Omslag: Cristina Jäderberg
Ny bok från Stockholmia Förlag. Omslag: Cristina Jäderberg

Boken berättar om Senta Zamore, fosterbarn i en välbeställd familj som undkom den fattigdom som präglade hennes bror Rudolf Värnlunds uppväxt. Men den materiella tryggheten kom med ett högt pris för Senta, och Qvibergs forskning belyser både de personliga och sociala kostnaderna för denna separation. Genom att gräva i arkiven har Qviberg funnit viktiga vittnesmål om fosterhemsliv, rotlöshet och arbetarklassens utsatta situation i Stockholm, vilket ger boken en unik och rörande dimension.

“Det här är en historia om syskonkärlek, om öde och om hur livets vägar kan skilja sig åt på de mest oväntade sätt,” säger Lisa Qviberg. “Det är också en berättelse om att hitta hem, inte bara till en plats, utan till varandra.”

Biografin belyser också den gripande återföreningen mellan Senta och Rudolf i vuxen ålder och de band som trots allt förblev starka mellan de två, trots deras olika livsvägar.

Boksamtalet äger rum den 27 november 2024 kl. 18.00–19.30 i Stadsmuseet i Stockholms hörsal. Under eventet kommer Lisa Qviberg att samtala om boken med Gustav Zamore, akademiforskare vid Uppsala universitet. Välkommen till en kväll fylld av historia, kärlek och förlorade band!

Fri entré. Anmäl dig till boksläppet via denna länk: https://stadsmuseet.stockholm/aktuellt/kalendarium/2024/11/senta-har-gatt-till-en-battre-varld/

Om författaren:
Lisa Qviberg är författare och arkivarie med en lång erfarenhet av att arbeta med historiska källor och människors livsöden. Hon har tidigare publicerat böcker om svensk socialhistoria och har ett särskilt intresse för arbetarklassens historia och kvinnors villkor.

Kontakt med förlaget:
Emmy Bergman, forsknings- och förlagsassistent. Mobil: 076-123 18 36 emmy.bergman@stockholm.se

Om Stockholmia Förlag:
Stockholmia Förlag är ett ledande förlag inom svensk historisk och biografisk litteratur och strävar efter att lyfta fram människors livsberättelser och de historier som formar vårt samhälle.

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, presschef

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80carolina.ekeus@stockholm.se

Bilder

Fotocollage: Senta Zamore och Hornsgatan. Zamoreska släktföreningens arkiv / Riksarkivet. Foto: Axel Swinhufvud/Spårvägsmuseet.
Fotocollage: Senta Zamore och Hornsgatan. Zamoreska släktföreningens arkiv / Riksarkivet. Foto: Axel Swinhufvud/Spårvägsmuseet.
Ladda ned bild
Författaren Lisa Qviberg. Foto:Johan Stigholt
Författaren Lisa Qviberg. Foto:Johan Stigholt
Ladda ned bild

KULTURFÖRVALTNINGEN I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye