Sveriges Lärare: ”Satsa på utbildad personal i förskolan i stället för språkkrav”
Regeringen har i dag tillsatt en förskoleutredning som bland annat ska utreda språkkrav på personalen i förskolan. Bakvänt tycker Sveriges Lärare, som pekar på att i stället satsa på fler behöriga förskollärare.
- Fyra av tio i förskolan saknar rätt utbildning. Det är där regeringen borde börja, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.

Det som verkligen skulle göra skillnad i svensk förskola är att utbilda förskollärare och att se till att de som arbetar i förskolan får rätt förutsättningar för att göra sitt jobb, menar Sveriges Lärare.
- Har du en förskollärarexamen förutsätter det att du kan svenska. Satsa i stället på att förskollärarna har en fungerande arbetsmiljö, möjligheter till planeringstid och en bra lön, säger Anna Olskog.
Välkommet att reglera barngruppsstorlekar
Det stämmer att svensk förskola är ”otroligt framgångsrik” som statsminister Ulf Kristersson uttryckte det på dagens pressträff där den nya förskoleutredningen presenterades. Men för att den ska fortsätta vara det behövs satsningar på mer än obligatorisk språkförskola och språkkrav för personalen. Därför välkomnar Sveriges Lärare att utredningen också ska titta på hur barngruppsstorlekar och personaltäthet kan regleras. Det är en fråga som Sveriges Lärare har drivit under lång tid.
- Äntligen får vi gehör! Nu måste detta ske skyndsamt, de stora barngrupperna är ett enormt problem som försvårar både omsorgen och undervisningen, säger Anna Olskog.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour Sveriges Lärare
Tel:08-502 715 15press@sverigeslarare.seHelena ZachariassonPressansvarig
Tel:070-736 46 87helena.zachariasson@sverigeslarare.seFölj Sveriges Lärare
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Lärare
Sveriges Lärare säger nej till förslaget från SKR och Sobona5.4.2025 08:30:05 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Lärare har röstat nej till det slutbud som motparterna SKR och Sobona presenterade på fredagen. Det nuvarande kollektivavtalet, HÖK 24, förlängs så länge det fortsatta arbetet pågår.
Bara sju av tio som undervisar i grundskolan är behöriga lärare3.4.2025 10:22:14 CEST | Pressmeddelande
Fortfarande är det bara drygt sju av tio som undervisar i grundskolan som är behöriga lärare. Det visar statistik från Skolverket. – Regeringen måste täppa till de kryphål som gör att obehöriga fortfarande kan anställas på lärartjänster, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.
Vinstintresse är inte rätt drivkraft för en bra skola31.3.2025 06:05:00 CEST | Pressmeddelande
Idéburna Skolors Riksförbund och Sveriges Lärare publicerar en rapport som avslöjar myter om skolan.
Steg i rätt riktning20.3.2025 12:06:01 CET | Pressmeddelande
Regeringen visar en bra och nödvändig ambition med ansats till bredare samverkan mot skolvåldet och för en ökad säkerhet och trygghet i skolan. Man har uppenbarligen lyssnat på Sveriges Lärare. Men frågan är om de extra miljonerna för skolsäkerhet kommer räcka.
Lärarutbildningsutredningen är ett steg framåt men saknar viktiga reformer19.3.2025 14:28:21 CET | Pressmeddelande
Sveriges Lärarstudenter har lämnat sitt remissvar på betänkandet Ämneskunskaper och lärarskicklighet – en reformerad lärarutbildning (SOU 2024:81). Vi välkomnar flera av utredningens förslag, men ser samtidigt att den missar avgörande aspekter för att stärka lärarprofessionen och utbildningens kvalitet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum