Håll Sverige Rent

Kommunerna som jobbar bäst mot skräpet – nu ska vinnaren utses

Dela

Snart avgörs vilken kommun i Sverige som är bäst på att bekämpa nedskräpning. Den 11 december utses Årets Håll Sverige Rent-kommun, och finalisterna är nu klara. I år tävlar Borås, Eskilstuna, Gävle, Nacka, Strängnäs och Vallentuna om det prestigefyllda priset för sitt arbete mot skräpet.

Snart avgörs vilken kommun i Sverige som är bäst på att bekämpa nedskräpning. Foto: Håll Sverige Rent / Emma Grann
Snart avgörs vilken kommun i Sverige som är bäst på att bekämpa nedskräpning. Foto: Håll Sverige Rent / Emma Grann

För trettonde året i rad är det dags att utse Årets Håll Sverige Rent-kommun – en utmärkelse till den kommun som gjort störst insats för att förebygga nedskräpning under året. Priset delas ut av Håll Sverige Rent och i år är det Borås, Eskilstuna, Gävle, Nacka, Strängnäs och Vallentuna som tagit sig till final.  

– Årets finalister visar på ett imponerande engagemang och ett stort ansvar för att förebygga nedskräpning – en fråga som angår oss alla. Genom samarbete, kreativitet och långsiktiga insatser bidrar de till att skapa en mer hållbar framtid utan skräp. Det är inspirerande att se hur dessa kommuner går före och visar vägen, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.  

Vinnaren avslöjas onsdag 11 december klockan 15 tillsammans med placeringarna för alla Sveriges kommuner, från först till sist. Utöver en totalvinnare utses även vinnare i följande kategorier:

  • Årets storstad, förra året vann Göteborg (placering 7) 

  • Årets större kommun, förra året vann Gävle (placering 1, Årets Håll Sverige Rent-kommun 2023) 

  • Årets mellanstora kommun, förra året vann Kalmar (placering 4)

  • Årets mindre kommun, förra året vann Vallentuna (placering 12)

  • Årets lilla kommun, förra året vann Båstad (placering 16)

  • Årets raket, förra året vann Ale (placering 17, året innan 215) 


Se alla kommuners placering förra året - klicka här

Finalisterna 2024 är: 

Borås 

Borås kommun kombinerar kreativitet och delaktighet för att engagera invånare mot nedskräpning. Genom initiativ som en talande "Big Belly"-adventskalender och aktiviteter för barn och unga under Skräpplockardagarna lyckas kommunen göra skräpplockning roligt och lärorikt. 

Kontaktuppgifter: Alma Rejler; alma.rejler@boras.se  

Eskilstuna 

Eskilstuna bekämpar nedskräpning systematiskt och innovativt, särskilt genom CirkuLäran som kopplar utbildning till hållbarhet. Med aktiviteter som magnetfiske och "Hela Eskilstuna plockar skräp" belyser kommunen vikten av en renare vattenmiljö och långsiktigt ansvarstagande. 

Kontaktuppgifter: Maria Johansson; maria.johansson46@eskilstuna.se 

Gävle 

Gävle kommun engagerar invånare i alla åldrar för en skräpfri miljö genom Skräpplockardagarna och samarbeten med lokala aktörer som Gävlegrodorna och Hands 2 Ocean. Deras innovativa och pedagogiska metoder samt integrationen av Grön Flagg-certifiering i skolor och förskolor, inspirerar till långsiktig hållbarhet. 

Kontaktuppgifter: Bodil Dürebrandt; bodil.durebrandt@gavle.se 

Nacka 

Nacka kommun kombinerar avancerad teknik och lokala initiativ för att bekämpa nedskräpning. Genom skräpdykning och bottenskanning med undervattensdrönare, samt förbud mot lustgas i vissa områden, adresserar kommunen specifika miljöutmaningar. 

Kontaktuppgifter: Ellinor Westerberg; ellinor.westerberg@nacka.se 

Strängnäs 

Strängnäs kommun skapar engagemang mot nedskräpning genom innovativa och estetiska initiativ, som att låta förskolor designa papperskorgar och placera talande papperskorgar på strategiska platser. Genom att utveckla fimpzoner vill de minska mängden skräpiga fimpar, och inspirera till en mer hållbar vardag.  

Kontaktuppgifter: Josefin Krakowski; josefin.krakowski@strangnas.se 

Vallentuna 

Vallentuna kommun tar ett brett grepp kring nedskräpning genom att sprida kunskap om skräpmätning och nya avfallssymboler. Genom Skräpplockardagarna och en mobil återvinningscentral förbättrar de tillgängligheten till återvinning och inspirerar till ansvarstagande för miljön. 

Kontaktuppgifter: Marika Svensson; marika.svensson@vallentuna.se 

______________________________________

Fakta om Årets Håll Sverige Rent-kommun 2024 

2024 års vinnare presenteras onsdag 11 december klockan 15. Utmärkelsen går till den kommun som toppar Håll Sverige Rents kommunindex, som utgörs av flera olika faktorer som rör engagemang och insatser mot nedskräpning.  
 
I kommunindex får kommunen poäng för: 

  • att vara medlem i nätverket Håll Sverige Rent-kommun 

  • att ha mätt skräp med Håll Sverige Rents metod i år 

  • antal skolor och förskolor som är med Grön Flagg (i förhållande till antal skolor och förskolor i kommunen) 

  • antal skräpplockare i Skräpplockardagarna (barn och unga) i relation till antal barn och unga i kommunen 

  • antal skräpplockare i Hela Sverige Plockar skräp i relation till antal medborgare i kommunen 

  • kommunens engagemang i Hela Sverige plockar skräp – event eller spridning av kommunikationsmaterial 

  • svar på nationell enkät 

  • juryns poäng till en finalist 
     

Juryn består av: Henrik Nilsson, Näringslivets Producentansvar, Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent och Susanne Nordén, ansvarig för kommunsamarbeten på Håll Sverige Rent.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Snart avgörs vilken kommun i Sverige som är bäst på att bekämpa nedskräpning. Foto: Håll Sverige Rent / Emma Grann
Snart avgörs vilken kommun i Sverige som är bäst på att bekämpa nedskräpning. Foto: Håll Sverige Rent / Emma Grann
Ladda ned bild

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Så kan sopslarvet i avfallsrummen minska20.11.2024 09:15:00 CET | Pressmeddelande

Fler bostadsbolag rapporterar problem med nedskräpning, dumpning och felaktig avfallshantering i och runt om soprum. Det kan leda till ökade kostnader och skapa otrivsel bland boende. Men det finns lösningar: en nyligen genomförd beteendestudie av Håll Sverige Rent, Nordic Behaviour Group och Stadsmissionen Östergötland hos ett större bostadsbolag visar att insatser för att minska olovlig dumpning gett tydliga resultat – 38 % färre olovliga dumpningar och 57 % förbättrad miljö i grovsoprummen.

Pantbeteende i skärgården – vad hindrar besökare från att göra rätt?4.11.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande

De allra flesta skärgårdsbesökare vill göra rätt val för miljön, bara de får rätt förutsättningar. Det visar en ny rapport från Håll Sverige Rent, Kungliga Svenska Segel Sällskapet (KSSS) och Coca-Cola i Sverige. Tydligare ansvarsfördelning, bättre samarbeten samt lättillgänglig information och material till besökare är nyckelåtgärderna som kan minska nedskräpningen och öka insamling i skärgården.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye