Seglarförbundets U25-projektet engagerar rekordmånga unga ledare
Av totalt 200 ledare på Svenska Seglarförbundets årliga utvecklingskonferens, Seglarträffen, på Bosön i helgen är 120 deltagare under 25 år. Genom U25-projektet har Seglarförbundet, sedan starten 2019, lyckats locka allt fler unga till att ta aktiv del i ledarskap, beslutsfattande och demokratiprocesser inom förbundet.
– Jag tror det är väldigt viktigt att projekt som U25 finns, både inom Seglarförbundet och i samhället i övrigt. Att unga får vara med och påverka är avgörande för att kunna se alla perspektiv som finns i ett sammanhang säger Simone Samaletdin, U25 projektgruppen.
Seglarförbundet startade U25-projektet 2019 med stöd från Riksidrottsförbundet och hade ett tydligt mål: att involvera och inspirera unga inom svensk segling att ta ledande roller och forma sin egen framtid inom sporten. Efter sex framgångsrika år har projektet nu blivit en etablerad del i förbundets ordinarie verksamhet och det har vuxit till att inkludera en bred variation av aktiviteter som ungdomarna själva utvecklar och driver. Satsningen är unik inom svensk idrott, där många föreningar och förbund kämpar med att få unga att engagera sig ideellt.
Seglarförbundets övertygelse är dock stark: unga vill engagera sig – om de får rätt förutsättningar och möjligheter att påverka.
– Vi har ungdomar från hela Sverige som både deltar och engagerar sig i U25. Jag tror en anledning till att vi lyckats är gemenskapen man får U25:or emellan. Men även känslan av att kunna påverka och genomföra projekt av och för andra U25or, säger Simone Samaletdin och fortsätter:
– Unga utgör en otroligt stor del av Seglarförbundet och segling i allmänhet och kan bidra med helt nya tankar och idéer. Med hjälp av ungas inflytande och brinnande engagemang bygger vi framtiden för svensk segling där alla har möjligheten att påverka och vara med, säger Simone Samaletdin.
U25-projektet har dessutom gett unga möjlighet att representera sina idéer och perspektiv på nationell nivå. Idag har ungdomarna genom U25 representation både i Seglarförbundets styrelse, i valberedningen och har ett stort engagemang på förbundsårsmötet. Detta gör att diskussioner och beslut inom seglingen på alla nivåer i högre grad kan spegla åldersstrukturen på de aktiva och få in yngre röster och nya perspektiv.
Kontakt: Marit Söderström, kommunikationsansvarig Svenska Seglarförbundet 08-459 09 94 marit@ssf.se
Kontakter
Mats OlssonMediaansvarigSvenska Seglarförbundet
Frågor om text/bild/filmklipp/intervjuer
Bilder
Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.
Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.
Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.
Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!
Följ Svenska Seglarförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet
Svensk finalist på VM i e-segling i Stockholm22.11.2024 13:27:53 CET | Pressmeddelande
På söndag avgörs VM-finalen i e-segling på Red Bull Gaming Sphere vid Odenplan i centrala Stockholm. Kvalet har pågått under hela 2024 där drygt 25 000 seglare över hela världen har kört cirka 63 000 race. Nu återstår endast tolv finalister som alla är i Stockholm för att kämpa om VM-titeln och en prischeck på 10 000 USD (cirka 110 000 SEK). En av dem är svenska Sara Granberg som fått ett wild card sedan hon vann den svenska uttagningen.
Ebba Fredriksson – mästare bland mästare13.10.2024 17:35:42 CEST | Pressmeddelande
Svensk seglings mästare bland alla svenska mästare är 19-åriga Ebba Fredriksson. Vid helgens tävling i Marstrand slog hon närmare 40 andra svenska seglingsmästare, OS-seglare och Världs- och Europamästare på en och samma gång. Och för första gången i tävlingens 19-åriga historia tar en kvinnlig svensk mästare hem titeln. – Jag visste faktiskt inte om det, men det känns jättecoolt, säger Ebba efter segern.
Årets seglare prisade13.10.2024 16:15:22 CEST | Pressmeddelande
I samband med Seglingens Mästare i Marstrand har Svenska Seglarförbundet sin årliga utmärkelseutdelning till de mest framgångsrika svenska seglarna i olika kategorier. Här är årets vinnare.
Magnus Holmberg – medlem nummer 17 i Seglingens Hall of Fame13.10.2024 15:26:54 CEST | Pressmeddelande
Magnus Holmberg har valts in som medlem nummer 17 i svensk seglings Hall of Fame. Med ett brett seglings-CV från optimistjolle och Jolly Scott, till tre OS, VM-guld, skapare av Match Cup Sweden och skeppare i America's Cup har han en given plats i den svenska seglingshistorien. Magnus är en produkt av den svenska seglingskulturen. Han har ett stort hjärta och en förmåga att skapa ett lag byggt på förtroende och glädje.
Mästare bland mästare10.10.2024 09:51:59 CEST | Pressmeddelande
I helgen (12–13/10) avgörs Seglingens Mästare i Marstrand. Inte mindre än 40 besättningar gör upp om en av de finaste titlarna inom svensk segling. Det handlar om att kora en svensk mästare bland svenska mästare, från olika seglingsklasser. Och de utmanas av flera landslagsseglare som fått ”wild card” till tävlingen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum