Stockholmshem

Sju år med Rättvist byggande – fusket har minskat

Dela

2017 tog Stockholmshem  initiativ till arbetsmodellen Rättvist byggande för att motverka kriminalitet och osund konkurrens inom byggbranschen. Sju år senare är resultaten tydliga: fusket har minskat och oseriösa aktörer stängs ute. Modellen har blivit en framgång och inspirerat till rikstäckande samverkan.

Rättvist byggande genomför oanmälda arbetsplatskontroller på Stockholmshems byggarbetsplatser. Hittills har drygt 80 kontroller genomförts.
Rättvist byggande genomför oanmälda arbetsplatskontroller på Stockholmshems byggarbetsplatser. Hittills har drygt 80 kontroller genomförts.

– När vi startade blev det tydligt att vi och hela branschen saknade kontroll över vilka företag som faktiskt utförde arbeten i våra projekt. Vid kontroller på våra byggen var mer än hälften av alla företag oanmälda, vilket innebär att vi inte visste om de var seriösa eller inte, säger Anja Norman, chef stadsutveckling och nybyggnad på Stockholmshem.

Resultat som märks

Sedan satsningen inleddes har över 80 kontroller genomförts på Stockholmshems byggprojekt. Andelen oanmälda företag har minskat från över 60 procent 2018 till 15–30 procent mellan 2021 och 2023, och trenden fortsätter. Dessutom har användningen av giltiga ID06-kort ökat markant.

– Vi är inte nöjda förrän alla företag är kända och kontrollerade. Många av de företag vi granskar uppfyller inte våra grundläggande krav, vilket gör detta arbete oerhört viktigt, säger Anja Norman.

Samarbete på nationell nivå

Intresset för Rättvist byggande har varit stort. Redan 2021 bildades en ideell förening i samarbete med Byggherrarna och flera av Stockholms stads kommunala bolag. Idag är arbetsmodellen tillgänglig för alla intresserade byggherrar, och föreningen har nu 36 medlemmar över hela Sverige.

– Genom samverkan har vi kunnat öka effekten av arbetet. Totalt har vi genomfört kontroller på cirka 350 projekt och granskat över 10 000 företag. Tillsammans motverkar vi oseriösa aktörer och ger bättre förutsättningar för de seriösa företagen, säger Morgan Jansson, vd på Rättvist byggande.

Fakta om Rättvist byggande

  • Startades av Stockholmshem 2017 och har utvecklats till en rikstäckande arbetsmodell.
  • Sedan 2021 drivs satsningen av en nationell förening.
  • Arbetsmodellen inkluderar krav vid upphandling, oanmälda kontroller, hantering av avvikelser och stöd genom utbildning och samverkan med myndigheter och arbetsmarknadens parter.
  • År 2024 omfattar föreningen Rättvist byggande totalt 36 medlemsföretag. Stockholmshems vd Åsa Wigfeldt sitter i föreningens styrelse.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anja Norman, chef stadsutveckling och nybyggnad på Stockholmshem.
Anja Norman, chef stadsutveckling och nybyggnad på Stockholmshem.
Bengt Alm
Ladda ned bild
Tre personer i gul väst med texten "Rättvist byggande" på en byggarbetsplats.
Rättvist byggande, arbetsplatskontroll
Bengt Alm
Ladda ned bild
Kontroll av ID06-kort på byggarbetsplats.
Rättvist byggande, kontroll av ID06-kort.
Bengt Alm
Ladda ned bild

Länkar

Om Stockholmshem

Stockholmshem jobbar med något så viktigt som människors hem. I snart 100 år har vi varit med och utvecklat Stockholm genom att bygga och förvalta bostäder för alla stockholmare, och lokaler där verksamheter kan utvecklas. Som allmännyttigt bolag har vi ett ansvar som sträcker sig långt utanför tak och väggar. Våra bostadsområden ska vara både socialt och ekologiskt hållbara – att utveckla trygga och bra boendemiljöer är en viktig del av vårt arbete. Hos oss bor närmare 60 000 hyresgäster vilket gör oss till ett av landets största bostadsföretag. Stockholmshem ägs av Stockholms stad.

Följ Stockholmshem

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholmshem

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye